Manapság számtalan módszer van arra, hogy törődj az egészségeddel és a szépségeddel, de az indiaiak igyekeznek megtalálni mindennek központi forrását, amihez az emésztési problémák is hozzátartoznak, mivel a gyomorproblémák sokféle betegséghez vezethetnek, beleértve a bőrproblémákat és a gyorsabb öregedést is.

A következő 7 indiai tipp segítségével tovább maradhatsz fiatal, és megőrizheted az egészségedet.

1. Közvetlenül evés után ne igyál túl sok vizet.

Az indiai ajurvéda azt javasolja, hogy rögtön evés előtt és után ne igyunk. Ha közvetlenül evés előtt iszol vizet, felhígítod a gyomornedveket, melyek az emésztésért felelősek. Ha pedig rögtön evés után iszol, közvetlenül befolyásolod a táplálék állapotát a gyomorban. Ha az emésztés nem jó, annak a bőr állapotának romlása és elhízás is lehet a következménye. Szakemberek azt javasolják, hogy étkezés előtt és után is tarts 30 perc szünetet, csak aztán igyál.

2. A 6 íz, aminek szerepelnie kell az étrendben.

Az ajurvéda kiegyensúlyozott étkezést javasol, ami mind a 6 ízt magában foglalja, így az édeset, a sósat, a savanyút, a keserűt, a csípőset és a fanyart. Ez erősítheti az immunműködést is.

3. Mindennap egyél egy kanál ghit.

A méreganyagok a legfőbb okok az allergia hátterében. Az indiaiak szerint azonban a ghi, azaz a tisztított vaj fogyasztásával semlegesíteni lehet a legtöbb toxint. Adj egy kanál ghit az ételedhez. Nem tartalmaz ugyanolyan mennyiségű tejfehérjét, mint a vaj, ezért azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a tejtermékekre.

4. Fogyassz gyömbért, köményt és fekete borsot, hogy legyőzd az allergiát.

A melegítő hatással bíró fűszerek jót tesznek az emésztésnek az ajurvéda szerint. Allergia ellen is segítenek azáltal, hogy fokozzák az immunrendszer működését. Gyömbért tehetsz a teádba, és fogyaszd mindennap az egészséged érdekében.

5. Kerüld a hideg ételeket.

Az indiai orvosok szerint jobb kerülni az állott, hideg és feldolgozott ételeket. Ezeket jóval nehezebb megemészteni, és méreganyagok kialakulásához vezethetnek.

6. Késő este ne egyél túrót.

Akik savas refluxszal vagy emésztési zavarral küzdenek, késő este már ne egyenek joghurtot vagy túrót. Ezek székrekedést okozhatnak, mikor a szervezet már készen áll az alvásra. Napközben viszont nyugodtan lehet őket fogyasztani.

7. Kelj fel 2 órával napfelkelte előtt.

A legegyszerűbb módja annak, hogy egészségesen élj, a megfelelő napi rutin kialakítása – állítják az indiai orvosok. Ebbe az is beletartozik, hogy 2 órával napfelkelte előtt kelj fel. Szintén fontos, hogy a megfelelő időpontban étkezz és aludj.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét