Kevés jobb dolog van annál a főzésben, mint mikor a saját zöldségeidet használhatod fel az ételekhez. A növények termesztése is öröm, de az igazi élvezet, amikor leszeded őket és hamisítatlan aromájukkal gazdagítod a főztödet. Azokkal zöldségekkel pedig ez külön öröm, melyeket az anyanövényből újranevelhetsz. Gyökérzöldségeket és fűszernövényeket is találsz közöttük, melyeket szinte erőfeszítés nélkül folyamatos termésre bírhatsz.

1. Római saláta

A saláta lecsupaszított torzsáját tartsd meg és tedd egy kevés vízbe. A víz szintjét próbáld meg mindig egyformán tartani. Néhány nap múlva észre fogod venni, ahogy a torzsából új levelek hajtanak és előbújnak az első gyökerek is. Ekkor átültetheted földbe.

2. Fokhagyma csíra

A csírázó hagymát tedd egy kevés vízbe és hagyd fejlődni. A fokhagyma csíra nagyon ízletes, ázsiai ételekhez vagy díszítéshez is felhasználhatod.

3. Kínai kel

A torzsájáról a kínai kel is újranöveszthető. Hasonló módon tedd vízbe és várd meg, míg elkezd gyökeret ereszteni, ez 1-2 héten belül bekövetkezik. Ekkor ültesd át földdel teli cserépbe.

4. Bazsalikom

A friss bazsalikomot mindenféle pizzán és tésztán szeretjük. A leveleket szárastul tedd egy pohár vízbe és a vizüket mindennap cserélgesd. Mikor elkezdenek csírázni, átültetheted cserépbe.

5. Zeller

A zeller szárának hosszát vág le, de az alját mentsd meg a gumóról és tedd vízbe ázni. 3 nap után már át is ültethető. Hogy a levelei vastagok legyenek és gyorsabban nőjenek, biztosíts neki sok napfényt.

6. Koriander

A koriander szárat tedd egy pohár vízbe, míg gyökeret nem ereszt. Ezután ültesd át földbe és tedd a virágcserepet az ablakba, hiszen ez a növény is kifejezetten fényingényes. Néhány hónap alatt teljesen kifejlett lesz a koriandered.

7. Gyömbér

Akár teaként, akár nyersen fogyasztod nap mint nap, nagy öröm a saját, otthon termesztett gyömbéredet felhasználni. Jó hír, hogy a gyömbér is újranöveszthető a gyökér felhasználásával, bár némi türelmet igényel, hiszen a csírázása hónapokba telhet, a kifejlett állapotát pedig nagyjából 1 év alatt éri el.

BÓNUSZ: Ananász

Az egyik legizgalmasabb konyhakerti projekt, ha saját ananász nevelésébe fogsz. A dolog mégis pofonegyszerű: az ananász levelét csavard le a gumóról, majd tedd vízbe, hogy a levelei kilógjanak, de az alját ellepje. Nincs más dolgod, mint cserélgetni a vizet és várni, hogy az apró hajszálgyökerek megjelenjenek. Ezután kereshetsz neki egy virágcserepet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét