A terhesség és a szülés számtalan fizikai és pszichés változást hoz a nők életébe. De kiderült, hogy a férfiak is átmennek több testi és mentális változáson. A hormonális és érzelmi hullámvasút, az erős kötődés a babával, a szorongás, a depresszió, de még a terhességi tünetek is érintik őket, mikor gyermekük születik.
Összegyűjtöttük, milyen változáson mennek át a férfiak az apává válással.

Csökken a tesztoszteron szintje.

A tesztoszteron magas szintje felelős az olyan jellemvonásokért, mint az agresszió, a versengés és az új partner vonzása. Mikor azonban a férfi apává válik, a tesztoszteron szintje csökken a szervezetében, hogy minél inkább a családjára tudjon koncentrálni és ne a külső tényezőkre.

Tanulmányok szerint azoknak a férfiaknak, akiknek már van párjuk és gyerekük, alacsonyabb a tesztoszteronszintje, mint azoknak, akik még keresik a párjukat és nincsenek gyerekeik. Úgy tűnik, a férfiak teste így alkalmazkodik az új helyzethez, hogy átalakítsa a prioritásokat és apává tegye a férfiakat.

Nő az oxitocin és a dopamin szintje.

Ezek felelősek a szülő és a gyerek közti kötelék kialakulásáért. Miközben a tesztoszteron szintje csökken, az oxitocin és a dopamin szintje nő, a férfiak pedig ennek köszönhetően lesznek képesek élvezni a gyerek dédelgetését és a vele való játékot.

A hormonszint ingadozásai szülés utáni depresszióhoz vezethetnek a férfiaknál.

Azt tudjuk, hogy a szülés utáni depresszió sok nőt érint. De arról csak kevesen hallottak, hogy ugyanez előfordulhat a férfiaknál is. A tesztoszteron fontos szerepet játszik a kedélyállapot alakulásában is. Mikor a szintje lecsökken, az apák hajlamosabbak lesznek depresszióssá válni. A hormonális változások, az apasággal járó új feladatok és felelősség miatt könnyen kialakulhatnak mentális problémák, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mindez a férfiakat is érintheti.

Az agyukban is változások következnek be.

Tudósok újdonsült apukáknál tanulmányozták az agyi aktivitást. Kiderült, hogy a gyermek születése utáni első 4 hónapban a szürkeállományban kimutatható változások történnek. Ezek segítségével fejlődnek ki a férfiakban a szülői készségek és a kötődés a babával. A köztük lévő korai kapcsolat a későbbiekben is nagy hatással lesz az apa-gyermek viszonyra, valamint a gyermek kognitív és szociális fejlődésére.

Az újdonsült apukák agya nagyobb aktivitást mutat azokon a területeken, amelyek a tervezésért, a problémamegoldásért, a kockázat észleléséért felelősek, más szóval azért, hogy az apa biztonságot adhasson gyermekének.

Terhességi tüneteik is lehetnek, mikor a párjuk várandós.

Nem csak a gyermek születése után következhetnek be változások a férfiak testében. Miközben a párjuk várandós, náluk is jelentkezhetnek hasonló tünetek, például hányinger, az étvágy megváltozása, puffadás, fejfájás. Ezt a jelenséget nevezik Couvade-szindrómának.

Magas fokú érzelmi stresszt élnek át.

A szülői felelősség stresszt és szorongást vált ki az apákban. Ennek a legveszélyesebb része az, hogy az apák úgy érezhetik, nem tudnak segítséget kérni és magukra maradnak a gondjaikkal. Háttérbe szorulnak az édesanyák igényei és szükségletei mögött. Ez pedig óriási érzelmi stresszt válthat ki bennük, de a figyelmüket továbbra is a családra és az anyára kell fordítaniuk.

Ezért is fontos, hogy a szülők együtt is töltsenek időt és osszák meg egymással, mit éreznek most, hogy megszületett a gyermekük. Ha megosztják az érzelmi terheket, azok kisebbek is lesznek. Egy beszélgetés a pároddal csodákra képes.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Kormos Anett úgy fogalmazta meg, hogy három teljesen új ember jön a családba a gyermek születésekor.
    Új emberré válás felér egy krízissel. Ha fel vagy készülve rá, hozod, ha nem, megrogyaszt. Mindegy, milyen erős vagy.

    A túlzott tökéletességre törekvés ilyenkor külön nagy stressz faktor, amit mindenkinél láttam, mégis úgy gondoltam, simán hozzuk, megfelelünk. Ami azt hozta, hogy a jó, az csak jó volt, nem tökéletes, és az nagyobb hibák (csúnya bakteriális fertőzés), pánikot váltott ki. Ráadásul jött a gazdasági változás, ami miatt új állást kerestem apaként – ez biztonságot adott anyagilag, végre nem mínuszba zártunk minden hónapot, de olyan stresszt jelentett, ami tönkre tette hármunk életét.

    Segítséget sosem kértem, mindig magamtól kellett megoldani mindent, és ez rossz szokásommá vált.

    Merj! Segítséget kérni. Új életfázis kezdődik, amiről valószínűleg nem tudsz eleget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét