Úgy tűnhet, mindegy, hogy milyen drága sampont használsz, a hajad még sincs jó formában. Ha nálad is ez a szomorú helyzet, akkor érdemes átgondolni a hajápolási rutinodat. Ha nem megfelelő hajgumit használsz vagy rendszeresen törölközőbe csavarod a hajad, már az is elég, hogy hosszú távon komoly károsodást okozz neki. Könnyű elkövetni olyan hibákat, amelyek ártalmatlannak tűnnek, de idővel nagyon megviselik a hajat.
Nézd meg, neked is van-e olyan hajápolási szokásod, amivel csak ártasz a hajadnak.

1. Gyapjúból készült ruhát viselsz.

A gyapjú kabát nagyon jól jön a hidegben, de ez az anyag árthat a hajadnak. A gyapjú statikus elektromosságot gerjeszt, magához vonzza a hajszálakat, amelyek könnyedén eltörnek. Ha a hajad meg is ázik, még törékenyebb lesz és még könnyebben károsodik.

2. Tonhalat eszel.

Bár a tonhal nagyon tápláló, sok higanyt is tartalmaz. Ez a mérgező nehézfém komoly egészségügyi problémákat okozhat, a szakemberek ezért a tonhalnak csak mértékletes fogyasztását javasolják. A higany hirtelen jelentkező, erős hajhullást okozhat – állítja egy tanulmány.

3. Törölközővel vagy hajszárítóval szárítod a hajad.

A legtöbbünk törölközőbe csavarja a haját, miután megmosta, de ettől a hajszálak töredezni fognak. Mivel a törölköző durva anyagú és szárazabb a hajnál, könnyen töredezéshez vezet. A hajszárító rendszeres használatától a haj szintén törékennyé és durva tapintásúvá válhat. Úgy száríthatod megfelelően a hajad, ha körülbelül 15 centire tartod a hajszárítót.

4. Hajgumit használsz.

A szoros copf vagy konty sokat árthat a hajnak. Ezek a hajgumik nagyon húzzák a hajszálakat, aminek következtében azok elkezdhetnek töredezni. Inkább olyan hajgumit válassz, ami textillel van beborítva.

5. A hajtőre is teszel balzsamot.

A balzsam nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a haj táplált és puha legyen, de nem ezt az eredményt fogod elérni, ha rosszul használod. Ha a hajtövekre is viszel fel belőle, zsírosnak fognak hatni, illetve elnehezíti és lefelé húzza majd a hajszálakat. Mindig csak a hajszálak középső részére és végeire tegyél balzsamot.

6. Túl gyakran használsz szárazsampont.

A szárazsampon igazi megmentő, mikor a hajad már vállalhatatlan, de nincs időd a mosásra és a szárításra. De ha túl gyakran használod, a fejbőröd hámlani kezd tőle, száraz lesz. Az egészségtelen fejbőr pedig okozhat hajhullást is, illetve akadályozza az új hajszálak növekedését. Mivel a szárazsampon valójában nem tisztítja, csak felfrissíti a hajadat, korpásodáshoz is vezethet.

7. A hajadba teszed a napszemüvegedet.

Ha a hajadba teszed a napszemüveget, biztosan nem fogod elhagyni, de ha rendszeresen csinálod ezt, akkor a hajad elvékonyodását okozhatja. A napszemüveg nyomja a fejbőrt, ezzel – orvosok szerint – csökkenti a vérkeringését, ami lelassítja a hajnövekedést. Ha allergiás vagy a napszemüveg fém részére, attól is vékonyabbá válik a hajad.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét