Az indiai ajurvédikus tudás több mint 5000 éves. A modern élet gyakran elhiteti velünk, hogy a legkorszerűbb szépségápolási termékek használata az egyetlen járható út. De ha kipróbálod azokat a módszereket, amelyeket az indiai nők évszázadok óta követnek, a te hajad is dús és ragyogó lehet.
Ezek az ősi módszerek már számtalanszor bizonyították hatékonyságukat.

1. Alkalmazd a Balayam-technikát.

Ez egy jógatechnika, de az akupresszúrában és a reflexológiában is alkalmazzák. Lényege, hogy a körmöket kell egymáshoz dörzsölni naponta 5-10 percig. Fontos, hogy a hüvelykujjak közben felfelé mutassanak.

Úgy tartják, hogy ezeknek a pontoknak a nyomásával fokozható a fejbőr vérkeringése, ezáltal elősegíthető a hajnövekedés. Természetesen nem várhatsz tőle villámgyors eredményt, de ha rendszeresen és kitartóan csinálod, néhány hónap múlva látni fogod a változást.

2. A shikakai használata legyen a rutinod része.

A shikakai egy Indiában őshonos cserje, amelyet hatásai miatt évszázadok óta használnak a hajápoláshoz. Természetes samponként használják, a hüvelye tele van A-, D-, E- és K-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ezek táplálják a hajhagymákat, és elősegítik a hajszálak növekedését.

A shikakai leveleit, terméshüvelyét és kérgét megszárítják, majd porrá őrlik, vízzel összekeverve pasztát készítenek belőle, így viszik fel a hajra. Előnyeinek se szeri, se száma, hiszen felturbózza a hajnövekedést, kisimítja a hajat, elbánik a korpával, megelőzi a hajtöredezést, puhává és fényessé teszi a hajat.

3. Használj hajolajokat.

Indiában több különböző hajolajat használnak a hajszálak hidratálásához. Mindegyik más tulajdonságokkal rendelkezik. A haj olajozása sok évszázados módszer, és az ajurvédikus orvoslásban is javasolják.

Az olajok fejbőrbe masszírozása fokozza a vérkeringést, hidratál és stimulálja a hajhagymákat. Mivel túlzott mennyiségben az olaj árthat is, fontos a mértékletesség a használatakor. Az Indiában leggyakrabban használt olajok az amla-, a kókusz-, a ricinus- és a mandulaolaj.

4. Fond vagy copfozd be a hajad.

Az indiai nők emberemlékezet óta fonják a hajukat. Bár kevés bizonyíték van arra nézve, hogy ez elősegítené a hajnövekedést, biztosan megvannak az előnyei.

Ha a haj be van fonva vagy copfozva, a hajszálak kevésbé dörzsölődnek más anyaghoz, így kisebb eséllyel kezdenek töredezni. Mivel kevesebb lesz a hajban a gubanc, gyengédebb és ritkább fésülés is elég. Fontos, hogy a fonás vagy a copf ne legyen túl szoros, ne húzza a fejbőrt.

5. Használj házilag készített pakolásokat.

Mikor a hajnak extra kényeztetésre van szüksége, a hajpakolással tápanyagokhoz juttathatjuk és hidratálhatjuk, de az indiai nők a hajhagymák stimulálásához és a haj felfrissítéséhez is használják őket.

Számtalan pakolás készíthető olyan összetevőkből, amelyek megtalálhatók a konyhánkban, például mézből, avokádóból, joghurtból, almaecetből vagy aloe verából.

6. A hajfestéshez válaszd a hennát.

A henna egy természetes növényi festék, mellyel vörösre, feketére vagy narancsos árnyalatúra lehet festeni a hajat. Mivel gombaellenes hatásai vannak, segít korpa és hajhullás ellen. Tartalmaz E-vitamint is, ami puhítja a hajat.

Ha emellett döntesz, óvatosan válaszd ki a terméket, mert egyes keverékek vegyi anyagokat tartalmazhatnak.

7. Tápláld a hajad tojással.

A haj erősítéséhez a 11. század óta használják a tojást. A benne lévő fehérjék és zsírok gyönyörű fényt adnak a hajnak.

Használhatod hajpakolásba keverve vagy önmagában. Az utóbbi esetben vidd fel a tojásfehérjét a hajtövekre, és hagyd fenn 15-20 percig.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here