Sokak szerint a mostani gyerekeknél a gyermekkor vége 12 évesen érkezik el. Egy felmérés is bizonyítja, hogy rengeteg szülő érzi úgy, hogy ennyi idősen a gyermekében már nincs semmi gyerekes. Az új generáció nagy nyomás alatt van, hogy gyorsabban nőjön fel. Ez azt jelenti, hogy a lányok már 10 évesen aggódnak a súlyuk és a sminkjük miatt, a fiúk pedig elkezdik a “macsós” viselkedést.
Összegyűjtöttünk néhány okot azzal kapcsolatban, hogy a mai gyerekek miért érnek olyan gyorsan, és megmutatjuk, mindez hogyan változtathatja meg a világot a jövőben.

1. Kozmetikai és testápoló termékek

A vegyipar az elmúlt időszakban a fejlődésének egészen új szintjét érte el. Ez a folyamat pedig egyszerűbbé teszi az életünket. De sok kozmetikai és testápoló termék tartalmaz olyan összetevőket, amelyek a testünkre negatívan hatnak.

Kutatások szerint egyes vegyi anyagok az ösztrogént utánozzák a szervezetben, és gyorsabban elhozhatják a pubertás kezdetét. A leginkább azok az anyagok tehetők felelőssé ezért, amelyeket tartósítóként használnak kozmetikumokban, illatosított termékekben, testápolókban. Azok a gyerekek, akik már születésük előtt ki vannak téve ezeknek, korábban átélhetik a pubertást. A fejlődésben lévő gyerekek különösen érzékenyek azokra a termékekre, amikkel nap mint nap érintkeznek.

2. Táplálkozás

A gyermekkori magas zsírtartalmú étrend szintén vezethet a pubertás korai elérkezéséhez. A modern gyerekek táplálkozási kultúrája sok kívánnivalót hagy maga után. Előszeretettel esznek gyorsételeket, amelyekben rengeteg a só, a cukor és a transzzsír. Ez elhízáshoz is vezet. Egy kutatásban pedig kimutatták, hogy a gyermekkori elhízás és a korai pubertás egymással összefüggnek.

3. Digitális világ

Az új generáció hatalmas mennyiségű információt fogyaszt nap mint nap a közösségi oldalakon keresztül. Influenszerek, zenék, divat – ez mind arra készteti a gyerekeket, hogy gyorsabban nőjenek fel. Éppen emiatt kezdenek el idejekorán aggódni a kinézetük és a súlyuk miatt.

4. Klímaváltozás

A tudósok felfedezték a kapcsolatot a korai pubertás, a jelentős mértékű környezetszennyezés és az ülő életmód között, ami a klímaváltozás következménye. Minél kíméletlenebb az éghajlat, a gyerekek annál több időt töltenek a lakásban ahelyett, hogy kint aktívan foglalnák el magukat. Ez az életmód csökkenti a melatonin szintjét a szervezetben, ami szintén hozzájárul a korai pubertáshoz.

5. Kevesebb idő a szabadban

Manapság a gyerekek a legtöbb időt a négy fal között töltik, ebben pedig nagy szerepet játszik a technológia is. Az internetről ismerik meg a világot ahelyett, hogy kint fedeznék fel azt. Az elszigeteltség és az aktív játék hiánya hozzájárul a stressz-szint emelkedéséhez. A gyermekkori stressz az agy egyes részeinek gyorsabb éréséhez vezet a kamaszkor során.

Hatása a társadalmunkra

Az idő előtti pubertás növeli a problémás viselkedés esélyét. Ez összefüggésbe hozható a baráti kapcsolatokkal, hiszen a korán érők jóval érzékenyebbek a kortársak ráhatására, mint azok, akik nem érnek olyan korán. A kutatók szerint ilyenkor a szülőknek kell közbelépniük.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét