A betegségek kapcsán mindig valami kellemetlen, gyakran veszélyes dologra gondolunk, és erre minden okunk meg is van. De léteznek olyan betegségek, melyekről elsőre inkább a szuperhősök képességei juthatnak eszünkbe.
A következő ritka betegségek nemcsak a tudósoknak okoznak fejtörést, de a betegeket is szuperhősökké változtatják.

5. Szuper memória

A hipermnézia egy olyan állapot, amikor valaki abnormálisan sok mindenre emlékszik az életéből. A világon összesen 60 emberről tudni, hogy ebben szenved. A beteg képes az életének bármely napjáról részletes beszámolót adni, akár egészen kisgyerekkorából is. Vissza tud emlékezni régen olvasott könyvek fejezeteire, vagy bármelyik év bármely napjának egyik hírére.

A hipermnéziában szenvedők nem törölhetnek ki a fejükből semmit, még azt sem, amit szívesen elfelejtenének. Szó szerint mindenre emlékeznek.

Rebecca Sharrock ausztrál író az egyik, aki ebben a betegségben szenved. Egyszer elmesélte, hogy emlékszik arra, hogy egy rózsaszín takaróba volt bebugyolálva 7 napos korában. Memóriája egyedülálló: a Harry Potterből képes részeket idézni szó szerint. Betegségét mégsem tekinti ajándéknak, hiszen gyakran fája a feje, hamar elfárad és rosszul alszik.

4. Fájdalomra való érzéketlenség

A fájdalomérzéketlenség esetén az illető nem érzi a fizikai fájdalmat. Meglepő, hogy annak ellenére, hogy igen ritka betegségről van szó, egy kis svéd faluban 40 embernél diagnosztizálták.

Elsőre olyan, mint egy szuperképesség, hiszen sem a mentális egészséget, sem a megjelenést nem befolyásolja ez az állapot. Az illető egyszerűen csak nem érez fájdalmat, csak egy enyhe érintést. Így viszont nem észleli magán azokat a betegségeket sem, melyek fájdalommal járnak. Ez főként gyerekeknél veszélyes, akik játék közben megsebesíthetik magukat, belemehet valami a szemükbe, elharaphatják a nyelvüket vagy éppen eltörik valamelyik csontjukat úgy, hogy nem is tudnak róla.

3. Extrém tehetség bizonyos területeken

A savant-szindróma egy ritka betegség, ami fejlődési rendellenességekre vezethető vissza. Gyakran áll fenn autistáknál vagy Asperger-szindrómásoknál. Ennél az állapotnál az illetőnek valamiben elképesztő tehetsége van, többnyire a számolásban, a zenében, a festésben vagy 3D-s modellek építésében.

A savant-szindrómások egyetlen pillanat alatt szoroznak össze 3 jegyű számokat vagy mondják meg, hogy 3017. május 5. milyen napra fog esni. Stephen Wiltshire lerajzolta London részletes térképet, miután egyetlen alkalommal átrepült a város felett.

Sokan zseninek tartják őket, és bizonyos területeken valóban hihetetlen a tehetségük. De a savant-szindrómás betegek más területeken visszamaradottabbak az átlagnál, ezért értelmi fogyatékosnak minősülnek. Az egyik híres példa a savant-szindrómára Forrest Gump alakja Winston Groom regényéből.

2. Hidegre való érzéketlenség

Vannak olyanok, akik a fájdalmat nem érzik, és vannak, akik a hidegre érzéketlenek. Wim Hof egy holland beteg, aki sok orvosnak okozott fejtörést azzal, hogy a dermesztő hideget sem érzi. Jégbe merülve feküdt 120 percig, megmászta a Mont Blanc-t egy szál rövidnadrágban, és befagyott tavakban úszott a jég alatt.

Szakértők szerint ő egyedülálló jelenség, de Wim Hof szerint különleges képessége a sok tréningezésnek köszönhető.

1. Félelemérzet hiánya

Urbach-Wiethe-kórnak nevezik azt a ritka genetikai rendellenességet, ami a félelemérzet teljes hiányát okozza. Csupán 300 ilyen esetet ismerünk, melyeknek negyedét Dél-Afrikában diagnosztizálták.

Az egyik híres beteg, aki “nem ismer félelmet”, egy amerikai nő. Kutatók számtalan módon próbálták megfélemlíteni. Hoztak neki mérges pókokat, kígyókat, nézettek vele horror filmeket és bezárták egy kísértetjárta házba is. De minden próbálkozásuk hiábavaló volt.

A nő beszélt olyan félelmetes helyzetekről, melyek egyáltalán nem ijesztették meg: egy éjszaka késsel támadták meg, egyszer pedig betörtek hozzá és olyan sérüléseket szenvedett, hogy alig élte túl. A kutatás vezetője szerint kész csoda, hogy a nő még életben van, mivel hiányzik belőle a fenyegető veszélyt érzékelő képesség.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here