Gyakori élethelyzet, hogy egy hosszú kapcsolat után a férfi kis túlzással az első szembejövő nő ujjára gyűrűt húz. Ez a viselkedés elég meglepő, és jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem jegyezte el azt, akivel hosszú éveken át együtt élt, miközben a következőt szinte azonnal a menyasszonyává teszi? A férfi logikát ez esetben sem könnyű megérteni, de talán most segíthetünk ebben kicsit.

1. Nincs olyan, hogy “az igazi nő” – Jó időben kell lenni a férfi mellett

A közösségi médiában terjedt egy vélemény, miszerint a férfiak nem akkor nősülnek meg, amikor megtalálják “életük szerelmét”, hanem akkor, amikor készen állnak a családalapításra. Aztán valaki Twitteren megkérte a férfiakat, hogy véleményezzék ezt az állítást. Név nélkül ugyan, de a férfiak beismerték, hogy volt már olyan kapcsolatuk, amit sajnáltak, hogy véget ért, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy később megnősüljenek, ha találtak egy olyan nőt, aki belepasszolt az életükbe.

Van egy másik gyakori motiváció is, ami a férfiakat a nősülésre készteti. Ha egy nő, akit régóta szerettek volna meghódítani, férjhez megy, ők is a házasság mellett döntenek, mert úgy érzik, ennél a nőnél már úgysincs esélyük, és ha a magány elviselhetetlenné válik, az elérhető kínálatból választanak. Tehát, nagyon úgy tűnik, hogy a férfiak egyáltalán nem várnak az “Igazira”, hanem ha az aktuális párjuk is készen áll a házasságra, nem haboznak, gyűrűt húznak az ujjára.

A tudósok szerint a családalapításra a legjobb időpont 28-32 éves kor között van. Ezután már csökken a férfiak házasodási hajlandósága, 42 éves kor után pedig gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy meg akarnak nősülni.

2. Kizárt, hogy fizikai vonzalomra alapozva alapítsanak családot

Egy tanulmány szerint a legboldogabb házasságok azok, melyekben a nő vonzóbb a férfinál. De a nő kinézete semmi esetre sem lehet közönséges. Több mint 3500 férfit kértek meg, hogy írják le a menyasszonyukat, és csak 20%-uk használt olyan jelzőket, melyek a nő kinézetéhez kapcsolódtak, pl. szexi, bombázó, vonzó. 80%-uk inkább a menyasszony belső jellemvonásait mutatta be. A férfiak szerint nagyon fontos, hogy a párjuk ápolt és vállalható legyen, de nem akarják, hogy topmodellnek nézzen ki. A leggyakoribb vélemény az volt, hogy a nőnek úgy kell kinézni, hogy ne kelljen miatta társaságban szégyenkezni.

3. A barátok és a szülők véleménye is számít

Még a legfüggetlenebb férfi választására is hatással van a hozzá közel álló véleménye. A barátoknak óriási szerepük van a kapcsolat elején, véleményük felgyorsíthatja a kapcsolat fejlődésének tempóját, de a szülők véleménye is nagy befolyással bír.

4. A férfiak biztosra veszik, hogy a nők maximálisan elégedettek

Ha a nő nem mondja ki, hogy férjhez akar menni, a párja sosem fog rájönni, hogy egy gesztust vár tőle ezzel kapcsolatban, hiszen a férfiak ritkán tudnak olvasni a sorok között. De abban jók, hogy tanulságokat vonjanak le. Amikor ezek a nők elvesztik a türelmüket, összepakolnak és elmennek, a férfiak kielemzik a szituációt, és amikor a következő nővel találkoznak, gyorsabban hoznak döntést, és eljegyzik a párjukat, még mielőtt az is elhagyná őket.

A pszichológusok állítják, hogy azoknak a pároknak, akik eleinte alig veszekszenek, nincs jövőjük, ezért nem kellene félni attól, hogy kifejezzük a véleményünket. Azok a nők, akik inkább magukba fojtják a gondolataikat, valószínűleg sosem kapnak jegygyűrűt. A jövendőbeli feleségek 73%-a azt állította, nagyon is nyomást gyakoroltak párjukra, és nem rejtették véka alá, hogy házasodni akarnak, nem pedig csak vártak némán, hogy a férfi valamikor majd magától kérje meg őket.

5. Az együttélés 50%-kal csökkenti a házasság esélyét

A pszichológusok arra figyelmeztetik a nőket, hogy legyenek nagyon óvatosak a házasság előtti együttéléssel. A legtöbb férfi a kapcsolat kezdete után 22 hónappal kéri meg kedvese kezét, ezt követően a lánykérésnek 20%-kal csökken az esélye, 3 évvel később pedig már csak 50%-uk vállalkozik az eljegyzésre. 7 év után a házasság esélye gyakorlatilag nullára csökken.

A nők és a férfiak másként értelmezik a dolgokat: A nők az együttélést a házasság előszobájának tekintik, míg a férfiak éppen ellenkezőleg vannak ezzel. Időközben “elfelejtik” hivatalossá tenni a kapcsolatot, és már az együttélés során úgy érzik, hogy igazi családban élnek.

6. Egy nő lehet megfelelő erre az időszakra, de nem a jövőre nézve

A férfiak néha akkor akarnak megnősülni, amikor el akarnak érni bizonyos dolgokat az életben, mint egy előléptetés, egy lakás, egy ház és így tovább. Ebben a nehéz életszakaszban, amikor mindent megtesznek a céljaikért, szükségük van egy nőre, aki támogatja őket – de csak ideiglenesen.

Ez a bizonyos “kényelmi” választás nem igényel túl nagy erőbefektetést, és mindig csak félig lesz elég a férfinak, nem egész életére szólóan. Nem jelent kihívást, és nem lesz rajongás tárgya sem a férfi számára. Mikor a férfi sikeressé válik, már nem akar ebben a helyzetben maradni, olyan nőt akar majd, akiért mindig meg kell küzdenie, és aki még több cél elérésére ösztönzi.

7. Nem minden kapcsolatnak kell házassággal végződnie

Kisgyermekkoruktól kezdve a lányok azt tanulják, hogy az a fiú, amelyik érdeklődik iránta, az egyetlen és az igazi lesz egész életében. A rokonok szeretnek ezzel viccelődni, és állandóan azt kérdezgetni, hogy mikor lesz már az esküvő. De ahogy telnek az évek, a kérdés egyre komolyabbá válik. A lányok azzal a sztereotípiával nőnek fel, hogy egy hosszú kapcsolatnak muszáj családalapítással végződnie. De a férfiakban a legritkábban van meg ez a sztereotípia, ez pedig komoly félreértéseket okoz a két nem között.

Senki sem pazarolja szívesen az idejét randikra, ezért sokan inkább ragaszkodnak a másikhoz, és próbálják megtartani. De előfordulhat, hogy ezután azzal a gondolattal kell élniük, hogy azért vannak a másikkal, mert erre volt lehetőség, és nem azért, mert ő az, akivel igazán lenni akarnak. Ugyanakkor a férfiak nehezen adják fel a vágyaikat, és ha biztosak a választásukban, nem fogják sokáig halogatni a kérdést vagy kerülni a témát. Nincs olyan, hogy valaki született agglegény, csak olyan nők vannak, akiket a férfiak nem akarnak elvenni, de nem merik megmondani nekik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét