A középkorban a fahéj luxus fűszernek számított Európában. Az arabok szállították nehezen járható szárazföldi utakon, és csak a tehetősek engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják. De ma már szinte minden konyhában megtalálható a fahéj. Ez a fűszer azonban több mint egy finom hozzávalója a süteményeknek. Sokat segíthet abban is, hogy szép legyen a bőröd és javuljon a közérzeted.
Összegyűjtöttük, milyen előnyei vannak a fahéjnak a külsődre és az egészségedre nézve.

1. Csökkentheti az aknét.

A fahéjnak antimikrobiális tulajdonságai vannak, ami hasznos a pattanások kezelésében. Ez a fűszer képes elpusztítani a baktériumokat és gombákat, melyek bőrproblémákat okoznak. Nagyon jó forrása erőteljes antioxidánsoknak, melyek védik a testet a szabadgyökök okozta károsodásoktól. Ezek gyulladásokat válthatnak ki, melyek elzárják a pórusokat és aknéhoz vezetnek.

2. Megelőzheti az öregedés jeleit.

A szabadgyökök összefüggésbe hozhatók az idő előtti bőröregedéssel is. Finom ráncokat, pigmentációt okoznak és fakóvá, élettelenné teszik a bőrt. A fahéjban található antioxidánsok védik a sejteket ezektől a károsodásoktól, ezzel lelassítják a folyamatot. A fahéj még a kollagén termelődést is elősegíti, mivel a benne található nyomelemekről kimutatták, hogy növelik a kollagén szintjét.

3. Egyenletesebbé teszi a bőrtónust.

A fahéj fokozza a vérkeringést, vért és oxigént szállít a bőrbe. Összehúzó hatású vegyületet tartalmaz, ami összehúzza vagy zsugorítja a test szöveteit. Ettől a bőr simábbnak és egyenletesebbnek tűnik, belülről kifelé javítja a bőr állapotát.

4. Gyulladásgátló tulajdonságai vannak.

A gyulladás segít a szervezetnek küzdeni a vírusok ellen, és helyreállítani a szöveti károsodásokat. De ha a szervezet saját szövetei ellen irányul, akkor veszélyessé válhat. Tanulmányok szerint a fahéj gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, és csökkentheti a duzzanatokat is.

5. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Ha fahéjjal gazdagítod az étrendedet, egészségesen tarthatod a szívedet – állítja egy kutatás. A kísérletben patkányokat magas zsírtartalmú ételekkel és fahéjjal etettek 12 héten keresztül. Az eredmények szerint kevésbé gyarapodott a súlyuk, mint azoknak az egereknek, melyek szintén magas zsírtartalmú ételeket kaptak, de fahéj nélkül. A magas zsírtartalmú étrend szívbetegséghez vezethet, de ha fahéjat is adsz az ételekhez, csökkentheted ennek a kockázatát.

6. Segíti a fogyást.

A fahéj sok rostot tartalmaz. A telítettség érzését kelti, és segít leküzdeni a sóvárgást. Fokozza az anyagcserét, mivel a test több energiát használ fel a fűszer feldolgozására, mint más ételeknél.

7. Javíthatja a memóriát.

A fahéj késleltetheti az agy öregedését és csökkentheti az agysejteket érő oxidatív stresszt. Stimulálja a hippokampusz plaszticitását, azaz az agynak azt a részét, ami a memóriáért felelős. A fűszerről azt is kimutatták, hogy javítja az Alzheimer- és Parkinson-kór egyes tüneteit.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Több fahéjjal készült étel receptet kellene feltenni az internetre ! Sok esetben csak nyelvtudás kellene a lefordításukhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét