Szemölcse szinte mindenkinek van. Bár ezek a kinövések általában aprók és ártalmatlanok, mégsem szeretünk velük együtt élni, hiszen nem túl mutatósak. A szemölcsöket a humán papillomavírus okozza, ami könnyedén átterjed egyik emberről a másikra.
A szemölcsöktől sokféle módon megszabadulhatunk, de meg is előzhetjük őket.

1. Ne használd más törölközőjét.

A családtagjaid törölközőjét használni nem tűnik veszélyesnek, pedig ez az egyik legfőbb útja a szemölcsöt okozó vírus terjedésének. Ha a családban valakinek vannak szemölcsei, és egy másik ember az ő törölközőjét használja, akkor nagy az esély, hogy neki is lesznek szemölcsei. Mindenkinek legyen saját törölközője, körömcsipesze és körömreszelője.

2. Hidratáld a bőröd.

Nemcsak a ráncok késleltetéséhez fontos rendszeresen hidratálni a bőrt, hanem a szemölcsök megelőzéséhez is. Ha a bőr túl száraz, a vírus könnyebben tud áthatolni a repedéseken, és nem kell sok idő, hogy megjelenjenek a szemölcsök.

3. Ne rágd a körmöd.

Ha egyszer rászoktál a körömrágásra, nagyon nehéz abbahagyni. De érdemes megtenni, már csak a bőröd szépségéért is. A körömrágás apró repedéseket, sérüléseket hoz létre a bőrön, amelyek megnyitják az utat a vírusnak, ezzel pedig a szemölcsöknek.

4. Az uszodában viselj papucsot.

Bár kellemes érzés mezítláb sétálgatni a medence partján, ha uszodában vagy nyilvános fürdőben vagy, mindig legyen rajtad papucs. A meleg és párás környezet kedvez a vírusnak. A bőr pedig felpuhul és fogékonyabb lesz a fertőzésekre. Ha papucsot viselsz, csökkentheted a szemölcsök kialakulásának kockázatát.

5. Ha megsérültél, használj ragtapaszt.

A sebek kitisztítása és bekötése nemcsak azért fontos, hogy a bőr hamarabb gyógyuljon, de azért is, hogy ne alakuljon ki szemölcs. Ha valami fertőzött dologhoz érsz hozzá, a vírus a bőrsérülésen keresztül könnyedén behatol a testedbe.

6. Ne borotváld a szemölcsös testrészeket.

Ha szemölcsöd van, jobb, ha azon a területen nem borotvával, hanem más módszerrel szőrtelenítesz. A borotva mikrosérüléseket ejt a bőrön, amelyek segítik a vírus terjedését. A szemölcsös bőrfelület borotválása egy idő után azt eredményezheti, hogy egyre több jelenik meg belőle a testeden.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét