Vannak olyan meglepő dolgok, amiktől nem is hinnéd, hogy pattanásos lehetsz. Talán azt hiszed, hogy mindent jól csinálsz a bőröd érdekében, a pattanások mégsem hajlandóak eltűnni. Kiderült, ennek feltehetően mögöttes oka van.

Kiderítettük, mely bőrápolási hibák szabotálhatják az egészséges és tiszta bőrért tett erőfeszítéseidet.

1. Sminklemosó kendőt használsz.

Bár a sminklemosó kendők önmagukban nem okoznak pattanásokat, szennyeződést és smink maradékot hagyhatnak maguk után, amiből pattanások alakulnak ki. Ezek a törlőkendők alkoholt, illatanyagokat és egyéb összetevőket tartalmaznak, melyek szárítják a bőrt. Ha érzékeny bőröd van, a kendő használata valószínűleg irritálni fogja, duzzanatokat és gyulladást okoz, ami elzárja a pórusokat.

2. Nem megfelelő fényvédőt használsz.

A bőrt fontos védeni a napsugarakkal szemben, de egyes fényvédők pattanások kialakulását okozhatják. Egyes fényvédőknél olaj alapú szerves szűrőket használnak, melyek irritációt és pattanásokat okoznak. Azokat a fényvédőket is érdemes kerülni, melyek komedogén összetevőket tartalmaznak, eltömítik a pórusokat, foltokat és mitesszereket okoznak. A legjobb, ha a nappali hidratálókrémed tartalmaz megfelelő fényvédőt. Ezt mindig tiszta bőrre vidd fel.

3. Nem tisztítod a szemüveged.

Ha a szemüveged környékén gyakran jelennek meg pattanások, valószínűleg megfeledkezel a keret rendszeres tisztításáról. Az orvosok azt javasolják, vizsgáld meg, hol alakul ki a legtöbb pattanásod, és ha például az orrnyeregnél, akkor naponta egyszer tisztítsd meg a szemüvegkeret ide eső részét. Előfordulhat az is, hogy a szemüveged túl szűk, és azért tömíti el a pórusokat, mert az elhalt hámsejteket visszaszorítja beléjük. A szemüveg illeszkedésének beállítása segíthet megelőzni a pórusok eltömődését.

4. Túl gyakran mosol arcot.

Az arctisztítás alapvetően fontos lépés az akné megelőzéséhez, de ha túl gyakran teszed, éppen ellenkező hatást érhetsz el. A bőrgyógyászok szerint az arc túlzott tisztítása felborítja a bőr egyensúlyát. Ha túl sok olyan terméket használsz, ami arra hivatott, hogy az olajat felszívja az arcról, az kiszáríthatja a bőrt, aminek hatására a faggyúmirigyek fokozottabb működésbe kezdenek, több faggyút állítanak elő és több lesz a pattanás is.

5. Túl sok hajápoló terméket használsz.

Egyes hajápolók segítenek simává tenni a hajat, de pattanást is okoznak. A samponok, hajbalzsamok és formázó termékek különböző típusú aknék kialakulásához vezethetnek a hajvonal mentén és a homlokon. Ha rákerülnek az arcbőrre, eltömíthetik a pórusokat és irritálhatják a bőrt.

6. A zuhany alatt mosod az arcod.

Zuhanyzáshoz a legtöbben olyan hőmérsékletű vizet használnak, ami az arcbőr számára túl meleg. A meleg víz irritálja a bőrt, és károsítja annak védőrétegét. Feloldja és lemossa a természetes olajokat a bőrről, ettől a bőr száraz és irritált lesz.

7. Nem zuhanyzol edzés után.

Ha rendszeresen kihagyod a zuhanyt edzés után, annak is akné lehet a következménye. Az izzadságból a bőrödre kerülő baktériumok eltömítik a pórusokat, és pattanásokat okoznak. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy rögtön edzés után zuhanyozz le, hogy megszabadulj az izzadságtól, az olajoktól és a bőrön összegyűlt szennyeződésektől.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét