Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj.

A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem túlzottan édes. Nem csak desszertként kínálhatjuk, de akár reggelire is, hiszen tápláló finomság. Érdemes több recepttel kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat, de elkészítésének alapja minden esetben a jó minőségű alapanyag kell, hogy legyen.

1. A rizs

A legjobb a rizottóhoz való, kerek szemű rizs. A hosszú szemű rizzsel ne is kísérletezz! Hideg vízben többször mosd át, hogy a keményítőt eltávolíthasd a szemekről, így kisebb az esélye, hogy főzés közben leragad.

2. A tej

Ha van rá lehetőséged, a bolti helyett friss tejet (hígítva) használj. Amennyiben laktózérzékeny vagy, nyugodtan készítsd a tejberizst kókusz-, mandula- vagy gabonatejjel.
Kétszer vagy inkább háromszor annyi tejet használj, mint rizst.

3. Így főzd

A tejberizst lassú tűzön főzd, és közben folyamatosan pótold az elpárolgott folyadékot. Ha gyorsan szeretnéd letudni a főzést, teheted nagy lángra, de akkor folyamatosan kevergesd, így 20 perc alatt el is készül. Azonban a forrásig ebben az esetben is kis lángot használj, nehogy kifusson a tej.

A főzési módszerek nagyon különbözőek lehetnek. Vannak, akik csak tejben főzik a rizst, mások hígítják vízzel, és van, aki kókusztejet ad hozzá. Bármelyik módszert is választod, hasznos tipp, hogy főzd elő a rizst forró vízben, mert így jobban magába tudja szívni majd a tejet.
Ha elkészült, fedd le pár percig, így meg tud dagadni.

4. Készítsd mikróban

A rizst tedd jénai tálba, önts rá vizet, és hagyd állni, míg teljesen be nem szívja. Ezután keverd át, és majdnem az összes tejet öntsd hozzá, tedd a mikróba, és a legmagasabb fokozaton kezdd el főzni. 20 perc múlva a maradék tejet is öntsd hozzá, ízesítsd és főzd még 5 percig. Végül tedd bele a vajat.

5. Ízesítsd változatosan

A tejberizst mindenki máshogy szereti. Tehetsz bele fahéjat, mazsolát, megszórhatod kakaóval. Kínálhatsz mellé befőttet, lekvárt is. Főzés közben tehetsz bele kókuszreszeléket, vaníliát, kardamomt, reszelhetsz bele citromhéjat.

6. Mit kezdj a maradékkal?

A tejberizs melegen a legfinomabb, de ha marad belőle, hidegen készíthetsz belőle gyümölcsrizst, ha pedig tojást adsz hozzá, kitűnő rizsfelfújtnak lehet az alapja.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here