Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos szülő évente 300 fotót posztol a gyerekeiről. Az interneten közzétett gyerekes fotók száma évről évre nő, nagyon valószínű, hogy mire egy gyerek iskolába megy, már kb. 1500 fotó kering róla a világhálón. A gyermek életének minden pillanatát közzétenni manapság nagy divat a szülők körében, de nem olyan ártatlan dolog, mint amilyennek tűnik.
A közösségi oldalak sok veszélyt rejtenek magukban. Fontos, hogy a következő dolgokkal te is tisztában legyél.

1. Felfeded a gyerek tartózkodási helyét, ezzel segíthetsz a bűnözőknek

Még ha nem is nevezed meg pontosan a helyet, ahol a kép készült, a fotó mégis beszédes lehet. A házakon lévő nevek, számok, a háttérben látható üzletek, a képen szereplő állatok mind árulkodó információk. Egyszerűen azzal, hogy megnézik a fotót, a bűnözők meg tudják állapítani, hogy a gyerek hol tartózkodik legtöbbet, de akár még az iskola udvarán is be tudják azonosítani, hogy melyik a te gyereked, a nála lévő holmik alapján.

2. A személyes adatok megosztásával növeled az internetes csalók esélyeit

Banki szakértők állítják, hogy ha olyan fotókat osztasz meg a gyerekről, melyen személyes információk találhatók, azzal később anyagi biztonságát teheted kockára. Miközben posztolsz tucatnyi gyerekkori fotót, közben felfeded a gyerek születésének idejét, születési helyét, lakcímét, háziállatainak nevét, a csapat nevét, ahol sportol stb.

Ezeket az adatokat később a bűnözők felhasználhatják hitelkártya tranzakciókhoz, hitelekkel és online vásárlásokkal kapcsolatos csalásokhoz. A biztonsági szakértők arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy ellenőrizzék az adatvédelmi beállításokat, és győződjenek meg róla, hogy online felületeken csak az általuk engedélyezett információk jelennek meg.

3. A közösségi médiában posztolt gyerekfotók veszélyes emberek figyelmét is felkelthetik

Az egyik legrosszabb dolog az internetre kikerült fotók kapcsán, hogy el lehet őket lopni. Rengeteg olyan weboldal van, melyeken illegálisan használják azokat a gyerekekről készült fotókat, melyeket korábban a szülők posztoltak saját közösségi oldalukon. Vannak olyan tisztességtelen felhasználók, akik ezeket a képeket ellopják és a sajátjukként máshol teszik közzé.

4. Az információ, amit megosztasz róla, hatással lehet a gyerek felnőtt életére is

Sok szülő nem is gondol bele, hogy a képek és információk, melyeket most posztol a gyerekéről, azok a jövőben komolyan kompromittálhatják őt. Felnő, talán egy nagy multinál fog dolgozni, közhivatalban vállal munkát vagy közszereplő lesz, és nem akarja majd veszélynek kitenni karrierjét a gyerekkori fotói miatt. Ne feledd, még a törölt fotók is előkereshetők az interneten bizonyos algoritmusok segítségével. Erre gondolva döntsd el, hogy mit osztasz meg a gyermekedről.

5. A közösségi oldalakra posztolt fotók miatt a gyerek zaklatás áldozatává válhat

Ha felteszel egy fotót az életedről a közösségi oldalra, onnantól már nincs hatalmad felette. Ahogyan a képre érkező kommentek felett sincs. Egy ártalmatlan családi mókázás egy szempillantás alatt bántó hozzászólások áradatát indíthatja el, melyek az internetről könnyen átléphetnek a való életbe.

6. Nagy az esélye, hogy a gyermeked felnőve nem lesz boldog attól, hogy az egész gyerekkorát nyilvánossá tetted

Végül, de nem utolsó sorban etikai problémák is felmerülnek. Csak gondolj bele, te hogyan éreznéd magad, ha a szüleid az utcán vadidegeneknek mutogatnák a rólad készült gyerekkori fotókat? Ausztriában egy lány pert nyert szülei ellen, akik nem voltak hajlandóak leszedni a róla készült gyermekkori fotókat a Facebookról.

A lány többször kérte a szüleit, hogy töröljék a képeket, de ők ennek nem tettek eleget. “Nem ismernek határokat és nem is szégyellik magukat.” – mondta. “Nem érdekli őket, hogy a fotókon éppen a WC-n ülök vagy pucéran fekszem a kiságyban, minden pillanatot megörökítettek és közzétettek az interneten.”

Győződj meg róla, hogy nem sérted a gyermeked magánéletét és jogait, mikor az életének különböző pillanatait megmutatod a nagyvilágnak!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét