A gyereknevelés azt jelenti, hogy folyton kétségeid vannak, jól csinálod-e vagy másként kellene tenned. Nem létezik mindenre jó válasz, így valószínűleg néha te is elkövetsz hibákat.
Az iskolakezdés a szülő és a gyerek számára is stresszes, ezért különösen fontos, hogy simán menjen. A túlzott érzelmességet és a felkészületlenséget is érdemes elkerülni.

1. Túl sok érzelmet mutatsz ki, amikor kirakod az iskolánál.

Sok gyerek, amikor először megy iskolába vagy visszatér oda egy fantasztikus nyár után, sírni kezd, és érzelmek törnek elő belőle. Nem akar különválni a szüleitől, akik a biztonságot jelentik számára. De nemcsak a gyerekek válhatnak érzelmessé, hanem a szülők is, akiknek el kell engedniük a gyerekeiket. Gyakran látni a síró gyerekek mellett síró szülőket is az iskolák előtt.

Először is a saját érzelmeidet és szorongásodat kell kezelned, mivel a gyerek átveszi ezeket az érzéseket, és ugyanígy fog reagálni. Az nem fog működni, hogy addig maradsz ott, míg a gyerek abba nem hagyja a sírást, mert ezzel a szorongása csak folyamatosan nő. Csak köszönj el, ülj be az autóba, és tartsd vissza a könnyeidet, míg el nem hajtasz. Jó ötlet, hogy még az iskolakezdés előtt ellátogattok az iskolába, hogy a gyereknek ne legyen teljesen idegen a környezet.

2. Nem segítesz a gyereknek a háziban és az idő beosztásában.

Önállóságra tanítani a gyereket nagyon fontos, de amíg ezt elsajátítja, addig a részedről is szükség lesz erőfeszítésre. Kezdetben a gyerekeknek útmutatásra van szükségük ahhoz, hogy megtanulják, hogyan kell beosztani az idejüket és elvégezni a házi feladatot. Ha jövő héten dolgozatot írnak, nem biztos, hogy tudják, hogy arra már most el kell kezdeniük a felkészülést. Szülőként meg kell tanítanod a gyermekednek, hogy nem hagyhatja az utolsó pillanatra a dolgokat.

Még a középiskolásoknak is szükségük van az ellenőrzésre és a segítségre a tanév kezdetén. Mivel sok a feladatuk, gyakran érezhetik túlterheltnek magukat. Lehet, hogy nem vagy tanár, de segítséget azért fel tudsz ajánlani. Az időbeosztással és a prioritások meghatározásával kapcsolatos tippjeid is nagyon hasznosak lehetnek.

3. Kivetíted a saját félelmeidet a gyerekre.

A szülőkben legalább akkora a szorongás, mint a gyerekekben, amikor elkezdődik az iskola. Ez azért van, mert ők tudják, hogy mennyire fontos a jó első benyomás. Az egyik hiba az, ha a szülő kivetíti a saját félelmeit a gyerekére, miközben észre sem veszi, hogy mekkora kárt okoz ezzel. Természetesen fontos, hogy a gyerek is tisztában legyen bizonyos dolgokkal, de aggodalmat kelteni benne felesleges.

Ha érzed, hogy az iskolakezdés téged túlzottan stresszel, érdemes felkeresned egy szakembert. Ő majd segít megbirkózni a szorongással, hogy azt ne add át a gyerekednek. Fontos, hogy felismerd a saját érzéseidet, így meg tudod előzni azok kivetítését.

4. Nem szerzed be a szükséges felszereléseket.

A szülők gyakran azt hiszik, pontosan tudják, hogy a gyereknek mire lesz szüksége az iskolában. Ez azonban rosszul végződhet, hiszen előfordulhat, hogy nem kap meg minden szükséges felszerelést a gyermek. Ha nem vagy biztos a dolgodban, beszélj a tanárral, és szerezd be az előírt holmikat.

Azt se feledd, hogy a legdivatosabb, menőnek számító felszerelések nem mindig a legjobbak. Csak mert a gyerek kedvenc figurája van egy tollon, még nem biztos, hogy megfelelően fog működni. Ha teheted, próbálj meg figyelni a minőségre.

5. Megtöltöd a napirendjét különórákkal és feladatokkal.

A hibát sok szülő ott követi el, hogy azt hiszi, minél több tevékenységgel foglalkozik a gyerek, annál jobban fel tud készülni az életre. Éppen ezért minden egyes napra gondoskodik neki különóráról, edzésről és egyéb feladatról. A különböző elfoglaltságok valóban hasznosak, de nem szabad, hogy a gyerek minden szabadidejét felemésszék.

A szabadidő a gyerekek számára is létfontosságú. Talán több az energiájuk, mint a felnőtteknek, de akkor is szükségük van olyan időre, amikor nem csinálnak semmit, csak ülnek a szobájukban és játszanak. A legjobb, ha megkérdezed tőle, hogy milyen tevékenységek érdeklik, és ezekből összeállítod a heti időbeosztást, ami egész évben változatlan marad.

6. Negatívan beszélsz a tanárokról és az iskoláról.

A tanárok és a szülők nem mindig értenek egyet, ez pedig frusztráló lehet. A legrosszabb azonban az, ha a szülő a gyerek füle hallatára mondja el a tanárt mindennek. A gyerekeknek a saját véleményüket kell kialakítaniuk az emberekről, és nem más véleménye alapján kell eldönteniük, hogy kiről mit gondoljanak. Ez sok feszültséget gerjeszthet bennük és az osztályon belül is, továbbá negatív hatása lehet a gyermek oktatására.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szülők által nagyra értékelt tanárok több erőfeszítést fektetnek a gyerek oktatásába. Nem baj, ha te másként érzel, de attól még igyekezz jó kapcsolatot fenntartani a tanárokkal, hogy a gyermeked a legtöbb előnyt kovácsolhassa ebből.

7. Hagyod, hogy a gyerek kihagyja az első napot az iskolában.

Bár a tanév első napjain az oktatás szempontjából nem történnek nagy fontosságú dolgok, mégis lényeges, hogy a gyerekek részt vegyenek az órákon. Ekkor mondják el a szabályokat, az elvárásokat, ekkor alakulnak ki a gyerekek és a tanárok közti kapcsolatok alapjai. Jó, ha a gyerekeket egyszerre mutatják be egymásnak, hogy az egész osztályon belül kialakulhasson a kötődés.

A tanárnak is plusz feladatot jelent, ha egy diákot külön kell bemutatni, és ügyelni kell arra, hogy ő is beilleszkedjen a többiek közé. Ebben a korban olyan gyorsan kötnek barátságokat, hogy 1 hét kihagyástól is könnyen előfordulhat, hogy a többi gyerek már összebarátkozott, és a később érkező kívülálló marad.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét