A szódabikarbónát gyakran alábecsüljük, pedig az egyik leghatásosabb összetevő, amit ráadásul nagyon könnyen és olcsón be lehet szerezni. Használhatjuk takarításhoz, ételek fertőtlenítéséhez és akár még a szépségápoláshoz is. De azt tudtad, hogy a kertben is igen jó szolgálatot tesz?

1. Környezetbarát módon pusztítja el a gombát.

Keverd össze szappanos vízzel, hogy megelőzd vele a növények, gyümölcsfák, bokrok gombás fertőzését. Fújd rá a növényre, hogy megállítsd a fertőzés terjedését. Mivel természetes készítményről van szó, a hatás valószínűleg csak később következik be, mint a vegyszerek esetében. Figyeld a növényeidet is, hogy hogyan reagálnak rá, mert ha túl gyakran használod, kárt tehetsz bennük.

2. Hatékony a bosszantó levéltetvek ellen is.

A levéltetvek azok a nagyon apró állatok, amiket egyáltalán nem szeretnénk látni a kertünkben. Szeretik elfogyasztani a növények lágy hajtásait, miközben olyan ragacsos ürüléket hagynak maguk után, ami vonzza a hangyákat és a gombás fertőzést is. Ez a gomba pedig útját állja a fotoszintézisnek, azaz egy sor betegséget hoz magával. Az új hajtások eldeformálódnak, a növény legyengül. Ha szódabikarbónával és szappannal fújod le a növényeket, távol tarthatod ezeket a kártevőket és megóvhatod a növényt a szenvedéstől.

3. Távol tartja a hangyákat.

Ha a szódabikarbónás-szappanos vizes keverékhez még adsz ásványi anyagokból készült, speciális és erős keveréket (amiben van cink, cink-szulfát, magnézium-szulfát, bórsav stb.), akkor a hangyák támadásától is megkímélheted a növényt. Ezután már nem fogják vonzónak találni a kertet, hiszen nem lesznek benne atkák, amik a számukra oly vonzó ragacsos anyagot előállítják.

4. Meghatározhatod vele a talaj minőségét.

Szakértők szerint az egészséges talaj sem túl savas, sem túl lúgos. Minél inkább semleges a talaj pH-ja, annál jobban fejlődik benne a növény, és annál kevesebb az esélye a kártevők megjelenésének.
Hogy megtudd, milyen a talaj minősége, tedd a következőt:

  • Fogj egy lilakáposztát, vágd darabokra és tedd desztillált, forrásban lévő vízbe.
  • Hagyd ázni 10 percig, majd öntsd le a levét. A kapott lila színű víz pH semleges.
  • Ezt a vizet töltsd két bögrébe. Az egyikhez adj ecetet (a sav miatt a víz sötétlilára színeződik el), a másikba tégy szódabikarbónát (a lúgosság miatt zöld vagy kék lesz a víz). Ezek lesznek a kontroll színek.
  • Külön kis tálkákba tégy a káposztás vizekből, és adj hozzá 2 kanálnyi földet, majd várj 30 percet.

Ha a víz rózsaszín lesz a földtől, a talaj savas. Ha kékre vagy zöldre színeződik, akkor lúgos. Ha pedig lila marad, a földed tökéletesen semleges.

5. Javítja a komposzt minőségét.

A semleges pH a legjobb a növényeknek, de a megfelelő komposzttal még többet tehetsz értük. Az összes szerves konyhai hulladékot gyűjtsd össze (csontokat, zöldségek, gyümölcsök maradékát héját, tojáshéjat stb.) Tárold őket jól szellőző helyen, és adj hozzá szódabikarbónát az előző módszer alapján, hogy a kerti növényeid még egészségesebben fejlődhessenek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét