A gyermeked mindig is egy kisangyal volt, ám egyszer csak észreveszed, hogy a kommunikációtokban probléma üti fel a fejét. A gyerekek megengedhetetlen módon kezdenek visszabeszélni, és még a szemeiket is forgatják a szüleikre. Igen, ettől összetörik a szíved, de egy szülőnek ezeket a helyzeteket is kezelnie kell, hogy egészséges kapcsolata legyen a gyermekével.
A családban fontos megőrizni a tiszteletet egymás felé. A következő 7 lépés segít abban, hogyan kezeld a gyereket, ha elkezd visszabeszélni.

1. Ne használd ugyanazt a hangnemet, mint ő.

Nagyon nehéz higgadtnak maradni, mikor a gyerek visszabeszél, de fontos, hogy odafigyelj arra, mit és hogyan mondasz. Neked kell lenni a követendő példának, aki megmutatja, mi a tisztelet. A kiabálással, üvöltözéssel, a csúnya szavak használatával a legrosszabbat hozod ki magadból is.

Ugyanakkor ne engedd, hogy a gyerek visszabeszéljen. Szabd meg az irányvonalat, hogy milyen viselkedést vársz el tőle. Mondd el a gyereknek, hogy ezt a viselkedést be kell fejeznie, és adj neki lehetőséget arra, hogy javítson a viselkedésén. Ne használj olyan mondatokat, mint például “Ne mondd ezt!”, és ereszkedj a gyerek szemmagasságába, mikor vele beszélsz.

2. Próbáld megérteni, mi a problémája.

Ne felejtsd el, hogy a gyereked még mindig tanulja, hogyan kontrollálja a saját viselkedését, és időnként nem tudja, miként birkózzon meg a problémákkal. Ezért teljesen normális, hogy néha nincs türelme. Miután felállítod a határokat a hangnemmel kapcsolatban, próbáld megérteni, mi a valódi problémája. Gyakran, mikor egy gyerek visszabeszél, haragot, frusztrációt, fájdalmat vagy félelmet fejez ki.

Naponta legalább 15 percet tölts kettesben a gyerekeddel, ilyenkor rá figyelj, rá koncentrálj. Próbáld megérteni az igényeit, a reményeit, az álmait. Lehet, hogy az univerzumot szeretné tanulmányozni, és még sosem vitted el planetáriumba.

3. Mondd el neki, hogy tudod, hogy ideges.

A pszichológusok azt javasolják, hogy használd a következő mondatot: “Jaj, ezek a szavak úgy hangzanak, mintha meg akarnál bántani. Biztosan ideges vagy, ha így beszélsz velem.” Vagy: “Többet szeretnék megtudni erről, de ha úgy érzem, hogy támadsz, nem tudlak meghallgatni.” Ha még mindig kiabál veled, javasold azt, hogy akkor beszéljétek át a problémát, mikor már mindketten lehiggadtatok.

4. Világosítsd fel a következményekről, és várd el a tiszteletet.

A gyerekeknek látniuk kell, hogy jól járnak azzal, ha udvariasak. Egyetlen csúnya szót vagy szemforgatást se hagyj figyelmen kívül. Néha szükség van többszöri figyelmeztetésre, még akkor is, ha tisztában vagy a problémával, ami a gyerek rossz viselkedését kiváltja.

A gyereknek tudnia kell, mire számítson minden alkalommal, mikor visszabeszél, ezért fogalmazz pontosan, mondd el, hogy a tiszteletlenség nem fér bele. Megmutathatod a rossz viselkedésének következményeit is, például extra házimunkát adsz neki, vagy megtiltod a tévézést, számítógépezést: “Ha úgy döntesz, hogy így beszélsz velem, akkor nem mehetsz el a többiekkel játszani.” Ilyenkor komolyabban át fogja gondolni. Ha nem hagyja abba a visszabeszélést, ne felejtsd el betartani az ígéretedet.

5. Hagyd, hogy kifejezze a véleményét.

Ha a gyerek valamivel kapcsolatban kifejezi a véleményét, az jó dolog. De tudnia kell ezt barátságos hangon megtenni. Azt is tudnia kell, hogy ezt biztonságosan megteheti. Ezért jobb, ha nem szakítod félbe, mikor megpróbálja elmagyarázni, hogy mit gondol.

Figyelj rá, hogy milyen gondja van. Fontos, hogy empátiát és megértést mutass, így a gyerek nem az ellenséget fogja látni benned.

6. Próbálj rájönni, mikor szokott visszabeszélni.

Ha felfedezel egy mintát abban, hogy mikor beszél vissza, az hasznos. Ha nem, próbáld jobban átgondolni, mikor szokott ez előfordulni. Talán mindig rossz hangulatban jön haza az iskolából. Ez lehet a probléma megoldásának kulcsa, és elkerülheted vele a súlyosabb helyzeteket a jövőben.

7. Dicsérd a jó viselkedéséért.

Mindenki szereti, ha értékelik, és ez alól a gyerekek sem kivételek. Ha azt látod, hogy a gyerek abbahagyja a visszabeszélést és hálát mutat feléd, öleld meg, dicsérd vagy köszönd meg neki.

Ugyanakkor meg kell vele értetni, hogy attól, hogy kedves, még nem tehet meg mindent.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét