A D-vitamin jóval fontosabb szerepet tölt be az egészségünkben, mint hinnénk. Leggyakrabban a csontok állapotával kapcsolják össze, ám a kutatások rávilágítottak, hogy ennél jóval sokoldalúbb funkciója van.

1. Rövidebb haj és hajhullás.

Ha a szervezetünk nem jut hozzá elég D-vitaminhoz, az a hajunkra is hatással lesz. A sejtek, melyek létfontosságú szerepet játszanak a hajnövekedési ciklusban – mint a keratinociták –, nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

A D-vitamin alacsony szintje miatt a haj csak rövidebbre tud megnőni, és tovább tart a pihenési fázisa. A bőr alatti réteg, az epidermisz, ami támogatja a hajnövekedést, meggyengül, így megnő a hajhullás esélye.

Foltos hajhullás (alopecia areata) is jelentkezhet, melynek következtében kopasz foltok jelennek meg a fejbőrön vagy akár a szakállnál.

2. Száraz, viszkető bőr.

A D-vitamin nagyon fontos az egészségünkhöz, különösen a bőr tekintetében. A keratinocita nevezetű sejtek alkotják az epidermiszt, azaz a bőr külső rétegét. Ezek a sejtek azért különlegesek, mert kizárólag ezek képesek a 7-dehidrokoleszterin nevű prekurzort a D-vitamin olyan formájává alakítani, amit a szervezet fel tud használni.

A D-vitamin sokat tesz a bőrünk érdekében. Védelmi funkciót tölt be, segíti a bőrsejtek növekedését, támogatja a bőrben az immunrendszer működését, ami gátként véd a kórokozók ellen.

Egyes tanulmányok szerint, ha nincs elegendő D-vitamin a vérben, az növelheti az ekcéma és a pikkelysömör kockázatát, melyektől száraz lesz a bőr. A D-vitamin szedése nagyban javíthatja az ekcéma tüneteit, a bőr kevésbé lesz száraz és viszektő.

Kutatások szerint összefüggés van a D-vitamin és a bőr nedvességtartalma között. Tehát ha odafigyelünk a kellő D-vitamin bevitelére, azzal a bőrünknek is jót teszünk.

3. Zsibbadó, bizsergő érzés a karokban és lábakban.

D-vitamin-hiány esetén csökken a vérben a kalcium mennyisége. Mikor ez történik, akkor érezzük a jellegzetes zsibbadást, bizsergést. Ez jelzi, hogy az alapvető ásványi anyagok egyensúlya kapcsán valami nincs rendben a szervezetben. A megfelelő D-vitamin mennyiség nemcsak a csontok számára fontos, de a kalcium megfelelő szintjének biztosításához is, amivel megelőzhetjük ezt a kellemetlen érzést.

4. Izomproblémák.

A kevés D-vitamin fokozhatja az izomerő gyengülését, ahogyan idősödünk – állítja egy új tanulmány. A kutatásban 3200, 50 és afeletti embert vizsgált, akik korábban nem tapasztaltak izomgyengeséget. A 4 éven át tartó vizsgálat kezdetén vérvizsgálattal megmérték a D-vitamin szintjét, és megállapították, hogy elegendő, nem teljesen elegendő vagy egyáltalán nem elegendő. 4 év után a kutatók ellenőrizték a résztvevők fogásának erősségét, hogy lássák, izmaik mennyire erősek. Ez azért fontos, mert az öregedéssel gyengülő izomerő növelheti az elesés kockázatát, így a D-vitamin pótlásával erősek maradhatunk, és megelőzhetjük az effajta baleseteket.

5. Sápadt bőr, sötét karikák.

A D-vitamin-hiány hatására a bőr fakó és durva lesz, láthatóan romlik az állapota. Ha a szervezet hiányt szenved ebből a létfontosságú vitaminból, a bőrtónus szürkéssé válhat, a bőr kevésbé lesz telt, a szem alatt pedig sötét karikák jelenhetnek meg.

Ez azért lehetséges, mert a D-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek regenerációjában, biztosítja a megújulásukat és az egészségüket. Megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkül csökken a bőr saját megújító képessége, aminek látható jelei lesznek. A D-vitamin megfelelő szintjének biztosítása tehát nemcsak az egészség szempontjából lényeges, de az egészséges kinézetű bőr szempontjából is.

6. Változások az alvásban, depresszió.

A kevés D-vitamint összefüggésbe hozzák a szomorúság érzésével és az alvászavarokkal. A D-vitamin hatással van olyan agyi vegyületekre, mint a szerotonin és a melatonin, melyek a közérzetet és az alvást befolyásolják. Egyes kutatások szerint a D-vitamin meghatározó a szervezet melatonin termelésében, márpedig ez a hormon szabályozza a napi ritmusunkat, és segít jól aludni. A kellő mennyiségű D-vitamin tehát a kedélyállapotunknak és az alvásunknak is jót tesz.

7. Csontfájás és derékfájás.

A D-vitamin hasznos a csontok számára, mivel segíti a kalcium felszívódását. Ha szervezetünkben nincs jelen kellő mennyiségben a D-vitamin, fájdalmat érezhetünk a csontjainkban és a derekunkban.

Egy 2018-as tanulmányban 81 korábbi tanulmányt vizsgáltak át, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ízületi gyulladásban, izomfájdalomban és folyamatos testi fájdalomban szenvedők szervezetében általában kevesebb a D-vitamin, mint azoknál, akik nem szenvednek ilyen panaszoktól.

A D-vitamin-szint rendszeres ellenőrzése, és a napfény, az étrend vagy a táplálékkiegészítők útján történő pótlása nagyban javíthatja egészségi állapotunkat, és potenciális szövődményeket előzhetünk meg vele.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét