A terhesség és a szülés számtalan fizikai és pszichés változást hoz a nők életébe. De kiderült, hogy a férfiak is átmennek több testi és mentális változáson. A hormonális és érzelmi hullámvasút, az erős kötődés a babával, a szorongás, a depresszió, de még a terhességi tünetek is érintik őket, mikor gyermekük születik.
Összegyűjtöttük, milyen változáson mennek át a férfiak az apává válással.

Csökken a tesztoszteron szintje.

A tesztoszteron magas szintje felelős az olyan jellemvonásokért, mint az agresszió, a versengés és az új partner vonzása. Mikor azonban a férfi apává válik, a tesztoszteron szintje csökken a szervezetében, hogy minél inkább a családjára tudjon koncentrálni és ne a külső tényezőkre.

Tanulmányok szerint azoknak a férfiaknak, akiknek már van párjuk és gyerekük, alacsonyabb a tesztoszteronszintje, mint azoknak, akik még keresik a párjukat és nincsenek gyerekeik. Úgy tűnik, a férfiak teste így alkalmazkodik az új helyzethez, hogy átalakítsa a prioritásokat és apává tegye a férfiakat.

Nő az oxitocin és a dopamin szintje.

Ezek felelősek a szülő és a gyerek közti kötelék kialakulásáért. Miközben a tesztoszteron szintje csökken, az oxitocin és a dopamin szintje nő, a férfiak pedig ennek köszönhetően lesznek képesek élvezni a gyerek dédelgetését és a vele való játékot.

A hormonszint ingadozásai szülés utáni depresszióhoz vezethetnek a férfiaknál.

Azt tudjuk, hogy a szülés utáni depresszió sok nőt érint. De arról csak kevesen hallottak, hogy ugyanez előfordulhat a férfiaknál is. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a kedélyállapot alakulásában is. Mikor a szintje lecsökken, az apák hajlamosabbak lesznek depresszióssá válni. A hormonális változások, az apasággal járó új feladatok és felelősség miatt könnyen kialakulhatnak mentális problémák, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mindez a férfiakat is érintheti.

Az agyukban is változások következnek be.

Tudósok újdonsült apukáknál tanulmányozták az agyi aktivitást. Kiderült, hogy a gyermek születése utáni első 4 hónapban a szürkeállományban kimutatható változások történnek. Ezek segítségével fejlődnek ki a férfiakban a szülői készségek és a kötődés a babával. A köztük lévő korai kapcsolat a későbbiekben is nagy hatással lesz az apa-gyermek viszonyra, valamint a gyermek kognitív és szociális fejlődésére.

Az újdonsült apukák agya nagyobb aktivitást mutat azokon a területeken, amelyek a tervezésért, a problémamegoldásért, a kockázat észleléséért felelősek, más szóval azért, hogy az apa biztonságot adhasson gyermekének.

Terhességi tüneteik is lehetnek, mikor a párjuk várandós.

Nem csak a gyermek születése után következhetnek be változások a férfiak testében. Miközben a párjuk várandós, náluk is jelentkezhetnek hasonló tünetek, például hányinger, az étvágy megváltozása, puffadás, fejfájás. Ezt a jelenséget nevezik Couvade-szindrómának.

Magas fokú érzelmi stresszt élnek át.

A szülői felelősség stresszt és szorongást vált ki az apákban. Ennek a legveszélyesebb része az, hogy az apák úgy érezhetik, nem tudnak segítséget kérni és magukra maradnak a gondjaikkal. Háttérbe szorulnak az édesanyák igényei és szükségletei mögött. Ez pedig óriási érzelmi stresszt válthat ki bennük, de a figyelmüket továbbra is a családra és az anyára kell fordítaniuk.

Ezért is fontos, hogy a szülők együtt is töltsenek időt és osszák meg egymással, mit éreznek most, hogy megszületett a gyermekük. Ha megosztják az érzelmi terheket, azok kisebbek is lesznek. Egy beszélgetés a pároddal csodákra képes.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here