A mosdóhasználat a világ legegyszerűbb és leginkább magától értetődő dolgának tűnik. Annyira természetes, hogy nem is gondolkodunk rajta. Mégis el tudunk követni olyan hibákat, amelyek árthatnak az egészségünknek. Például ha csak biztos, ami biztos alapon mész pisilni, annak is negatív következményei lehetnek.
Ha kicsit utánanézel, rájössz, hogy a legegyszerűbb szokások mégsem olyan egyszerűek. A következőket nem árt tudnod a mosdóhasználati rutinról.

1. Biztos, ami biztos alapon mész pisilni.

Jó ötlet kimenni a mosdóba, mielőtt elindulsz otthonról, ha tudod, hogy utána hosszabb időn át nem teheted majd meg, mert nehezen fogsz mosdót találni. Viszont ha túl gyakran csinálod azt, hogy WC-re mész, mikor nem is igazán kell pisilned, egyre gyakrabban fogod telinek érezni a hólyagodat akkor is, mikor nincs is tele.

2. Erőlteted a pisilést.

Van az úgy, hogy gyorsabban szeretnél túlesni a pisilésen. Erőltetni viszont nem egészséges dolog, mert idővel a medencefenék izmai meggyengülnek tőle. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a vizeletet és a székletet is kevésbé fogod tudni visszatartani, és a belső szervek sem kapnak kellő támasztást.

3. Nem a megfelelő pózban ülsz a WC-n.

Még a nyilvános WC-t se használd úgy, hogy nem ülsz rá teljesen a WC-deszkára. Ha csak a lábujjad ér le a földre, tégy alá egy kis sámlit vagy egy jóga kockát. Ha nincs az egész talpad a talajon, nehezebben megy vécézés. Az ideális póz az, mikor a térded feljebb van a csípődnél és kissé előrehajolsz, hogy a vállaid közelebb legyenek a térdeidhez.

4. Kevesebb vizet iszol, hogy ritkábban kelljen pisilned.

Hogy mennyi vizet iszol, az nem befolyásolja, hogy milyen gyakorisággal pisilsz. Előfordulhat, hogy a kevesebb víz csak még rosszabb hatással lesz a hólyagodra. A valódi ok a kávézás, a stressz, a szorongás és más egészségügyi problémák. Ha ritkábban szeretnél a mosdóba járni, változtass az ivás módján. Ahelyett, hogy egyszerre sok vizet innál meg, inkább csak kortyolgass.

5. Zuhanyzás közben pisilsz.

Kényelmes és környezetkímélő dolognak tűnhet a pisilést egybekötni a zuhanyzással. Ezzel viszont azt tanítod meg az agyadnak, hogy a víz folyását a pisilési ingerrel kapcsolja össze. Minden alkalommal, mikor vízcsobogást hallasz, futhatsz a mosdóba.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét