A divat világa az elmúlt években egyre befogadóbbá vált, de azért még így is van hova fejlődnie. Mostanában egyre több modellt látunk a címlapokon és a kifutókon különböző testalkattal vagy különleges állapottal. A most következő nők elhatározták, hogy kikövezik a saját útjukat a divatiparban, hogy még befogadóbbá tegyék ezt a világot.

Mara Martin

Mara Martin 2018-ban került a címlapokra, mikor a Sports Illustrated kifutóján gyermekét szoptatva sétált végig. “Nagyon hálás vagyok, hogy közvetíthettem ezt az üzenetet, és hozzájárulhattam a szoptatás normalizálásához. Meg akartam mutatni, hogy a nők mindenre képesek!” – mondta később a modell.

Lyn Slater

A 69 éves főiskolai tanár véletlenül vált ikonná néhány évvel ezelőtt, mikor a divat iránti szenvedélyéből kifolyólag elhatározta, hogy blogot indít. Egyes divatfotósok azt hitték, ő is fellépője a New York-i Divathétnek, így aztán hamar híressé vált. Aláírt az Elite modellügynökséghez, híres magazinok címlapján szerepelt, és kifutón is fellépett, mindezt már a 60-as éveiben járva. “Csak egy átlagos ember vagyok, aki 61 évesen felfedezte magát” – mondta.

Lauren Wasser

24 éves volt, mikor toxikus sokk szindróma miatt mindkét lábát amputálni kellett. Wassernek mindkét szülője modell volt, és az állapota ellenére szeretett volna a nyomdokaikba lépni. A depressziót és az új testével való megbékélést követően úgy döntött, folytatja karrierjét. Azóta már számos kifutón szerepelt arany lábprotéziseivel.

Shahad Salman

Winnie Harlow sikerén felbuzdulva a szintén vitiligós, 25 éves Shahad is modellkedésbe kezdett néhány évvel ezelőtt. “Leszámolni a sztereotípiákkal nagyon fontos” – mondta a divatiparban való megjelenése kapcsán. “Magabiztosnak is kell lenni, és ez az egyik legerősebb tulajdonságom. Ebben sokat segített az, hogy tudom, inspiráció lehetek mások számára.”

Hari Nef

Ő volt az első transznemű nő, aki megjelent egy híres brit divatmagazin címlapján. A kifutón 2015-ben debütált, és ő lett az első transznemű modell az IMG ügynökségnél. A modellkedésen kívül Nef írással és színészettel is foglalkozik, több sorozatban is feltűnt már.

Nyome Nicholas-Williams

A plus size modell és testpozitivitás aktivista sikeresen kampányolt, hogy megváltoztassa az Instagram világát. A szépségiparban szerzett hírnevét jó célokra használja, például hajléktalanokat segítő szervezetet támogat.

Kate Grant

A 24 éves Kate Grant volt az első Down-szindrómás modell, akivel egy ügynökség is szerződést kötött 2021-ben Észak-Írországban. Grant karrierje akkor indult be, mikor 19 évesen megnyert egy szépségversenyt. Azóta már fellépett a Londoni Divathéten, és aktivistaként tevékenykedik egy elfogadóbb divatvilágért. “Arra használom az ismertségemet, hogy felhívjam a figyelmet a fogyatékkal élők befogadására. A hangomat kölcsönzöm azoknak, akiknek nincs lehetőségük felszólalni.”

Jillian Mercado

Az izomdisztrófiában szenvedő modell kerekesszékben ül, de ez sosem akadályozta abban, hogy harcoljon a céljaiért. Miután több divatmagazin címlapján is szerepelt, ismertségét felhasználva hívja fel a figyelmet a mozgáskorlátozottak helyzetére. A New York-i Divathéten is fellépett.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here