Boríték az autó ülésén, idegen tárgy a motorháztetőn – a tolvajok bárkit célba vehetnek kortól és anyagi helyzettől függetlenül, ezért nehéz kitalálni ki a célpontjuk. A bűnözők módszerei ráadásul egyre kifinomultabbak, megpróbálnak a közeledbe férkőzni, hogy könnyebben megtámadhassanak és kifoszthassanak.
A következőkben olyan különös jeleket ismerhetsz meg, amelyek arra utalhatnak, hogy veszélyben vagy.

1. Boríték az autó ülésén

Ha ezt látod, miközben tudod, hogy bezártad az autót, egyértelműen mutatja, hogy valaki feltörte. Ezzel viszont még nincs vége a dolognak. A borítékban a következő üzenetet találhatod:

“Kedves Hölgyem/Uram! Teszteltük az autója biztonsági rendszerét, és amint láthatja, könnyedén fel tudtuk törni. Kérjük, térítse meg a teszt árát, mi pedig küldünk valakit, aki egy jobb rendszert épít be az autójába.”

Jobb, ha nem teszel eleget a kérésnek. Ha fizetsz azoknak, akik megfenyegettek, számíthatsz rá, hogy újabb összegeket fognak követelni tőled. Hívd fel a rendőrséget, és ellenőriztesd az autódban a riasztót egy megbízható szervizzel.

2. Vizespalack a motorháztetőn

Ha ezt látod, ne nyúlj hozzá, hanem azonnal hajts el a helyszínről. Vagy a rendőrségre vagy egy szervizbe vedd az irányt, és ellenőriztesd, nincs-e GPS-nyomkövető rakva az autódra. Ezt a módszert általában emberrablók és emberkereskedők alkalmazzák, hogy arra kényszerítsenek, szállj ki az autódból, ők pedig lecsaphassanak rád. Ha bármilyen idegen tárgyat látsz a motorháztetőn, csak hajts el, és ne szállj ki az autóból.

3. Rossz taxióra

Ha beülsz egy taxiba, és a sofőr azt mondja, a taxiórája éppen nem működik, ne hagyd, hogy elinduljon, hanem rögtön szállj ki az autóból. Sokkal több pénzt akar tőled kérni, mint amennyi a rendes fuvardíj lenne, főleg, ha turista vagy.

4. Ismeretlen autómentő

Ha út közben segítségre van szükséged, jobb, ha távol tartod magad az idegenektől. Vannak ugyanis olyan szolgáltatók, akik kifejezetten a semmi közepén ragadt autósokból akarnak hasznot húzni.

Ha megáll melletted egy autómentő, pedig te nem hívtad fel őket, ne fogadd el a segítséget. Valószínűleg csak le akarnak húzni, és addig nem szabadulsz tőlük, míg nem fizetsz. A legjobb, ha már telefonáláskor elkéred a kiérkező vontató rendszámát, hogy be tudd azonosítani, hogy biztosan az a cég küldte, akit te hívtál.

5. Parkolás furgon mellett

Néha rossz ötlet a tiednél nagyobb autó mellé parkolni. Mivel eltakarja a kocsidat, könnyebb célponttá teszi a bűnözők számára. Ezért jobb, ha inkább személyautók mellett állsz meg.

6. PIN-kód megadása

Ne feledd: a bank soha nem kéri a jelszavadat vagy a PIN-kódodat. Ha valaki azt mondja, hogy a banktól telefonál és a titkos adataid kiadását kéri tőled, rögtön szakítsd meg a hívást. Keresd ki a bank telefonszámát, és figyelmeztesd őket, hogy valaki a nevükben próbál csalást elkövetni.

7. Szokatlan módon történő fizetés

Egy igazi cég soha nem fog arra kérni, hogy Western Unionon vagy MoneyGramon vagy akár utalványokon keresztül fizess. Ha ezt teszi, akkor szélhámosokkal állsz szemben. Szintén ez a helyzet, ha sürgetik, hogy utalj nekik pénzt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét