Mikor új bútort veszünk, szeretnénk a lehető legjobb helyet megtalálni neki a lakásban. De sokszor előfordul, hogy nem otthonosabb lesz tőle a helyiség, hanem ridegebb, mint korábban volt.

Megmutatjuk, milyen hibákat lehet elkövetni a bútorok elhelyezésénél, és azt is megtudhatod, hogyan védheted ki őket.

1. A szabályok figyelembe vétele nélkül helyezed el a bútort a szőnyegen.

A dizájnerek 3 alapvető szabályt követnek, mikor a bútoroknak a szőnyegen való elhelyezéséről van szó:

  • A bútor széle és a szőnyeg széle között körülbelül 30-45 centiméter távolság legyen.
  • Ha úgy rendezed el a bútorokat, hogy egyik se kerül a szőnyegre, akkor ügyelj arra, hogy a szőnyeg ne legyen túl kicsi, mert rendezetlen hatása lesz a helyiségnek.
  • Elhelyezheted úgy a bútorokat, hogy csak az elöl lévő lábaik legyenek a szőnyegen. Ezzel a trükkel optikailag csoportosíthatod a bútordarabokat.

2. A konyhai gépek beszerzése előtt veszed meg a konyhabútort.

Egy konyha megtervezésénél jobb, ha előbb a szükséges konyhai gépeket választod ki és találsz nekik helyet. Ezután tervezd meg a konyhabútort. Különben abba a helyzetbe kerülhetsz, hogy az új konyhádban nincs hely az alapvető gépeknek, az összhatás zsúfolt és rendetlen lesz.

3. A távolság a konyhasziget és a konyhabútor között legalább 1 méter legyen.

A konyhasziget nagyon praktikus megoldás, hiszen extra helyet és munkaterületet is biztosít. De csak olyan konyhában működik, ami kellően nagy. Egy kicsi konyhában a konyhasziget csak foglalja a helyet, és úgy fogod érezni, hogy csak akadályoz. Legalább 1 méter helyre van szükség a konyhasziget körül. Ha ezt a szabályt nem tartod be, nehezen tudsz majd mozogni a konyhában.

4. A nagy fürdőszobát nem tagolod részekre.

A nagy fürdőszobáknál gyakran előfordul, hogy a bútorokat és a kádat a falak mellett helyezik el. Így viszont túl nagy üres hely marad középen. Ez nem mutat jól. A tervezők azt javasolják, oszd a fürdőszobát zónákra. Ehhez használhatsz üvegfalat, válaszfalat vagy paravánt is. A legjobb, ha 2-3 részre tagolod a fürdőt: alkosson egy-egy szekciót a mosdó és a környéke, a WC és a zuhanyzó.

5. Nincs középpontja a szobának.

Lehetetlen szépen berendezni egy helyiséget, ha nincs egy centruma, ahonnan ki lehet indulni. Egy ablak, egy kandalló, egy hangsúlyos fal vagy akár egy dohányzóasztal is szolgálhat középpontként. Ha a szoba nagyon nagy, lehet két fókuszpontja is.

Sokszor a TV képezi a centrumot a helyiségben, a lakberendezők azonban ezt a megoldást egyáltalán nem javasolják. Ha vendégeid érkeznek, és leültök a tévé elé, az nem fogja elősegíteni a beszélgetést. Ha mégis a tévét szeretnéd központi helyre tenni, a kanapét és a székeket ne pont vele szemközt helyezd el, inkább félkörben, így sokkal kényelmesebb lesz beszélgetni, hiszen egymást látjátok majd, és nem a tévé felé bámultok.

Miután eldöntötted, hogy melyik tárgy képezi majd a szoba fókuszpontját, a nagyobb bútorokat köré helyezd el. A kisebb részletek ezután következnek.

6. Az azonos magasságú tárgyak egymás mellett vannak.

Van egy szabály, amely szerint mikor végignézel egy szobán, a szemednek “ugrálnia” kell, nem pedig egy vonalban haladnia. Ehhez különböző magasságú bútorokat kell egymás mellé helyezned. Ha például van 2 magas szekrényed, az egyiket tedd a szoba egyik sarkába, a másikat a másik sarokba, így ki tudják egyensúlyozni egymást. Ne tedd őket egymás mellé, mert zsúfolt hatást fognak kelteni.

És egy másik fontos szabály: variáld a különböző formákat. Kör alakú bútor mellé szögleteset tegyél, az egyenes vonalakat hullámos vonalakkal kombináld. Például szögletes kanapé mellé ovális vagy kör alakú asztalt válassz. Ettől a szoba eredeti és stílusosabb lesz.

7. A konyhában az asztal túl nagy helyet foglal el.

Egy kicsi konyhába a nagy asztal a létező legrosszabb megoldás. Viszont azt is biztos szeretnéd, hogy mindenki le tudjon ülni, ha vendégek érkeznek hozzátok. Próbáld ki a következőt: a szokványos székek helyett válassz padot vagy támla és karfa nélküli széket. Ezeket valószínűbb, hogy be tudod tolni az asztal alá, így kevesebb helyet fognak elfoglalni.

8. A kanapé hátulja az ajtó felé néz.

A lakberendezők ezt a megoldást nem javasolják, hiszen ha a kanapé háttal van az ajtónak, az ember mindig kényelmetlenül érzi magát, hiszen nem látja, mikor valaki bejön a szobába.

Ha nem tudod másként elhelyezni a kanapét, tégy a hátuljához egy kis konzolasztalt, tegyél rá vázát, lámpát. A lényeg, hogy legyen valami, ami a kanapén ülőt elválasztja attól, aki belép a szobába.

BÓNUSZ: A WC az ajtóval szemben van.

Az ajtóval szemközt elhelyezett WC tervezés szempontjából rossz megoldás. Jobb, ha úgy van elhelyezve, hogy az ajtó nyitásakor nem látni teljesen rá. Arra is ügyelj, hogy oldalt mindkét irányban legyen elég hely, hogy ne üsd be a könyököd a mellette lévő bútorokba vagy a falba. Körülbelül 20 centi távolság már elégséges.

BÓNUSZ 2.: A szabadon álló kád olyan széles, mint a fürdőszoba.

Mostanában újra divatosak a szabadon álló kádak, de nem minden fürdőszobában mutatnak jól. Ha a fürdő 2 méter széles, és maga a kád is 2 méteres, akkor nincs értelme azt választani, mert rendezetlen hatást kelt. A szabadon álló kád egyik legfőbb előnye, hogy lehet körülötte takarítani a padlót. Ezt viszont nehezen tudod megtenni, ha a kád és a fal között csak 10 centi távolság van. Az ideális távolság a környező falaktól legalább 30 centiméter.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét