Ha friss, finom illatot szeretnél a lakásodban, a legegyszerűbb, ha illatosítót vásárolsz. De a kutatók szerint ezek olyan káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek ártanak az egészségnek, különösen a tüdőnek. Aggódni azért nem kell, hiszen a lakás illatát más módon is megváltoztathatjuk, például a megfelelő szobanövényekkel.
Megmutatjuk, hogy melyek azok a növények, amelyektől jó illat lesz az otthonodban.

1. Viaszvirág: csoki és karamell

Viaszvirágnak és porcelánvirágnak is nevezik ezt az édes illatú növényt. Sokak szerint a Hoya Carnosának csokira vagy vaníliára emlékeztet az illata, míg a Hoya Kentiana leginkább a karamellre hasonlító illatot áraszt magából. Gondozni sem ördöngösség, még kezdők is megbirkóznak vele. Csak tartsd nedvesen a földjét, és óvd a leveleit a közvetlen napfénytől.

2. Illatos levelű muskátli: citrusos

Ez a növény akkor adja ki az illatát, ha megérinted a levelét. Nagyon változatos illatokban létezik. Az illatos levelű muskátli áraszthat magából citrusos, csokis, rózsás vagy akár gyömbéres illatot is. Sok napfényt és nedves talajt igényel.

3. Jázmin: édeskés

Amellett, hogy csillag alakú virágai önmagukban is gyönyörűek, még édes illata is van, ami főleg éjszaka erősödik fel. A jázmin gyorsabban nő, ha sok napfényt kap, ezért nyáron érdemes kivinni, a lakásban pedig déli tájolású ablak közelében tartani. Talaja legyen nedves, de ne nagyon vizes.

4. Kubai oregánó: mentolos

Mexikói mentának is nevezik, pedig sem az oregánóhoz, sem a mentához nincs köze. Ez a bársonyos levelű kis növény nemcsak finom, mentolos illata miatt ajánlott, de azért is, mert a konyhában is fel lehet használni, akár frissen, akár szárítva. A napos helyeket kedveli leginkább, és elég hetente egyszer locsolni.

5. Gardénia: édes, virágos

A gardénia az egyik legillatosabb virág, ezért is rajong érte sok kertész. Gyönyörű, fehér virágai és fényes levelei káprázatosak, de törődést is igényelnek. Sok mindenre oda kell figyelni, ha ilyen virágot szeretnénk nevelni, többek között a mérsékelt páratartalomra, az alacsonyabb hőmérsékletre és a sok napfényre.

6. Levendula: virágos, fűszeres

Nagyon gyakori kerti növény, amelyet a lakásban szintén érdemes elhelyezni, hiszen kellemes illattal árasztja el a lakást. Aromaterápiás célokra is használják, kitűnő stresszoldó. Bár a gondozása elég stresszes lehet, hiszen kényes növény, sok napfényre és megfelelő mennyiségű vízre van szüksége, de végül megéri az erőfeszítés.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét