Talán furcsán hangzik, de minden alkalommal, mikor WC-re mész, lehetőséged van többet megtudni az egészségedről. A vizeleted színéből megállapíthatod, hogy a tested jól működik, vagy ideje felkeresned egy orvost. Egyszerűnek tűnik, igaz?
Most megtudhatod, hogy a vizelet színe pontosan mire utal.

Narancssárga

Néhány gyulladáscsökkentő, kemoterápiás és hashajtó gyógyszer is színezheti ilyenre a vizeletet. De okozhatja ezt az árnyalatot a B12-vitamin vagy béta-karotin túlzott mennyisége is. Ha nálad egyik sem áll fenn, a narancs színű vizelet mögött még ezek az okok húzódhatnak meg:

  • Dehidratáció: Igyál több vizet, mert a narancs színű vizelet nagyon koncentrált. Több folyadék hatására néhány óra alatt visszanyeri egészséges, tiszta sárga színét.
  • Májbetegség: Vizsgáld meg a szemeidet is. Ha a szemfehérjében is sárgás elszíneződést tapasztalsz, nagy eséllyel a máj nem működik megfelelően. Azonnal keres fel egy orvost!

Rózsaszín, pirosas

Ha rózsaszín a vizeleted, az erősen figyelmeztető jel, hogy ideje orvoshoz fordulnod. De nem minden esetben. Ugyanis ezt az árnyalatot előidézhetik egyes ételek és gyógyszerek.

  • A fekete szeder, a cékla, a rebarbara ilyenre színezi el a vizeletet. Ezeknek a növényeknek a festékanyagai a veséből kikerülve a vizeletben választódnak ki. Fogyasztásuk után másnapra a vizelet színe normalizálódik.
  • Egyes antibiotikumok is megfesthetik a vizeletet rózsaszín, pirosas árnyalatúra, de ugyanez érvényes a szenna tartalmú hashajtókra is.
  • Ugyanakkor előfordulhat, hogy vér van a vizeletedben. Ezt okozhatja húgyúti fertőzés, vérbetegség, rákos vagy nem rákos tumor, epe- vagy vesekő is. Ha bármilyen vérrögöt vagy más szövetdarabot is látsz a vizeletben, azonnal menj orvoshoz! A szakemberek szerint elsősorban a nők azok, akik ezt a problémát nem veszik komolyan, mert menstruációs vérzési zavarnak tekintik, és nem fordulnak vele orvoshoz.

Zöld vagy kék

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a vizelet kékre vagy zöldre színeződik el. Ha mégis, annak a következő okai lehetnek:

  • Mesterséges színezékkel festett ételeket vagy spárgát ettél. Ez esetben nincs miért aggódnod, az ételeknek ez a hatása 1-2 nap alatt elmúlik.
  • Egyes gyógyszerek is állhatnak a furcsa színű vizelet hátterében. Ha ezt tapasztalod, és gyógyszert szedsz, olvasd el a lehetséges mellékhatások listáját.
  • Ha sem étel, sem gyógyszer nem okozhatja ezt nálad, akkor fordulj orvoshoz. Ritkán ugyan, de a zöld színű vizelet a pseudomonas baktérium okozta húgyúti fertőzés jele is lehet. Ez a baktérium vesekövet is okozhat.

Barna

A dehidratáció jele is lehet. Ha bőséges folyadék fogyasztás után sem változik meg a vizelet barnás színe, keress fel orvost, mert baj lehet a májaddal és a veséddel.
Amennyiben hasi fájdalom, kiütések, rohamok is társulnak mellé, valószínűleg genetikai problémáról van szó. A vér is felvehet barnás színt alvadt állapotban, ez akár tumort is jelezhet.

Habos vizelet

A habos vizelet teljesen természetes is tud lenn, ha néha előfordul. Okozhatja a vizelet sebessége is. De ha ettől függetlenül folyamatosan fennáll, jobb orvoshoz fordulni vele.
Jelezhet fehérjét a vizeletben, ami szakszerű kivizsgálást igényel, de komoly vesebajnak is lehet a figyelmeztető jele.

Átlátszó

Ha a vizelet teljesen átlátszó, azt jelzi, hogy túl sok vizet iszol. Ez – akárcsak ellentéte, a dehidratáció –, szintén járhat komoly veszélyekkel, melyek közül a legfontosabb, hogy az értékes sók kioldódnak a szervezetből. Ennek következtében felborul az egészséges kémiai egyensúly. Megoldása, hogy mérsékeld egészséges szintre a vízfogyasztásodat.

Halványsárga, tiszta sárga, sötét sárga

Ezek az egészséges vizelet színárnyalatai. Nincs miért aggódnod, ha ezt tapasztalod. A halványsárga a legideálisabb, ez mutatja, hogy a hidratációd tökéletes szinten van. Ha a vizelet koncentráltabb, azaz sötét sárga, igyál valamivel többet. Az aranyszabályt tartsd szem előtt: ha olyan, mint a limonádé, akkor minden rendben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét