Minden cipővásárlásnál találkozol azzal a kis tasakokkal, ami a szilikagélt rejti. A legtöbben egyszerűen a kukába hajítják, pedig sok hétköznapi szituációban lehet a megmentőnk. Meg fogsz lepődni, mennyi mindenre használhatod a szilikagélt, amit eddig valószínűleg te is mellőztél az életedből.

1. Kiszáríthatod vele az elektromos eszközöket

A szilikagél tökéletesen felszívja a nedvességet, ezért jól jön, ha például a vízbe pottyant telefonodat szeretnéd hatékonyan kiszárítani. Tedd a telefont egy jól lezárható nejlontasakba, szórj bele szilikagélt, zárd le, majd hagyd magára a következő 72 órában. Ezzel a módszerrel tökéletesen kiszáríthatod a telefont vagy más készüléket, és minimálisra csökkentheted a károsodás esélyét.

2. Párátlaníthatod vele a szélvédőt

A bepárásodott szélvédő nagyon idegesítő tud lenni és sok veszélyes helyzetet is előidézhet vezetés közben. Ha úgy érzed, az autód önmagában nem képes megbirkózni ezzel a helyzettel, segíts neki szilikagéllel. Tégy néhány tasakkal a szélvédőhöz és percek alatt elvégzi a dolgát.

3. Tartósíthatsz vele élelmiszert

A magvakat, fűszereket, gyógynövényeket száraz helyen kell tartani, hogy ne romoljanak meg. Tégy egy szilikagéles tasakot a zacskóba, amibe az élelmiszert tetted. Így megelőzheted a penészedést és sokáig frissen tarthatsz mindent.

4. Frissek és tiszták maradnak tőle a holmik

Hogy az ágynemű és a törölközők ne legyenek dohos szagúak, tárold őket szilikagéllel együtt. Ugyanezt megteheted tornacipőddel, az edzőtáskáddal, és tehetsz néhányat a szekrénybe is. Mivel a szilikagél magába szívja a nedvességet, lelassítja a baktériumok szaporodását, ezzel pedig a kellemetlen szagokat is csökkenti.

5. Megelőzheted vele a rozsdásodást

A túl sok nedvesség a legfőbb oka a korróziónak. Ha szilikagélt tartasz a borotva, a csavarhúzó, a kalapács vagy az ezüstnemű mellett, megelőzhetőd a rozsdásodást és a foltok kialakulását.

6. Száríthatsz vele virágot

Szilikagéllel a virágokat is tartóssá teheted. Végy egy dobozt és tegyél bele szilikagélt. Tedd bele a virágokat, majd zárd le jól. Várj 2-6 napot, majd ellenőrizd, hogy teljesen kiszáradtak-e a virágok.

7. Megszüntetheted vele a lakásban terjengő kellemetlen szagokat

A szilikagél a kellemetlen szagokat is elfedi. Ha bűzt érzel a mosogató alól, végy egy nagy csomag szilikagélt és tedd oda. Ne feledkezz meg a rendszeres cseréjéről.

Óvintézkedések

  • A szilikagél nem mérgező és nem bomlik le a szervezetben, de soha ne nyeld le! Könnyen fulladást okozhat, a gyártók ezért is írják rá, hogy gyerekektől és állatoktól távol tartandó.
  • Ha valamilyen készülék mellett használod, légy óvatos, mert könnyen bekerülhet például a fülhallgató lyukaiba vagy egyéb résekbe és eltömítheti azokat.
  • Ne melegítsd fel! Hő hatására elveszti értékes tulajdonságait és tönkreteheti azt, ami hozzáér.

BÓNUSZ: Tárold mosózsákban

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here