Ahogyan idősödünk, egyre többet foglalkozunk az agyműködésünkkel a memóriánkkal. Ez teljesen természetes, hiszen az idő múlásával azt vesszük észre, hogy feledékenyebbek vagyunk, nehezebben tudunk visszaemlékezni régi történetekre, többször keresgéljük a neveket, az évszámokat, egy szóval romlik a memóriánk. 50 év felett különösen fontos, hogy gondoskodjunk agyunk támogatásáról, hogy a jövőben ne essünk áldozatul a kognitív hanyatlásnak. Erre pedig léteznek természetes módszerek is.

Az életet idősebb korban is mindenki szeretné a maga teljességében megélni. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik a mentális frissesség. A cél az, hogy csökkentsük az agyra nehezedő káros hatásokat, elsősorban a többféle formában érkező stresszt, és biztosítsuk azon tápanyagokat, melyek javítják a működését és védelmet is nyújtanak neki. A mindennapi életben ezt kivitelezni könnyebb, mint gondolnánk.

Étrend

Nagyon sok olyan élelmiszer van, ami kifejezetten kedvez az agyműködésnek. A kutatások szerint ebből a szempontból az egyik legelőnyösebb az ún. mediterrán étrend követése, ami tele van gyulladásgátló hatóanyagokkal és egészséges zsírokkal. Az olívaolaj, a különböző magvak mind segítségünkre lesznek a kognitív hanyatlás megelőzésében. A finomított cukrok kiiktatása, a magas rosttartalmú szénhidrátok korlátozása, a kellő mennyiségű E-vitamin pótlása nagyon fontos tényezők, melyek befolyásolják az agyműködést.

Súlykontroll

A kutatások egyértelművé tették, hogy az 50-es korosztályban a demenciára jóval nagyobb esélye van azoknak, akik túlsúllyal rendelkeznek. A testsúlyunk szabályozásával szabályozhatjuk a vérnyomást is, ami nagyban érinti az agy működését. Az egészséges, fokozatos fogyás tehát a gondolkodási képességeink megőrzése szempontjából is igen fontos.

Aszpirin

Az étrendkiegészítőkről még nem sikerült bebizonyítani, hogy bármennyit is tennének a mentális frissesség idős korban való megőrzéséért. Egyetlen tápanyaggal ugyanis nem oldhatunk meg semmit. Azonban az aszpirinről a kutatók azt állítják, hogy napi egy szem elfogyasztásával hatékonyak lehetünk, valószínűleg a gyógyszer gyulladásgátló hatásának köszönhetően.

Alvás

Az agyunk rengeteg okos dolgot művel, miközben alszunk, ezért az elegendő mennyiségű alvás – többségünknek ez napi 7-9 óra – fejlesztheti a tanulási képességeket, a figyelmet, a memóriát. Miközben alszunk, az agyunk gyakorolja az újonnan elsajátított képességeket, kiválogatja a jövőben megőrizendő emlékeket és problémákat old meg. Ha valamilyen gondunk van, ezért mondjuk, hogy aludjunk rá egyet, hiszen másnap könnyebben megy a tisztán látás.

Mozgás

A kardió mozgás nagyon fontos az agy egészsége szempontjából is. Általa fokozódik a vérkeringés és több tápanyag jut az agyba. A legfontosabb pedig, hogy a kardió mozgás során növekszik az agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF) mennyisége, azé a fehérjéé, ami segíti az agysejtek életben maradását. Másfajta mozgásformát is választhatunk, a lényeg, hogy legalább heti 3 órát aktívan mozgással töltsünk.

Stressz kezelése

A stressz és a szorongás szoros összefüggésben áll a memóriazavarokkal. A stressz gátolhatja az agyban lévő neurotranszmitterek működését, és sejtkárosító toxinok termelődéséhez vezethet. A meditálás, az imádkozás vagy relaxációs technikák szükségesek lehetnek ahhoz, hogy a stresszt valóban kezelni tudjuk. A pihenés, a relaxálás, az agy kikapcsolása nagyban hozzájárul a mentális frissességhez.

Összefoglalva azt mondhatjuk, az életkor miatt nem feltétlenül muszáj, hogy szellemileg lassúbbakká váljunk. Képesek vagyunk javítani az agyunk működését, mégpedig annál jobb eredménnyel, minél hamarabb kezdünk el foglalkozni ezzel. Az egészséges életmód keretében a megfelelő étrenddel, a mozgással, az alvással és a kikapcsolódással mentális frissességünket idős korunkban is fenntarthatjuk.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

  1. Nem kételkedem az írás igazságtartalmában, mindössze annyit szeretnék megjegyezni, hogy a mediterrán táplálkozás, Magyarországon nem egyszerű megoldani, és nem is olcsó dolog. A táplálék kiegészítők azonban nagyon nagy segítséget nyújthatnak. Javasolnám mindjárt a B- komplex, illetve a Lecitin szedését. a C vitaminról sem feledkezzünk meg. Egy átlagos 70 kg-os ember C vitamin igénye, minimum 2000 mg. Amit hiányolok a cikkből, az a tudatos folyadék bevitel. Egy felnött ember napi szükséglete 2-2,5 liter. A folyadékbevitel legyen tudatos. Ne csak akkor igyunk amikor szomjasak vagyunk. Kerüljük a szénsavas italokat.Az idős embereknél különösen fontos figyelni a tudatos folyadék bevitelre, mert az idősek kevéssé érzik a szomjúságot. Könnyen rámondjuk egy idős emberre, hogy zavart, vagy demens, pedig ekkor már fellépett a kóros folyadék hiányos állapot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here