Megpróbálhatsz meggyőzni másokat arról, hogy neked van a világon a legjobban nevelt gyereked, de ha hibákat követsz el a nevelés közben, azok egyes helyzetekben bizony egyértelművé válnak. Most megtudhatod, melyek azok a magatartásbeli problémák, melyekért bizony a szülők tehetők felelőssé.

1. Félbeszakít másokat.

A “Ne szakíts félbe!” nem fog működni.

Tanítsd meg a gyereket, hogy várja ki, míg ő következik a párbeszédben. Mindennap gyakoroljátok ezt, a családi vacsoráknál és akkor is, ha éppen telefonon beszélsz. Pl. mielőtt felhívsz valakit, mondd ezt a gyereknek:

  • “Most telefonálni fogok, és nem fogsz félbeszakítani. Akkor fogom letenni a telefont, mikor a nagymutató az órán arra a számra ér!”

2. Leveszi a polcról a játékokat az üzletben, és ragaszkodik ahhoz, hogy vegyél neki valamit.

Fontos megtanítani a gyereknek, hogy a vágyait is kordában kell tartania, mert nem lehet mindent megvenni, ami eladó és amire nincs is szükség. Ők azt gondolják, hogy te a dolgokat találomra veszed le a polcokról vásárlás közben, nem értik, hogy van egy listád – akár a fejedben –, ami alapján megvásárolod a szükséges holmikat. Ezért készülj fel előre a vásárlásra!

  • Készítsetek együtt bevásárlólistát! Ha a gyerek még nem tud olvasni, akkor rajzold le, hogy mit fogtok venni. Hagyd, hogy ezt a listát ő kezelje, ellenőrizze, hogy megveszed-e a rajta lévő dolgokat.

3. Udvariatlanul beszél.

Annál jobb, minél korábban elkezded a gyereket udvariasságra nevelni. Egyik gyerek könnyebben megérti, míg a másik nem fogja elsőre megszokni. Mutasd meg a gyereknek az udvarias szavak varázserejét: ne tégy meg semmit, amíg azt nem mondja, légyszíves!

4. Nem tudja, mikor kell hallgatnia.

Egy gyerek nehezen érti, hogy vannak olyan információkat, amiket nem kell megosztani másokkal. Ők nem tudják mi a szégyen, vagy mit jelent egy kínos szituáció, nincsenek tapasztalataik a rossz időben elhangzott rossz szavakkal kapcsolatban. A szülőknek viszont ezzel sok fejfájást tudnak okozni.

  • Próbáld bevezetni az “otthoni titkok” fogalmát, amibe minden beletartozik, amit nem kell elmondani másoknak.

5. Fél nélküled csinálni dolgokat.

A gyerek fél a szülők nélkül megtenni dolgokat, ha a szülők akadályokat gördítenek a teljesen hétköznapi cselekvések elé. Ez arra programozza az agyukat, hogy pl. ha lecsúsznak a csúszdán, akkor leesnek vagy összepiszkolják a ruhájukat.

  • Ezért van az, hogy amikor az ilyen szülő egyszer csak megengedi, hogy a gyerek egyedül is csúszdázzon, az már nem fog vállalkozni erre a több szempontból is “veszélyes” kalandra.

6. Idegen felnőtteket zavarnak.

Ha egy gyerek könnyedén kezdeményez beszélgetést egy számára idegen felnőttel, az annak a jele, hogy bízik a családjában. De az is lehet, hogy egyszerűen nem tudja, hogy vannak más típusú felnőttek is. Jó példa erre, mikor a szülők nem tehetik, amit kell vagy amit szeretnének, mert minden idejüket a szemük fényével szeretnék tölteni.

  • Ebben az esetben nem meglepő, ha a gyerek elképzelni sem tudja, hogy léteznek olyan felnőttek, akik nem engednek az ő akaratának.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét