Miközben az olvasástól okosabb és tájékozottabb leszel, egyéb előnyökre is szert tehetsz általa. Vannak még nyomosabb érvek arra, hogy befejezd azt a könyvet, amit évekkel ezelőtt megvettél és azóta is a polcon vár rád.

1. Segít, hogy jobban tudd kezelni a stresszt.

Egy 2009-es tanulmány szerint már egy 30 perces olvasás is képes csökkenteni a stresszt, legalább olyan mértékben, mint a jóga vagy a nevetés. Mikor stresszes helyzetben találod magad, enyhítsd a nyomást azzal, hogy előveszel egy jó könyvet.

2. Csökkenti a szorongást.

Bár nem gyógyítja, de képes csökkenteni a szorongást, az aggodalmat, ha van valami olyan dolog, amin folyamatosan rágódsz. Miközben egy regényt olvasol, egy teljesen másik világban találod magad, ettől mentálisan felfrissülsz. Az olvasás segítségével a saját életedet is más szemszögből láthatod, ezzel is csökkentheted a problémák miatti szorongásodat. Éppen erről szól a könyvterápia.

3. Segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt.

Az olvasás nagyon egyszerű tevékenység, mégis rendkívüli mértékben stimulálja az agyat. Egy kutatás szerint azoknál, akik mentális gyakorlatokkal tartják karban az agyukat, kisebb eséllyel alakul ki az Alzheimer-kór. A betegség kockázata annál nagyobb, minél inaktívabb életmódot folytatsz. Ezért is olvass, hogy az elméd fitt maradjon.

4. Segít gyorsabban elaludni.

Azon kaptad magad, hogy a telefont nyomkodva próbálsz mielőbb elaludni? Ez a rossz szokás csak lerövidíti az alvással töltött idődet, és rontja az alvás minőségét is. A telefonodból áradó fény csökkenti az alváshormonként ismert melatonin termelődését. Tehát, ahelyett, hogy a telefont nyomkodnád, vedd kézbe inkább a könyvet, hogy semmi ne zavarhasson bele az éjszakai pihenésedbe.

5. Akár tovább is élhetsz tőle.

Mivel az olvasás edzi az agyat, megóvhat a szellemi hanyatlástól. Ezzel megelőzhetők a kognitív képességek romlásával kapcsolatos betegségek, melyek lerövidítik az élettartamot. Egy tanulmányban felfedezték, hogy akik többet olvasnak, általában tovább élnek, mint azok, akiknek az olvasás nem tartozik a szokásaik közé. Az olvasás tehát nemcsak jó kikapcsolódás, de az életeddel is képes csodát tenni.

6. Javíthatja a másokkal való kapcsolatodat.

Az olvasás lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerj a tiedtől különböző életekbe is. Ennek következtében pedig jobban meg tudsz majd érteni másokat. Egy kutatásban kimutatták, hogy azok, akik fiktív történeteket olvasnak, empátia és szociális képességek szempontjából is jobb eredményt érnek el. Egy másik tanulmány szerint pedig akik olyan műveket olvasnak, melyekben a karakterek életét lehet jobban megismerni, jobban együtt tudnak érezni másokkal.

7. Arra késztethet, hogy változz.

Akik kitalált történeteket olvasnak, változtathatnak a jellemvonásaikon. Az olvasás során beleáshatod magad olyan emberek életébe, akikkel a való életben sosem találkoznál. Ez az élmény pedig segít, hogy azzá válhass, aki lenni akarsz.

Egy kísérletben kimutatták, hogy az olvasás ki tudja elégíteni a másokkal való kapcsolat iránti igényt, mivel ugyanazt az élményt adja, mint a másokkal való kapcsolatteremtés.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here