Biológia órán megtanultuk, hogy a DNS-ünk 50%-a édesanyánktól, 50%-a pedig édesapánktól származik. Ez egy biológiai tény, de nem jelenti azt, hogy mindkét szülő egyenlő mennyiségű fizikai és genetikai jellemzőt örökít a gyermekére. Valójában a gyerekek 60%-a az édesapjától örökli az aktív fizikai jellemzőit, egyszerűen azért, mert a természet jobban szereti kifejezésre juttatni ezeket a géneket.
Összegyűjtöttünk 6 olyan jellemzőt, amit nagy valószínűséggel az apukádtól örököltél.

1. Magasság

Biztosan hallottad már a mondatot, hogy: “Magas, mint az apukája.” Ennek pedig tudományos háttere van. Egy ember magasságát legalább 700 genetikai variáció határozza meg, melyeket mindkét szülőtől öröklünk. Ám a két szülő magasságot befolyásoló génjei kissé eltérően működnek. Például az apa génjei fontosak a növekedés, ezáltal a testmagasság serkentésében is.

2. Fogak állapota

Ha az apának rosszak a fogai, valószínűleg a gyereknek is többször kell majd fogorvoshoz járni, mint másoknak, még akkor is, ha az anyukának semmi baja nem volt soha a fogaival. Minden a fogszuvasodástól a bármilyen fogászati problémáig közvetlenül az apa szájából származhat.

3. Nem

A gyermekük neméért 100%-ban az apák felelősek. Az X és Y kromoszómák azok, melyek meghatározzák a születendő gyermek nemét. A lányok X kromoszómát örökölnek az apjuktól, ennek eredményeként jön létre az XX genotípus, a fiúk pedig Y kromoszómát örökölnek az apjuktól, így jön létre az XY genotípus. Mivel az anyák csak az X kromoszómát örökítik át, teljes mértékben az apák kontrollálják a gyermek nemét.

4. Gödröcskék

Sok kultúrában az arcon található gödröcskéket a szépség és vonzerő jelének tekintik. A tudósok szerint ez azonban egyfajta defektus, amit az arcizmok megrövidülése okoz. Feltételezik, hogy öröklődnek, mivel domináns genetikai jellegzetességek, és gyakrabban öröklődnek az apától.

5. Ujjlenyomat

Nincs két teljesen egyforma ujjlenyomat. Mindegyiknek a mintázata egyedi. Ám egy baba ujjlenyomata mégis emlékeztethet az apáéra. Az ujjlenyomat is genetikailag öröklődik, mégpedig az apáktól.

6. Tüsszentés

Biztosan te is ismersz legalább egy olyan embert, akinek napfény vagy erős fény hatására muszáj tüsszentenie. Ez egy másik genetikai jellemző, ami az apáktól öröklődik. Achoo-szindrómának nevezik ezt a tüsszentési reflexet, ami inkább apai oldalról származik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét