A néhai Diana hercegné leginkább arról volt ismert, hogy lázadó, mégis inspiráló alakja volt a brit királyi családnak. A hírek szerint több királyi protokoll szabályt szegett meg, mint amennyit a két kezünkön meg tudnánk számolni. Mégis, évtizedekkel a halála után még mindig patronáljuk, és anyaként példaképnek tartjuk.
Összegyűjtöttük, Diana hercegné élete során milyen nevelési szabályokat szegett meg, ami miatt az udvar igencsak rossz szemmel nézett rá.

1. Kórházban szült.

A királyi család történetében Diana volt az első, aki megszakította az otthonszülés hagyományát. Ahelyett, hogy a palotában adott volna életet gyermekének, Vilmost a londoni St. Mary kórházban hozta világra. Második fia, Harry születésekor pedig semmilyen fájdalomcsillapítást nem fogadott el. A fiai lettek a legelsők a királyi család történetében, akik kórházban jöttek világra.

2. Kötelezettségeinél fontosabbnak tartotta a gyerekeit.

Azt mondták, Diana semmit sem szeretett jobban, mint anyának lenni. Egyik interjújában apja, John Spencer felidézte, hogy Diana egészen kiskorától kezdve odavolt a kisbabákért és a gyerekekért. A királyi család más tagjaival ellentétben, akik elsősorban kötelezettségeikre koncentráltak, a hercegnő mindig a gyerekeit helyezte előtérbe. A szeretet nyilvános kimutatása nem volt elfogadott a királyi családban, de Dianát az összeráncolt homlokok sem tántorították el attól, hogy gyerekeit ölelve ezt folyton kimutassa.

3. Iskolába küldte a fiait.

Diana abban is első volt a brit királyi családban, hogy normál iskolába járatta a gyerekeit. Vilmos herceg az első királyi trónörökös, aki nem magánoktatásban részesült.

4. Hivatalos utakra is magával vitte a gyerekeit.

Diana hercegné új irányt mutatott azzal, hogy a 9 hónapos Vilmos herceget magával vitte az ausztráliai és új-zélandi útjára. Ezt megelőzően a királyi csemetéket mindig otthon hagyták, mikor a szülők hivatalos utakon vettek részt. Ma már Vilmos és Harry is magukkal viszik gyerekeiket az ilyen utazásokra.

5. Leguggolt, mikor gyerekekhez beszélt.

A gyerekek iránti végtelen szeretetét Diana éreztette is. Az egyik szokása az volt, hogy leguggolt, mikor gyerekekkel beszélt, hogy a tekintetük egy magasságban legyen. Diana ebben is úttörő volt, de most már a gyerekei is az ő példáját követik.

6. Átlagos életet akart a gyerekeinek.

Bár Diana hercegné nemesi családba született és egy trónörököshöz ment feleségül, azt akarta, hogy a gyerekei – amennyire lehet – átlagos életet éljenek. A személyzet szerint Diana mindent elkövetett, hogy fiai tapasztalatot szerezzenek a hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, ezért vitte őket moziba, színházba, ezért álltak sorba a McDonald’s-ban, jártak vidámparkba és ugráltak pizsamában az ágyon.

7. Mindenekfelett gyakorlatias anya maradt.

Attól kezdve, hogy születésükkor gondozta a gyerekeit, keresztül azon, hogy magával vitte őket a hivatalos utakra, egészen addig, hogy a saját időbeosztását a fiaiéhoz igazította, Diana a modern, gyakorlatias anya megtestesítője volt. Az egyik híres mondata is ezzel kapcsolatos: “Ne nevezzenek engem ikonnak. Csak egy anya vagyok, aki próbál segíteni.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here