Hogy mennyit alszol, az legalább olyan fontos, mint az edzés vagy hogy mit eszel. Ha nincs meg a szükséges alvásmennyiség, az agyad máshonnan keres magának energiát, például magas kalóriatartalmú ételekből és cukrokból. Az éhséget két hormon szabályozza, az egyiket éhséghormonnak nevezzük, ez a gerlin, a másik pedig a jóllakottság hormonja, a leptin. Ezek együtt egyensúlyozzák ki a sóvárgást, de az alváshiány felborítja az egyensúlyukat.
A következőkből megtudhatod, hogy az elegendő alvás miért olyan fontos a zsírvesztéshez, és mit tegyél, hogy ezt elősegítsd.

1. Az alváshiány növelheti az étvágyat és az elhízás esélyét.

A hormonok fontos szerepet játszanak az alvás és az étvágy szabályozásában, ezért ha keveset alszol, felborulnak a hormonok. Ettől magas kalóriatartalmú ételeket fogsz kívánni, még akkor is, ha 1 órával ezelőtt ettél.

Ezt tedd:

  • Aludj sötét szobában: A fény hatására nehezebben alszol el és tovább maradsz ébren, ezzel megnő az elhízás esélye.
  • Ne stresszeld túl magad: A stressztől rosszul alszol és hízhatsz.
  • Feküdj le korán: Ha későn mész lefeküdni, több kalóriát fogyasztasz.

2. A korai fekvéssel megelőzheted a késő esti nassolást.

Ha késő este eszel, az anyagcseréd akkor is működni fog, mikor már pihennie kéne, ennek pedig az lesz a következménye, hogy a bevitt kalóriák zsírként raktározódnak el. Abban sem fog segíteni, hogy jól aludj. De ha alacsony kalóriatartalmú ételt eszel, az nem árt.

Ezt tedd:

  • A vacsorádat 2 órával lefekvés előtt fogyaszd el.
  • Napközben egyél eleget, hogy késő este már ne sóvárogj.
  • Ha vacsora után is éhesnek érzed magad, ne cukros ételeket egyél. Helyette válassz gyümölcsöt, zsírszegény joghurtot vagy sárgarépát.

3. Az alvás fokozhatja a fizikai teljesítményt.

Hogy legyen energiád az edzéshez, teljesen kipihentnek kell lenned. Ha kipihent vagy, a tested növekedési hormont termel, amitől fejlődni fognak az izmaid. A növekedési hormon általában alvás közben aktiválódik, és ha nem alszol eleget, nem tud hatékonyan működni, így csökken a zsírégetés esélye.

Fáradtan edzeni egyébként is veszélyes, főleg, ha súlyokat emelsz. Sérülés esetén a növekedési hormon segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, ezért is fontos teljesen kipihentnek lenni.

4. Az alvás csökkenti a cukor iránti sóvárgást.

Nem meglepő, ha egy hosszú és fárasztó nap után sóvárogsz az édességek után. A kialvatlanság és az ételek utáni sóvárgás kéz a kézben járnak, mivel az alváshiány hozzájárul a hízást okozó, étvágyat szabályozó hormon egyensúlyának felborulásához.

Ezt tedd:

  • Aludj, hogy legyen energiád, ne cukros ételekből pótold az energiát.
  • Adj hozzá 1 órát az alvási rutinodhoz, így nagyobb eséllyel választasz egészséges ételeket.

5. Ha tovább alszol, elkerülheted a hízást.

A rövid, 6-7 órás alvás összefüggésbe hozható a hízással. Még konkrétabban felelőssé tehető a vastagabb derékért és a zsírosabb hasért. Ez pedig nemcsak a felnőtteket érinti, de a gyerekeket is, elsősorban 6-8 év közöttieket.

Ezt tedd:

  • Éjjelente aludj 7-9 órát.

Hány órát alszol éjszaka? Milyen változtatásokat szeretnél elérni a fogyás érdekében?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét