Egy szülő napját semmi sem teheti szebbé, mint a gyermeke nevetése. Látni az örömet a szemükben és hallani a kacagásukat semmihez sem fogható. Egyes szakértők szerint azonban a csiklandozás nem a legjobb módja annak, hogy a nevetést elérjük, főleg, ha gyerekekről van szó.
A következőkből megtudhatod, mi történik pontosan, mikor megcsiklandoznak valakit, és miért nem szabadna ezt tenni.

Traumatikussá válhat.

Mi magunk is tudunk véleményt mondani a csiklandozásról, hiszen mindenkinek van legalább egy rossz élménye gyerekkorából, ami ehhez kapcsolódik. Előfordulhat, hogy csiklandozás közben annyira nevetünk, hogy meg sem tudunk szólalni. Máskor pedig hiába ismételjük, hogy hagyják abba, továbbra is folytatják.

Ha a csiklandozás túl sokáig tart, felpörgeti a szívritmust, előhozhatja a fulladástól való félelmet, és túlzott izgalmat okoz. Ilyenkor többletenergia képződik a szervezetben, ami, ha nem sikerül levezetni, traumát okozhat.

Átmeneti bénulással járhat.

Egy darabig szórakoztató, de aztán veszélyessé tud válni. Akit megcsiklandoznak, az gyakran úgy érzi, mintha megtámadnák. Az intenzív izgalmi állapot átmeneti bénuláshoz is vezethet, ami megakadályozza, hogy a csiklandozást elszenvedő védekezzen.

A nevetés csupán reflex.

Gyakran esünk abba a tévedésbe, hogy azt hisszük, a nevetés mindenképpen az öröm jele. Pedig csiklandozásnál nem más, mint automatikus reakció. Emiatt nem is tudunk máshogy reagálni rá, ami pedig nagy probléma a kisgyermekek esetében, akik szavakkal képtelenek kifejezni az igényeiket.

A csiklandozás fizikai fájdalommal jár.

A csiklandozás hatására egy kisgyerek visítva fog nevetni. Pedig kellemetlen, sőt fájdalmas lehet számára. Kutatások kimutatták, hogy a csiklandozásnak határozottan van egy kellemetlen oldala, amit a kísérletben résztvevők mimikája is bizonyított. A fájdalom jelei kiültek az arcukra, még akkor is, amikor nevettek.

A csiklandozás a tested feletti önrendelkezés erőszakos semmibevétele.

Amikor a csiklandozásra gondolunk, hisztérikusan nevető emberek jutnak eszünkbe, akik szabadulni próbálnak a szituációból. A csiklandozás során érzékeny területeket is megérintenek, mint a hónalj, a has vagy a bokák.

Egy kisgyereknél nehéz megmondani, hogy élvezi-e és hogy hol húzzuk meg a határt. Könnyű elragadtatni magunkat a nevetése hangjától és figyelmen kívül hagyni, hogy menekülni akar. Ez rossz üzenetet küldhet a gyereknek: arra utal, hogy nem tiszteljük a határait és a teste feletti önrendelkezési jogát.

Máshogy is meg lehet nevettetni a gyerekeket.

Mentális és fizikai kockázat nélkül is játszhatsz úgy a gyerekkel, hogy jól szórakozzon. Számos dologgal megnevettetheted, például vágj grimaszokat, bújócskázzatok vagy adj ki furcsa hangokat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét