Nem mindig vágysz a vízre mikor szomjas vagy. Ilyenkor szinte bármilyen más ital jó, ami a kezed ügyébe akad vagy amit valami miatt éppen megkívánsz. Azonban, még ha ennél körültekintőbb is vagy és figyelembe veszed azt is, hogy az ital egészséges legyen, akkor sem biztos, hogy jól választasz. A “természetes” és “kalóriamentes” feliratok a palackokon nem mindig jelentik azt, amit hiszel. Most olyan italok következnek, amelyekről eddig lehet, hogy azt gondoltad, teljesen rendben vannak, mégis jobb, ha inkább más után nyúlsz, ha szomjadat oltanád!

1. Sportitalok

A sportitalokat úgy reklámozzák, mint az edzés nélkülözhetetlen kellékeit és az egyetlen megoldást az elektrolitek pótlására. A rossz hír viszont az, hogy ezek az italok nagy mennyiségben tartalmaznak fruktózt, nátriumot és kb. ugyanannyi cukor van bennük, mint egy sima üdítőben. Az energiaitalokhoz hasonlóan a sportitalok is energiát adnak rövid távra és növelik a teljesítményt. Hosszútávú hatásaik azonban inkább negatívak.
Edzés előtt töltsd fel magad fehérjével és egészséges szénhidráttal! Adj egy kevés tengeri sót a vizedhez és edzés közben ebből kortyolj!

2. Mandulatej

Nagyon hamar a laktózérzékenyek kedvencévé vált ez a növényi tej. Szinte bármelyik üzletben kapható, finom, kitűnő smoothie-kat lehet belőle készíteni. Mandulából készítik, ezért könnyen hihetnénk, hogy benne megtalálható a mandula minden jótékony összetevője. Valójában azonban a mandulatej általában mindössze 2%-ban tartalmaz mandulát. Ezért nincsenek benne sem a jótékony zsírsavak, sem a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok. Ha ez még nem lenne elég, a mandulatej hozzáadott cukrokat is bőségesen tartalmaz. Jobban jársz, ha megeszel egy maroknyi mandulát.

3. Zéró kalóriás italok

A zéró kalóriás üdítőket a fogyókúrázók jól ismerik. Kaphatók készen, illetve vízzel összekeverhető por formájában is. Jobb választásnak tűnnek, mint a kalóriával teli italok. De csak első ránézésre. A szervezetünket ugyanis nem tudjuk kicselezni velük. Mikor valami édeset fogyasztunk, szervezetünkben felpezsdülnek az éhséghormonok és elkezdünk további édes dolgokat kívánni. Ezért van az, hogy a zéró kalóriás italok után legszívesebben befalnánk egy csomag kekszet vagy egy tábla csokit. Bármit, amivel az édes iránti sóvárgásunkat csillapíthatjuk. Zéró kalóriás üdítők helyett igyál inkább egy pohár vizet citromlével!

4. Energiaitalok

Mindannyian ismerünk legalább egy embert, aki nem bírja túlélni a napot energiaital nélkül. Ezek az italok a cukor- és koffeinfüggők valóra vált álmai. Rövidtávon tényleg csak az előnyeiket érezzük, hiszen éberekké válunk és kirobbanunk az energiától. Később azonban mindez hirtelen megszűnik. Ha nem a koffein, akkor a cukor fogja ezt okozni. Nem csak függővé válhatunk tőlük, de komoly mellékhatásaikkal is számolnunk kell, mint az idegesség, az erős szívdobogás vagy a migrén. Helyette inkább válasszuk a fehérjében és egészséges szénhidrátban gazdag smoothie-kat!

5. Kávés italok

Latte, cappuccino, macchiato és még vagy száz különleges kávés ital létezik, amiknek bizony csak a legelszántabbak tudnak ellenállni. Sokan ezekkel helyettesítik a reggelit is. A bennük lévő cukrok és telített zsírok azonban csak üres kalóriák tápérték nélkül.
Ha a kávét nem is tudod kihagyni a mindennapjaidból, próbáld meg feketén inni, a kalóriákat pedig teljes értékű élelmiszerekből szerezd be!

6. Frissen facsart gyümölcslé

Egészségesebbek, mint a dobozos gyümölcslevek, hiszen semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. Mi lehet velük a baj? Egy nagy probléma van velük, mégpedig az, hogy elveszítjük általa a gyümölcs rosttartalmát. Bár vitaminokat és ásványi anyagokat a frissen facsart gyümölcslé tartalmaz, mégis leginkább egy cukros lé a végeredmény.
Két lehetőség van ennek kiküszöbölésére: Az egyik, hogy a gyümölcsöt egészben fogyasztjuk el, a másik pedig, hogy a facsarásról a préselésre térünk át, amivel megőrizhetjük a gyümölcs természetes rosttartalmát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét