A mai világban átolvasni egy jelentkező önéletrajzát és feltenni neki néhány kérdést már nem elég a tökéletes alkalmazott megtalálásához. A munkáltatók ezért folyamodnak trükkökhöz, melyek általában annyira egyszerűek, hogy a jelentkező észre sem veszi és már el is bukott rajtuk.
Nem is sejted, de ha megkínálnak egy kávéval vagy teával, már az is a teszt része lehet, amin a jövőd múlhat.

1. Oka van annak, hogy kávéval kínálnak.

Az “egy csésze kávé” teszt egyre népszerűbb a munkáltatók körében. Az interjú elején a főnök kiviszi a jelentkezőt a konyhába és megkínálja egy csésze kávéval. Az interjú után a munkáltató azt fogja figyelni, hogy a jelentkező mihez kezd a csészével: megkérdezi, hogy hova tegye, kiviszi a konyhába vagy egyszerűen ott hagyja az asztalon.

Trent Innes, ennek a módszernek a kitalálója állítja, hogy ez a trükk nagyon sokat elárul az állásra pályázó személyiségéről és modoráról, sokkal többet, mint az interjú során adott válaszok. Megmutatja, hogy a jelentkező milyen hamar tudna beilleszkedni a csapatba. Ilyenkor a legjobb választás az, ha a jelentkező az interjú után maga viszi ki a konyhába a csészét és el is mossa.

2. Szándékosan megváratnak.

Valójában a kávés trükk igen ártatlan. A helyzet akkor fordul keményebbre, mikor 9-re hívnak be interjúra, de mikor megérkezel, az interjúztató még egyéb feladatokkal van elfoglalva, és megkér, hogy várj 10 percet. Aztán még 10-et. És még 15-öt.

Ezzel a trükkel az érzelmi stabilitást tesztelik stresszhelyzetben, és azt is kiderítik vele, hogy valaki mennyire elszántan akarja az adott állást.

3. Az interjúztató hirtelen kiabálni kezd.

Felemeli a hangját, kiabál, akár még bántó szavakat is használ. Ezzel is egy stresszes szituációt modellez az interjúztató, amin keresztül megtudhatja, a jelentkező mennyire tűri jól a stresszhelyzeteket. A szakértők azt javasolják, ilyenkor maradj nyugodt és a lehető leghiggadtabban válaszolj a kérdésekre.

4. Az interjúztató valami furcsa kéréssel áll elő és megkér, hogy ugorj ki az ablakon.

Egy újabb kellemetlen meglepetés interjú közben, ha igen különös kéréssel fordulnak hozzád, például azzal, hogy ugorj ki az ablakon. Ilyenkor az interjúztató arra kíváncsi, hogy a jelentkező mennyire tud a szokásos kereteken kívül gondolkodni.

A következő módszert alkalmazd ebben az esetben: az interjúztatót meglepheted azzal, hogy megkérdezed, hogyan fogja honorálni a cég, ha kiugrasz?

5. Az interjúztató hirtelen furcsán kezd viselkedni.

Egy másik trükk, mikor az interjúztató hirtelen különösen kezd viselkedni. Nem foglalkozik a jelentkezővel, a számítógépet bámulja, telefonál vagy kimegy a szobából az interjú kellős közepén.

Ilyenkor arra kíváncsiak, hogy a jelentkező hogyan tudja újra magára irányítani az interjúztató figyelmét vagy hogyan vágja ki magát ebből a szituációból. Az egyik legjobb módszer, ha megkéred az interjúztatót, hogy tegyétek át a meghallgatást egy másik napra, amikor alkalmasabb lesz neki.

6. A jelöltet bemutatják az egész csapatnak.

Előfordulhat, hogy a főnök felajánlja a jelentkezőnek az interjú után, hogy találkozzon a lehetséges jövőbeni munkatársaival. Ez történhet az irodában vagy munka után. Ez sem egy udvarias gesztus, hanem egy teszt, mellyel a munkatársak véleményét akarják megtudakolni a jelentkezőről.

7. A főnök leejti a tollát.

Egy másik teszt, ami segíthet a munkáltatónak a jó szándékú és érzékeny jelöltek megtalálásában, ha a főnök leejti a tollát a padlóra és figyeli a jelentkező reakcióját. Ha az ösztönösen lehajol a tollért, akkor nagyobb eséllyel fogja megkapni a munkát. Ha viszont kivárja, hogy a főnök vegye fel, nem sok jóra számíthat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szerencsére soha sehol nem próbálkoztak nálam a fenti hülyeségekkel. A HR-esek sok baromságot kitalálnak, ez igaz. Én nyugodtan felállok és eljövök ha túl extrém az interjú. Azt is imádtam mindig, amikor kis nyikhaj huszonéves jön a betanult HR-es fordulataival. Most mondjam neki: hogy én már pogácsát ettem, amikor te még nem is sütöttél?? Pontosan tudom, hogyan üljek, mit sugározzon a testbeszédem. Olyan is volt, hogy átvettem a beszélgetés irányítását. :))

  • Nagyon sok embert nem vesznek fel az állásra, akik ugyanúgy alkalmasak lennének. Akkor is, ha nem ez látszik az első benyomásra. A rokonszenv becsaphat. 10 jelentkezőből szerintem sokszor a legtöbb jó lenne, persze függ attól, hogy milyen munkakörről van szó.

 2. Szerintem ezek nevetséges trükkök. Egy ilyen munkahelyre nem mennék dolgozni, mert alapvetően arra való a portfolió, önéletrajz, és a próbaidő, hogy kiderüljön milyen az adott személy. Az elbeszélgetsében is ilyen ostoba trükökk nélkül is el lehet dönteni milyen valaki egy bizonyos pontig. Ha jó szakembert szeretne találni, és a személy szaktudása és tapasztalta számít, akkor talán azt kellene értékelni és a próbaidő alatt megállapítani a mélyebb konklúziókat, hogy kell e az adott személy a cégbe vagy sem.
  És nefelejtsük el a mai világban egyáltalán nem csak a cég az aki teszteli az alkalmazottat hanem az munkára jelentkező személy is. Mivel bizonyos területeken szakemberhiány van ez a fajta szűrési modell elég elcsépelt és megalázó trükk. Ilyenkor egy jó szakember joggal mondja azt, hogy köszöni szépen de nem kér ebből a cégből.
  Magyarországon jellemzően sírnak a munkáltatók, hogy nem találnak megfelelő szakembereket. És ez szerintem a rugalmatlanságuk miatt is van részben. Szemléletet kelene váltani ebben az ügyben, mert egy jó szakembert oda kell csábítani, vagy megy egy zsírosabb fizetésért és egyéb juttatásokorét külföldre dolgozni. Most a jelnlegi technológiai világban pedig akár otthonról kényelemsen. Nem is kell külföldön élnie.

 3. Ha én lennék az aktuális Jelentkező, bizony nagyon modortalannak, udvariatlannak, sőt, “hülyének” tartanám némely itt bemutatott Főnök u.n.”próbatesztjét”. Azoknál a “Főnököknél egyszerűen nem vállalnék munkát. Egy Igazi Főnök még a felvételi beszélgetésben SEM alázhatja meg a munkára jelentkezőt!!!

 4. Amikor a főnök furcsán kezd el viselkedni, megenni a pogácsákat, meginni a kávét, majd amikor mással kezd el foglalkozni, az elejtett tollat ellopni, a végén mikor kiabálni kezd akkor kinyitni neki az ablakot, had ugorjon. 🙂
  És sürgősen otthagyni azt a céget.

 5. Voltam olyan helyzetben, hogy nekem kellett meghallgatnom egy jelöltet. A lehetséges praktikák helyett azt kérdeztem a jelölttől, hogy kérem magyarázza el nekem, miert kerek a csatorna fedél. Mivel karbantartó munkakörben kellett új kolléga kíváncsi voltam, ki mennyire kezd el gondolkozni. Az volt végül a kiválasztott személy, aki ha nem is tudta egyből a választ, elkezdett hangosan gondolkozni,és lehetséges okokat felsorolni.Nagyon izgalmas és jó beszélgetések voltak ezek, de volt aki egyszerűen nem is törekedett válaszolni.A kiválasztott személy válasza az volt, ezen még nem gondolkozott,de biztosan oka van. Egy pár perc után rájött, hogy mind biztonsági, mind kezelhetőség miatt kerek a csatornatető. Azóta a kolléga több olyan valtoztatást hajtott végre, mely kezelhetőbb és biztonságos eszközhasználatot eredményezett.

 6. Ha kávét kap az ember az “meghívás” azt, aki a kávét kapja elfogyasztása után nem kell, hogy bárhova is rakja, mivel a meghívó fél ügye! A Toll próba szánalmas, e szerint seggnyalókat keresnek 😀 , de jó tudni a cikk alapján , hogy egyesek mire képesek 😀

 7. Az egyik barátnőmmel az állásinterjún az egyik interjúztató úgy gondolta jó stratégia, ha “rossz zsarut” játszik, direkt hergelte a barátnőm (vagy csak szimplán agresszív jellem, nem tudom).
  Az interjú után pár nappal megkeresték egy ajánlattal a barátnőmet, aki nemet mondott az rá, mert nem volt szimpatikus számára a fenti vezető és nem dolgozna vele szívesen. Meglepődött a HR-es még utána megprobálta egy újabb ajánlattal a céghez csábítani, hiába. Mivel nagyon tehetséges nőről van szó, ezért már ekkor volt 2 másik ajánlata 2 másik cégtől, akik partnerként kezelték őt, inkább ezek közül választott.
  Ezen érdemes elgondolkoznia a HR-eseknek, hogyha tényleg szakembereket szeretnének felvenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here