A brit korhű drámákban mindig csak fehérek szerepeltek, de ez olyasmi, ami fokozatosan változik. Sokan nem értenek egyet azzal, hogy színes bőrűt válasszanak egy fehér ember megformálására, mivel az a történelem torzítása. A bőrszíntől független válogatás azonban nem egy ostrom a fehérek ellen, csupán egy lehetőség a más rasszhoz tartozó színészeknek, hogy életre keltsék a karaktert és a történetet.
Találtunk 6 filmet és sorozatot, amiben színes bőrűek alakítottak eredetileg fehér karaktereket.

1. A Bridgerton család (2020 – )

A történet az arisztokrata Bridgerton családot mutatja be, akik a 19. században éltek és mindannyian fehérek voltak. Azonban a Netflix sorozatában a színészek többsége színes bőrű és magasan áll a társadalmi hierarchiában. Soha nem volt vita vagy kritika tárgya a királynőt alakító színésznő (Golda Rosheuvel) faji hovatartozása vagy a vegyes rasszú pár. A show egyszerűen egy sokkal tisztelettudóbb módon közelíti meg azt, hogy színes bőrűek is szerepelhetnek korhű drámákban, anélkül, hogy szükségszerűen az áldozatok lennének.

Chris Van Dusen azt mondta, hogy a műsor célja az volt, hogy bemutassanak egy ahhoz hasonló világot, mint amiben mi ma élünk. Ezért nem tisztán történelmi, hanem fantázia szülte elemek is vannak benne. Ez látható az első évadban, amikor feketék érnek el sikereket az életben anélkül, hogy megkérdőjeleznék vagy kritizálnák őket. Egy harsány példa Simon (Regé-Jean Page), akit egy felsőosztálybeli hölgy mentorál (Adjoa Andoh).

2. David Copperfield rendkívüli élete (2019)

Bár Charles Dickens művében a főszereplő egy fehér férfi, Armando Iannucci a szerepre Dev Patelt választotta, egy indiai származású színészt. A döntésének az oka az volt, hogy úgy érezte, hogy az embereknek ma a karakter egy frissebb, modernebb ábrázolására van szükségük.

Tudatosult benne, hogy a történet 1940-ben játszódik, amikor egy indiai nem érhetett volna el ilyen magas rangot. Dev Patel azt mondta, hogy ez nem a faji korrektségről, hanem az egyetemes jelentőségről szól. Dickenst mindenhol imádják a világban, és a színes bőrűeknek fontos, hogy közülük valókat lássanak ezekben a történetekben.

3. Két királynő (2018)

Josie Rourke nagyon egyértelmű volt, amikor elvállalta a film rendezését. Úgy tervezte, hogy a szereplők nem kizárólag fehérek lesznek. Számára fontos volt, hogy színes bőrűek is szerepeljenek benne, mivel őket mindig kihagyják a korhű drámákból. Szóval beválasztotta Adrian Lestert a királynő nagykövetének, annak ellenére, hogy az Angol Nemzeti Levéltár egyértelművé tette, hogy ez lehetetlen lett volna.

Azonban biztosra tudjuk, hogy sok fekete volt Angliában a reneszánsz idején. Rourke egy olyan művet akart létrehozni, ahol a jelen találkozik a múlttal. Ezért választotta Jemma Chant is, az ázsiai származású színésznőt, hogy alakítsa Mária testőrét.

4. A nyomorultak (2018 – 2019)

Mikor David Oyelowót megkereste a BBC, hogy játssza el Javert szerepét, minden bizonnyal legalább kíváncsi volt. A kutatása szerint sok olyan fekete élt abban a korban, aki a társadalomban kiemelkedő szerepet töltött be. A feketék nem csak szolgálók és rabszolgák voltak.

Oyelowo úgy hiszi, hogy a bőrszíntől független szereplőválogatás szélesebb közönséget vonz. Több színes bőrű ember érzi magát közelebb a show-hoz csupán azért, mert olyasvalakit lát benne, mint ő maga. Ráadásul ez egy olyan produkció, ami közelebb áll a mai társadalomhoz, ahol a különböző rasszú emberek egyenlők és békében élnek egymás mellett.

5. Lady Macbeth (2016)

Lady Macbeth (Florence Pugh) hűséges szolgálót talál Anna személyében, akit Naomi Ackie alakít. De nem ő az egyetlen színes bőrű a filmben. Lady Macbeth szeretőjének is sötétebb a bőrszíne. De hogy 100%-ig pontosak legyünk, ezeket a szerepeket nem kifejezetten fehér színészeknek írták.

Fontos megemlíteni, hogy a 17. században a feketék népessége növekedett Angliában. Szóval a fekete szolgáló alkalmazása nagyon is lehetséges lett volna. Azonban a szereposztásért felelős személy szerette volna tisztázni, hogy a film nem akar semmiféle társadalmi üzenetet közvetíteni. Ők egyszerűen csak meg akarták találni a legmegfelelőbb színészeket a filmbe.

6. Sanditon (2019 – )

Jane Austen 1817-ben hunyt el, de gondoskodott arról, hogy új nézőpontokat mutasson. Az utolsó regényében szerepelt először fekete gazdag örökösnő. A fiatal nő, akit Crystal Clarke alakított, vagyonosabb volt, mint a körülötte élő fehérek.

A színésznő azt mondta, hogy nagyon fontos, hogy színes bőrű szerepet kapjon egy korhű drámában, és nem csak a diverzitás miatt. Hozzátette, hogy a feketéknek érezniük kell, hogy képviselve vannak, illetve szükségük van arra, hogy a történeteiket és a történelmüket elmeséljék.

Te egyetértesz a bőrszíntől független szereplőválogatással?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here