Akármilyen járművel is közlekedünk, a legtöbben elsősorban a kényelemre összpontosítanak, pedig nem szabadna elfeledkezniük a biztonságról sem, hiszen minden járműben vannak olyan ülések, ahol elég kevés az esélye annak, hogy egy baleset során súlyosan megsérülnek.
A következőkben lássunk hét különböző járművet, melyekben a legbiztonságosabb helyet különféle tanulmányok és statisztikák alapján határozták meg.

7. Autó

Biztonságos ülések: A vezető mögötti hátsó ülés, valamint a középső, mivel egy frontális ütközés során az autó ezen része deformálódik el a legkevésbé
Veszélyes ülések: a sofőr melletti hely és az anyósülés mögötti ülés, mivel karambol esetén reflexszerűen próbál kitérni.

6. Minibusz

Biztonságos ülések: a menetiránynak háttal elhelyezkedő ülések, mivel ezeken ülve kevesebb az esélye, hogy beütjük a fejünket a szék háttámlájába hirtelen fékezéskor.
Veszélyes ülések: az ablakok és ajtók melletti ülések, hiszen a karambol során betört üvegek megvághatják az itt ülőket. Továbbá, csak úgy, mint az autóban, ez esetben is kerülni kell a sofőr melletti üléseket.

5. Trolibusz

Biztonságos ülések: az ülések közötti folyosó jobb oldalán elhelyezkedő helyek, mivel a trolibuszok a jobboldalon közlekednek, így ezeken az üléseken kevesebb az esélye egy súlyosabb sérülésnek. A fülke középső részén található, a menetiránynak háttal elhelyezkedő ülések szintén biztonságosnak számítanak.
Veszélyes ülések: csak úgy, mint a minibuszok esetében, itt is kerülni kell az ablakok és ajtók melletti üléseket az üvegdarabok által okozott sérülések elkerülése végett.

4. Városi busz

Biztonságos ülések: a busz közepétől jobbra elhelyezkedő ülések, mivel ezek a helyek távolabb vannak a közlekedő járművektől, mint a többi ülés.
Veszélyes ülések: az első két üléssor, mivel gyakran idegentárgyak és szilánkok repülnek be a hatalmas szélvédőn át az utasokra. Ugyanez a helyzet az ablakok és ajtók melletti ülésekkel, a hátsó üléssorok pedig a hátulról a buszba pukkanó járművek miatt veszélyesek.

3. Vonat

Biztonságos ülések: a kocsik közepéhez legközelebb elhelyezkedő ülések, mivel egy ütközés során az első és utolsó kocsik csúnyán összetörnek, vagy épp kisiklanak.
Veszélyes ülések: a menetirány szerint előrenéző ülések.

2. Hajó

Biztonságos ülések: a fedélzet és a felső kabinok, hiszen a hajó felső része süllyed el legkésőbb.
Veszélyes ülések: az alsó kabinok, mivel ha egy hajó léket kap, akkor ezek a részek nagyon hamar megtelnek vízzel, s nehéz kiszabadulni onnan.

1. Repülő

A szakértők a mai napig nem tudnak megegyezni a repülők legbiztonságosabb helyeit illetően, bár a legtöbben úgy vélik, a gép hátsó része kevésbé veszélyes, mint az első sorok.

Az összes közlekedési eszköz esetében a legfontosabb, hogy maradjunk higgadtak, emlékezzünk a biztonsági lépésekre, valamint kövessük a közúti közlekedés szabályait és a tömegközlekedési eszközök alapvető viselkedési normáit. Ha mindent szabályosan betartunk, a balesetek valószínűségét a minimumra redukálhatjuk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét