Mindannyian elgondolkodtunk már azon, vajon milyen lehet egy élő, lélegző dinoszaurusz. Egy közelmúltban tett felfedezésnek köszönhetően már nem kell csupán a képzeletünkre hagyatkoznunk. A tudósok egy tökéletes állapotban megmaradt dinoszauruszembriót találtak, melynek korát legalább 66 millió évesre becsülik, és ami éppen kikelni készült, akár egy csibe.

A jelentős felfedezés a legváratlanabb helyről került elő, a Yingliang Group kőbányászati vállalat területén. 2000-ben, miközben ástak a föld mélye felé, felszínre került egy rejtélyes, megkövesedett tojás. Mit sem sejtettek arról, hogy egy őskori kincsre bukkantak.

2015-ben egy múzeumi munkatárs úgy döntött, közelebbről is megvizsgálja a leletet. Amit talált, az megdöbbentő volt: apró dinoszaurusz csontok kandikáltak ki a tojás repedéseiből.

Most következzenek a számok! Ez a fosszília nem egy szokványos lelet, valódi időkapszula, melynek korát 66-72 millió évesre becsülik. A kis dinoszaurusz csak hajszálnyira volt a kikeléstől, mérete kb. akkora, mint egy akciófigurának, kb. 25 cm a csőrétől a farkáig. Ha ez az apróság megérte volna a felnőttkort, akár 180 cm hosszú is lehetett volna, egy igazi dinoszaurusz szupersztár.

Ami még döbbenetesebb, az az, amit az embrió elárul nekünk az őskori életről. Kiderült, hogy volt néhány furcsaság, melyről azt hittük, csak a tollas barátaink, a madarak sajátjai, pedig a dinókra is jellemző lehetett. Képzeld el, hogy a bébi dinoszauruszok olyan cuki dolgokat csináltak, mint pl. úgy összegömbölyödtek, ahogy a madarak. Mintha felfedeztük volna, hogy a dinoszauruszok voltak a természet eredeti irányadói.

És ha már az irányadókról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a show sztárját, az oviraptoroszauruszt, a tollas, kétlábú dinót, amelyik egykor Ázsia és Észak-Amerika területein élt a késő krétakorban. Ez az embrió olyan, mint a dinoszauruszok világának vörös szőnyege – káprázatos, tollas és karizmatikus.

A kis Yingliang-bébi felfedezése új megvilágításba helyezi az összefüggést a mai madarak viselkedése és a dinoszauruszok között. Érdekes látni, hogy ez a dinoszauruszembrió hasonlóan helyezkedik el a tojásban, mint egy kiscsibe, ez pedig hasonló kikelési viselkedésre utal.

A kis dinoszaurusz éppen úgy helyezkedik, mint ahogyan egy fióka össze van kuporodva a tojásban, ez pedig további bizonyítékot jelent arra, hogy a mai madarakra jellemző számos vonás már megvolt néhány dinoszaurusz ősüknél.

És mi ebben a nagy dolog? Az, hogy ez a felfedezés összekapcsolja a mai madarakat és a dinoszaurusz őseiket. Ez az oviraptoroszaurusz ugyanabban a pózban helyezkedik el a tojásban, mint egy kiscsibe.

Ez a dinó születés előtti állapotában pont úgy néz ki, mint egy madárfióka, begömbölyödve a tojásban, megerősítve azt az elképzelést, hogy a mai madarak számos tulajdonsága a dinók családfájában gyökerezik.

A Yingliang-bébi története nem pusztán egy dinoszauruszembrióról szól. Egy időutazás, ami arra emlékeztet, hogy a bolygónk története fantasztikusabb bármely sci-finél. Mikor felnézel az égre és látsz egy repülő madarat, jusson eszedbe, hogy a dinoszaurusz dinasztia egyik tagját van szerencséd nézni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét