Megmosni és megszárítani a hajat a világ legegyszerűbb dolgának tűnik. Pedig rengeteg olyan hibát elkövethetünk közben, ami árthat hajunk egészségének. Lehet, hogy a hajápolási rutinod a legegyszerűbb és csak a mosásra-szárításra korlátozódik. Lehet, hogy azt gondolod, mindent jól csinálsz, a hajad még sincs a legjobb állapotban. Kiderült, van jó néhány hajápolási hiba, amit észre sem veszel, pedig közéd és álmaid haja közé állhat.
A hajápolás folyamatát nagyon könnyű elrontani. A következőkből megtudhatod, melyek a leggyakoribb hibák, amik megakadályozzák, hogy gyönyörű hajad legyen.

1. Rosszul mosol hajat.

A zuhany alatt állva hajat mosni talán kényelmes, pedig a fejjel lefelé való samponozás több előnnyel jár. Ha hosszú hajad van, fejjel lefelé mosva jobban eléred a haj különböző rétegeit. Ha érzékeny, pattanásos a bőröd, a fejjel lefelé történő hajmosás segíthet megelőzni a pattanásokat, mivel a hajápoló termékek és a hajról a zsír kisebb eséllyel kerülnek át a nyakadra és a hátadra, kevésbé fogják irritálni a bőrt.

2. Csak piszkos hajra használsz szárazsampont.

A szárazsamponnal kiválóan fel lehet frissíteni a hajat, ha nincs időd megmosni, de igazából többet is tesz annál, minthogy csupán zsírtalanítja a tincseket. Ha vékonyszálú hajad van, a szárazsampont a hajtövekhez fújva megemelheted a hajszálakat és dúsabbá teheted a frizurád. De ne ess vele túlzásba, mert a szárazsampon lerakódásokat okozhat a fejbőrön és viszketést válthat ki.

3. Túl sokáig hagyod fent a hajbalzsamot.

A hajbalzsam használata alapvető lépés a hajápolásban, ez védi a hajszál külső rétegét, simábbá és könnyebben fésülhetővé teszi a hajszálakat. Hogy mennyi ideig kell fent hagyni, abban a tekintetben a kevesebb több. Ha túl sokáig hagyod fent a balzsamot, a hajad zsírosnak fog tűnni. Legfeljebb 3 percig hagyd hatni, azután mosd le, ennyi idő elég ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatásait.

4. Ragaszkodsz egy bizonyos samponhoz.

Mikor végre megtalálod a sampont, ami csodákat művel a hajaddal, érthető, hogy örökké azt akarod használni. Ám a hajad idővel hozzászokik, ilyenkor a sampon hatástalanná válik. Ahelyett, hogy felhalmoznád azt a sampont, amitől a hajad ragyogóan néz ki, próbálj ki 2-3 különböző sampont és kondicionálót, és felváltva használd őket az időjárástól, a víz minőségétől és a hajad állapotától függően.

5. Vizesen kontyozod fel a hajad.

Éppen kiléptél a zuhany alól, a hajad még csupa víz, de máris copfba vagy kontyba kötöd, hogy ne lógjon az arcodba. Ez a látszólag ártalmatlan szokás valójában károsítja a hajszálakat és a töredezésüket okozza. Mivel a haj nedves állapotban a legsérülékenyebb, a szoros húzás töredezetté teszi a hajszálakat.

6. Mosás előtt nem fésülöd ki a hajad.

Neked is ismerős lehet a helyzet, mikor hajmosás után a hajad csupa gubanc és alig tudod kifésülni. Ahelyett, hogy a fésüléssel hajmosás után küzdenél, inkább csináld meg azelőtt, hogy beállnál a zuhany alá. Ezzel megelőzheted a gubancolódást, a hajszálak tovább maradnak simák.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét