Ha hirtelen fogalmad sincs, mi az a szilikagél, hamarosan rájössz, hogy már sokszor találkoztál vele! Minden alkalommal, mikor cipőt, táskát vagy pénztárcát vásárolsz, ott lapul a kis fehér tasak, ami szilikagéllel van megtöltve. Az apró golyócskákat tasakostul hajítod a szemétbe, pedig értékes anyagok, amiket a háztartásban több dologra is felhasználhatsz. Mutatjuk, mihez kezdj vele!

1. Tartsd vele szárazon a ruhákat

Minden szekrényben jól jön egy olyan anyag, ami megakadályozza, hogy a ruhák magukba szívják a nedvességet a tárolás során. Erre kiváló a szilikagél, amivel megakadályozhatod, hogy a hónapokon át a szekrényben lógó télikabátok és vastag pulóverek bepenészedjenek, kellemetlen szagot kapjanak a nedvességtől. Tégy 2-3 szilikagéles tasakot a ruhák zsebébe vagy hajts össze úgy a pulóvereket, hogy elrejted közéjük. Mikor legközelebb előveszed őket, frissek és szárazak lesznek.

2. Mentsd meg vele a nedves telefonodat

Az egyik legpraktikusabb felhasználási mód ez, amiért főleg megéri félretenned a kis szilikagéles tasakot! Ha vészhelyzet adódik és a telefonod elázik, vedd ki belőle az akkumulátort és a memória kártyát, majd tedd egy éjszakára szilikagéllel teli tálkába.

3. Óvd meg a könyveidet, fényképalbumaidat

A könyvek és a polcon évek óta porosodó, régi fényképalbumok különösen ki vannak téve a penészedés veszélyének. Rejts el a lapjaik közé néhány szilikagéles tasakot, hogy még sokáig szép állapotban örülhess nekik.

4. Hosszabbítsd meg a borotvád élettartamát

Végre beruháztál egy minőségi borotvára és vigyázni is szeretnél rá? A szilikagélt erre találták ki! Egy apró tárolót tölts fel szilikagéllel és minden használat után tartsd ebben a borotvádat! Mivel a golyócskák magukba szívják a nedvességet, megelőzik, hogy a pengék rozsdásodásnak induljanak.

5. Előzd meg a hűtő jegesedését

Ha a hűtőbe vagy a fagyasztóba szilikagélt teszel, az megakadályozza, hogy vastag jégréteg képződjön a hűtő falán. Másik pozitív hatása, hogy szárazon tartja a hűtőben tárolt zöldségeket is, így azok tovább frissebbek maradnak.

6. Használd illatosításhoz

Egy kis tálkába önts szilikagélt, majd csepegtesd rá a kedvenc illóolajodat. Ha szeretnéd, az egészet beleteheted egy kis textil tasakba és fellógathatod a ruhás szerkénybe vagy akár az autóba is. Sokáig fogja magából árasztani az illatot!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét