Ahogyan Jamie Lee Curtis gondolkodik az öregedésről, az mindenki számára nagyon felszabadító. Betöltötte a 64. évét, rengeteg dolgot átélt az életében, és ő is megpróbálta elérni a szépség elérhetetlen eszméjét. Múltbéli tapasztalatai azonban megtanították neki, hogy a természetes énjének elfogadása az, amiről az élet valójában szól. Ma pedig a magabiztosságot és a méltóságot testesíti meg, saját példájával bizonyítva, hogy ha valaki jól érzi magát a bőrében, akkor szebb, mintha az összes kozmetikai eljáráson átesett volna.

Erősen ellenzi a plasztikai műtéteket.

Jamie elismerte, hogy korábban számos kozmetikai beavatkozást vett igénybe ő is, de azóta már abszolút ellenzi őket. A színésznő, akinek egy 35 és egy 26 éves lánya van, azt tanácsolja mindenkinek: “Ne szórakozz az arcoddal!”

“Botoxoltattam az arcomat. A botoxtól eltűnnek-e a mély ráncok? Igen. De úgy nézel ki tőle, mint egy műanyag figura.”

A fájdalmat kedvességgel ellensúlyozza.

Curtis számára nem a boldogság az élet legfőbb célja. “A boldogság trükkös szó, mivel az élet fájdalmas.” Helyette inkább azt tanácsolja két lányának, tegyenek valamit, amivel az emberiség javát szolgálják. “Szeretném, hogy elégedettek legyenek. Szeretném, hogy azt érezzék, fontos, amit csinálnak, hogy értéke van.”

A sztár szerint kedvességgel lehet ellensúlyozni az életben átélt fájdalmakat, amiket ettől az “egyre negatívabb világtól” kapunk.

Az öregedés híve.

Ahelyett, hogy megpróbálná titkolni életkorát és elrejteni az öregedés jeleit, a színésznő inkább tárt karokkal fogadja azokat. “Én híve vagyok az öregedésnek. Bölcsen, kecsesen, méltósággal, lendülettel és energiával szeretnék megöregedni.”

A sztár a természetes szépség nagykövete is. Szerinte ezt a kifejezést a társadalom már teljesen elfelejtette. Gyakran oszt meg filter nélküli fotókat magáról a közösségi oldalakon, emlékeztetve arra, hogy az egyedi jellegzetességeink és hibáink tesznek minket emberré és igazivá. Egyszer azt írta: “Sokszor a legelőnytelenebb kép, amit egyébként lenézünk, emlékeztet minket az alázatra, az emberségre és az önhittség hiányára ebben az agyonfilterezett világban, amiben mi is létezünk ezen a platformon.”

Könnyedén veszi.

Ragyogó arca és karcsú alakja nem annak az eredménye, hogy megállás nélkül magával foglalkozik. Olcsó, gyógyszertári krémeket használ, sok vizet iszik és sokat alszik. Az egész bőrápolási rutinja kijön 10 dollárból.

Hogy mivel tartja magát ilyen jó formában, azt sem bonyolítja túl. Jógázik, pilatesezik, szeret nagyokat sétálni a barátaival, ami szerinte minden téren jót tesz az embernek.

Felszabadultabb, mint valaha.

A társadalom bizonyos szépségideálokat ültet el bennünk, amiket már nagyon fiatal korunktól fogva követünk. “11 éves korom óta mindig behúztam a hasam. Amikor az ember először észreveszi, hogy vannak fiúk és a farmer nagyon szűk.”

A színésznő azonban rájött, hogy valódi énünk rejtegetése komoly mentális problémákat okozhat, árthat a teljesítménynek és a kreativitásnak is. Most, hogy már a 60-as éveiben jár, Curtis megszabadult a kinézettel kapcsolatos elvárások nyomasztásától, és felszabadultabbnak érzi magát, mint korábban bármikor. “Eltökélten elhatároztam, hogy elengedek minden olyasmit, amivel eddig a valóságot próbáltam elrejteni. Ez volt a célom. Soha nem éreztem magam szabadabbnak sem fizikailag, sem kreativitás szempontjából.”

Egyetértesz Jamie Lee Curtis öregedéssel kapcsolatos nézeteivel? Van olyan szabályod, amihez ragaszkodsz, amikor a méltóságteljes öregedésről van szó?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét