A megfelelő hálószobai világítás, az ideális gyakorlatok lefekvés előtt és akár még a ruha is, amiben alszol, segíthetnek formában maradni, még akkor is, mikor kényelmesen szuszogsz a takaró alatt. Meglepő módon több olyan módszer is létezik, melyekről eddig nem tudtunk vagy csak figyelmen kívül hagytuk őket, pedig még pihenés közben is képesek segíteni a plusz kilók leküzdésében.
5, tudományosan alátámasztott módszert mutatunk, melyekkel az éjszakai pihenés közben is vigyázhatsz az alakodra.

1. Aludj kevesebb ruhában.

Ha meztelenül alszol, annak is vannak egészségügyi előnyei, például az, hogy fogyhatsz is. Alvás közben a testhőmérséklet alacsonyan tartása serkenti az anyagcserét, mert több barna zsír termelődik, hogy melegen tartson.

A barna zsír hőt termel a kalóriák égetése közben, ez felpörgeti napközben az anyagcserét, ezáltal segíti a fogyást. Ruha nélkül aludni a vérkeringésnek is jót tesz, hasznos a szív és az izmok számára.

2. Aludj eleget.

Dr. Richard K. Bogan alváskutató szerint már önmagában az alvási rutin kialakítása is segíthet a fogyásban. “Az alvás nélkülözhetetlen a normál hormon- és immunműködéshez. Egy alváshiányos, kialvatlan agy éhes agy – mondta. – A kevés alvás hízáshoz vezet.”

A javaslata szerint egy felnőttnek nagyjából 7,5-9 óra alvásra van szüksége.

3. Megfelelő gyakorlatok végzése.

Ha nagyobb az izomtömeged, az segít több kalóriát elégetni még alvás közben is. Végezz naponta néhány gyakorlatot, főként erőnléti edzést, hogy leadd a plusz kilókat. Ha este nehezen tudsz ellazulni, végezd a gyakorlatokat pár órával lefekvés előtt.

4. Aludj hűvösebb, sötétebb szobában.

Egy tanulmány szerint azok, akiknél a hálószobában egy hónapon át 19 fok volt, 42%-kal több kalóriát égettek el, az anyagcseréjük pedig 10%-kal fokozódott.

Hogy alvás közben fogyj, próbáld elhagyni az éjszakai fényeket is. Kutatók szerint lefekvés előtt a fények csökkentik a melatonin termelődést, ha pedig felkapcsolt lámpánál alszol, annak óriási hatása lesz az anyagcserét szabályozó cirkadián ritmusra, és kiváltó oka lesz a hízásnak. Ezért jobb, ha kikapcsolod a tévét, a telefont és más fényforrásokat, beszerzel teljesen fényzáró függönyt, hogy minden fényt kizárj a szobából.

5. Egyél azonos időpontokban.

A táplálkozásszakértők szerint az étkezést és az alvást illetően is napi rutint kell kialakítani. Charlotte Harrison londoni táplálkozásszakértő szerint: “Szervezetünk a cirkadián ritmust követi, ez a mi belső óránk. Az étkezéseknek nagy hatásuk van a cirkadián ritmusra, ezért nagyon fontos, hogy meglegyen a rutin a napi étkezéseket illetően.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét