Az emberek 75%-a több szakítást is átél életében. Ez nem a legkellemesebb élmény, ezért mindenki abban bízik, hogy a lehető legkevesebbszer kell megélnie, mielőtt rátalál az igazira. Olykor a szakítás elkerülhetetlen, de vannak olyan dolgok, amelyek leküzdésével ráléphetünk az örök boldogsághoz vezető útra.
A következő tipikus hibák könnyedén jelenthetik a párkapcsolat végét.

1. Közösen megélt pillanatok hiánya

Minőségi időt együtt tölteni nagyon fontos egy párkapcsolatban. Azok a párok, akik gyakran teszik ezt, jóval boldogabbnak vallják magukat. Ennek pedig egyszerű oka van: a közös élmények közelebb hoznak egymáshoz. Fontos viszont, hogy a minőség többet számít, mint a mennyiség. A kommunikáció hiánya az egyik leggyakoribb ok, ami szakításhoz vezet.

Ha együtt néztek filmet, vagy csak ültök egész nap egymás mellett a kanapén, miközben egész máson jár az eszed, az nem minőségi idő. Próbáljatok meg olyan dolgokat csinálni, amelyek kapcsolatot teremtenek köztetek, például sétáljatok vagy játsszatok.

2. Megszokás

A fenyegetést ebben az esetben az jelenti, hogy annyira megszoktok minden jót, amit a másik tesz, hogy elkezditek természetesnek venni. Ha például folyamatosan tisztán tartod a házat, nem szerencsés, ha a párod azt gondolja, hogy ennél nincs magától értetődőbb dolog, és nem fejezi ki, mennyire értékeli, amit teszel. Ez erőfeszítés a részedről.

Egy tanulmányban kimutatták, hogy nagyobb az esélye a szakításnak azoknál, akik nem érzik magukat eléggé megbecsülve. Ugyanez igaz azokra a tulajdonságokra is, amikért egymásba szerettetek. Dicsérjétek egymás humorát, szépségét, kedvességét. Folyamatosan törekedjetek arra, hogy a megbecsülést és a törődést kifejezésre juttassátok.

3. Sebezhetőség kerülése

A sebezhetőség teszi lehetővé a másokhoz való kötődést. Ha ezt el akarod kerülni, nem fogsz tudni megnyílni és bízni másokban, ezek pedig alapvetők egy jó párkapcsolathoz. Nem engedsz magadhoz közel senkit, hogy jobban meg tudjon ismerni. Így gyakorlatilag idegenek maradtok egymás számára, és nem tud elmélyülni a kapcsolatotok.

4. Határok tiszteletben nem tartása

A kapcsolatban megtörténhet, hogy két önálló ember helyett a “mi” kerül előtérbe. Ekkor már nehézzé válik különbséget találnod saját magad és a párod között. Talán még a vágyaidat is összekevered az övéivel, ezzel pedig megsérted az ő személyes határait.

Próbálj meg nem tolakodó lenni, és tiszteld a személyes határokat. Azt pedig ne vedd sértésnek, ha a párod igényei nem egyeznek mindenben a tieiddel. Attól, hogy nagyon közel álltok egymáshoz, még két különböző ember vagytok saját igényekkel.

5. Önmagatokkal való törődés hiánya

Ha elégedetlen vagy a párod személyiségével, az a legtöbbször szakításhoz vezet. Ne feledkezz meg róla, hogy annak idején kibe szerettél bele.

Az évek során mindenki elkerülhetetlenül változik, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne kellene törődnötök magatokkal csak azért, mert már van párotok. Járjatok el edzeni, táplálkozzatok egészségesen, dolgozzatok a személyes fejlődéseteken, és maradjon meg az a hobbitok, ami a találkozásotok előtt is megvolt.

6. Alacsony önértékelés

Ez nagy rizikó egy kapcsolat szempontjából. Akiknek kevés az önbizalmuk, félnek a visszautasítástól, és mindent megtesznek, hogy megvédjék magukat. Nem hiszik el, hogy elég jók tudnak lenni a párjuknak, és nem hiszik azt sem, hogy a másik valóban szereti őket. Emiatt aztán arra számítanak, hogy a kapcsolatuk úgyis hamarosan véget ér. Próbálják magukat folyamatosan erre felkészíteni. Folyamatosan megkérdőjelezik a párjuk cselekedeteit, és érzelmi szempontból sem járulnak hozzá eléggé a kapcsolathoz.

7. Konfliktuskerülés

Azt hihetnénk, hogy ezzel el lehet kerülni a szakítást. Az igazság viszont éppen ennek az ellenkezője. Ha kerülöd a konfliktust, azzal elrejted az igazi érzéseidet, lemondasz az igényeidről, és magadban gyűjtöd a feszültséget.

De így nem lehet leélni egy életet. Végül annyi lesz benned a feszültség, hogy kiszállsz a kapcsolatból. A konfliktusok adnak lehetőséget arra, hogy kiengedd a gőzt, és erősítsd köztetek a kommunikációt. A párod nem tud a gondolataidban olvasni, ezért beszélned kell. Így közösen meg tudjátok oldani a problémákat, még mielőtt túl késő lenne.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here