Az Egyesült Államokban évente kb. 100.000 sürgősségi ellátásra van szükség mérgező növények miatt. Hogy ne ess áldozatul veszélyes növényeknek, a következő összeállításból néhányat jobban megismerhetsz.

Biztonságos: Raflézia

A legnagyobb virág a világon, ami ráadásul hasznos is. Dél-kelet Ázsia dzsungeleiben él, a helyi lakosok pedig a szülés utáni regenerálódáshoz szokták felhasználni, mivel megállítja a belső vérzést, és segíti a méh összehúzódását.

Sajnos csak néhány napig virágzik, a második világháború óta pedig a 13 raflézia fajból 2 már kihalt.

Biztonságos: Wolffia globosa

Ez az apró növény, mely a tavak felszínét borítja és néha az akváriumok belsejét díszíti, nagyon egészséges. A legkisebb növény a világon, mégis fantasztikus tápértéke van. Ha van rá lehetőséged, hogy megfőzd, egyesek szerint olyan íze lesz, mint a kelkáposztának.

Az íze mellett talán még fontosabb, hogy nagyon sok A-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint nikotinsav található benne, emellett pedig csupán 5% zsírt tartalmaz.

Biztonságos: Aloe vera

Az aloe vera felhasználási módjairól valószínűleg már sokat hallottál. Számtalan bőrproblémán tud segíteni, de kiváló antioxidáns és antibakteriális hatása is van. Még az égési sérülést is gyógyítja.

A gyógyászatban csodavirágnak is nevezik, akár meg is lehet enni (a vadonban például nagyon jól jön a kiszáradás elkerüléséhez). Készíthetsz belőle pakolást bőrre és hajra, felhasználhatod gyógynövényként is.

Biztonságos: Közönséges aszat

Hogy hogyan mentheti meg az életedet? A gyökerével, a leveleivel, a virágaival megmenthet az éhenhalástól.

De gyógyhatásai is vannak, használják például vérző aranyérre. Az egész növényből kell főzetet készíteni, majd azt belsőleg vagy külsőleg alkalmazni. Akkor is igen hasznos, ha tüzet akarsz gyújtani, mivel kiszárítva nagyon gyúlékony.

Biztonságos: Sugártalan székfű

Generációk óta az egyik kedvenc “csemegéje” a túrázóknak. Növeli az energiaszintet és tele van tápanyagokkal. Könnyű összetéveszteni a kamillával, de ha ez történik, az sem okoz gondot, legfeljebb egy kicsivel keserűbb ízt…

A kamillához hasonlóan nagyon jó teát lehet belőle készíteni. Rovarriasztóként is használhatod, ha bekened vele a bőrödet.

Veszélyes: Csípős parásgereben

Ennek a gombának a “vérző” látványa is már mutatja, hogy nem egy barátságos növénnyel állsz szemben. Európában és Észak-Amerikában is megtalálható, nem ehető növény, bár nem halálosan mérgező. Ha veszed a bátorságot, hogy megkóstold, keserű bors ízét fogod érezni a szádban.

Nem fog megölni, de hányingert okoz és stimulálja a nyelési reflexet, ami kiszáradáshoz vezethet.

Veszélyes: Piros csészegomba

Bár nagyon mutatós gomba, nem ehető. Annyit megtehetsz, hogy a kelyhét belemeríted egy patakba és pohárként használod az iváshoz, de ennél messzebb ne merészkedj vele.

Észak-Amerika egyes területein gyakori gombaféle, mely nagy mennyiségben ártalmas. Valójában tápértéke sincs és nagyon száraz is.

Veszélyes: Fehér kígyógyökér

Ez az ártalmatlannak kinéző növény okozta Abraham Lincoln édesanyjának, Nancy Hanksnek és sok más embernek a halálát. Annyira mérgező, hogy még a tehenek tején keresztül fogyasztva is képes halált okozni. Mérgezésének tünetei brutálisak és többnyire halállal végződnek.

A tej tömegtermelésével a mérgezés kockázata egyre kisebb, de azért még előfordulhat.

Veszélyes: Angyaltrombita

Bár a neve angyali, soha semmilyen körülmények között ne vedd a szádba! Bénulást, hallucinációkat és halált okoz.

Mostanában egyre több kertben megtalálható, de csak akkor ültessük, ha sem gyermek, sem állat nem férhet a közelébe.

Veszélyes: Nadragulya

Egy gyermek már attól meghalhat, ha csupán 2 szem bogyót megeszik róla. Levelei és gyökerei is mérgezőek, gyakorlatilag nincs ártalmatlan része.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here