A fülfertőzés többnyire a gyerekeket érinti, de a felnőttek 20%-ánál is előfordul. Ez teljesen normális, hiszen a felnőtteket ugyanúgy megtámadhatják a vírusok és baktériumok. Gyenge immunrendszernél pedig ez még gyakrabban előfordul.
A fülfertőzés nagyon kellemetlen tud lenni, ezért jobb, ha mielőbb felismered a tüneteit.

1. Viszketés

A fülfertőzés általában enyhe viszketéssel kezdődik a hallójáratban, de ha kezeletlenül hagyod, súlyosabbá válhat.

2. Bőrpír kívül és belül

A hallójárat be is pirosodhat. Idővel pedig a bőrpír egyre látványosabb lehet, hiszen a fülön kívül is jelentkezhet.

3. Kellemetlen érzés és fájdalom

Először azt fogod érezni, hogy fáj a füled, főleg, mikor meghúzod a fülcimpádat vagy benyomod a fülbillentyűt. Egy idő után úgy érzed, mintha a füled tele lenne valamivel. Előrehaladottabb állapotban a fájdalom kisugárzik a nyakadra, az arcodra és a fejed egyik felére is.

4. Szagtalan folyadék szivárgása

Először csak kis mennyiségben tapasztalhatod a szivárgást, de ahogy a fertőzés egyre súlyosabb lesz, ennek a mennyisége is növekedni fog.

5. Tompa hallás és fülcsengés

Ez a tünet már előrehaladottabb fertőzésnél jelentkezik, amikor a betegség a hallásodra is hatással van. Nem hallasz úgy, mint korábban, és folyamatos fülcsengést is tapasztalhatsz.

6. Duzzadt nyaki nyirokcsomók

A kezeletlen fertőzés következtében látványosan megduzzadhatnak a nyaki nyirokcsomók. Ez okozhat lázat is, hiszen az egész hallójárat el van dugulva.

Így előzheted meg.

1. Ne használj fültisztító pálcikát vagy más idegen tárgyat.

A fültisztító pálcikát csak a fülkagylóban használd. A hallójáratban csak még beljebb nyomod vele a fülzsírt. Semmilyen egyéb tárgyat se dugj a füledbe, például csatot, kulcsot, mert komoly kárt okozhatsz magadnak. Beletörhet a füledbe, még beljebb nyomod vele a fülzsírt, és meg is sérülhet a füled belseje.

2. Használj úszósapkát vagy füldugót.

Egyesek kifejezetten hajlamosak a fertőzésekre. Ha nálad is ez a helyzet, viselj úszósapkát, hogy a víz ne juthasson a füledbe. Kipróbálhatod a füldugót is, ha kényelmesnek gondolod.

3. Hajszárítóval szárítsd meg a füleidet.

Amikor kijössz a vízből, szárítsd meg a füleidet, amennyire csak lehet törölközővel törölgesd át őket. Döntsd oldalra a fejed, és húzd a fülcimpádat különböző irányokba, hogy segítsd a víz távozását a hallójáratból. Ha még otthon is úgy érzed, hogy víz maradt a füledben, alacsony hőmérsékleten és alacsony fokozaton szárítsd meg hajszárítóval a kellő távolságból.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét