Nem csak a genetika van hatással arra, hogyan fog kinézni a gyermeked. A várandósság alatt történő dolgok is befolyásolják a gyerek egészségét és jövőbeni kinézetét. Attól kezdve, hogy a kismama miket eszik a környezeti tényezőkön át számtalan meglepő faktor van, ami egy baba növekedésére és fejlődésére hatással lehet.
8 olyan tényezőt gyűjtöttünk össze, amiről nem is hitted volna, hogy befolyásolja a gyermeked fizikai adottságait.

1. Az évszak, mikor a baba megszületik

Egy tanulmány szerint a nyáron született csecsemőknek nagyobb a születési súlyuk, és felnőttként magasabbak lesznek, mint azok, akik télen jöttek világra. A téli babákra éppen ezeknek az ellenkezője igaz.

A tudósok megjegyezték, hogy a napfénynek való megfelelő mértékű kitettség (ami többnyire nyáron történik) remek forrása a D-vitaminnak, ami nélkülözhetetlen a magzat fejlődéséhez. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódásának elősegítésével játszik szerepet a csontok növekedésében, ami hatással van a baba testsúlyára és magasságára is.

2. Az anya vércukorszintje

A várandósság alatti sóvárgás természetes dolog, de érdemes visszafogni az édességek fogyasztását. A terhességi cukorbetegség vagy a megemelkedett vércukorszint hatással lehet a benned fejlődő babára.

A baba teste képes az extra mennyiségű cukrot zsírként elraktározni, ezáltal nagyobb lesz a kockázata az elhízásának, a cukorbetegségnek és a sárgaságnak is. Megfelelő diétával és testmozgással a terhességi cukorbetegség kezelhető, de súlyosabb esetekben gyógyszerrel is kordában tartható.

3. Napi tejfogyasztás

Régóta tartja magát az a tévhit, hogy ha a kismama sok tejet iszik, akkor a babának szebb lesz a bőre. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincs. Egy orvosi folyóirat szerint azok a nők, akik a várandósságuk alatt 1 pohár vagy annál kevesebb tejet fogyasztanak, kisebb súlyú babáknak adnak életet, mint azok, akik több tejet isznak.

4. Koffein

Az általános javaslat szerint a várandósoknak maximum napi 200 milligramm koffeint célszerű fogyasztaniuk. A koffein gyorsan felszívódik és eljut a méhlepénybe, ha pedig túl sok van belőle, felhalmozódik. Ez korlátozhatja a baba növekedését, és túl kicsi születési súlyt eredményezhet.

5. Mogyoró

Kutatások eredményei arra mutatnak rá, hogy a kismama a terhessége alatt egyen mogyorót (természetesen csak akkor, ha ő maga nem allergiás rá), mert ezzel csökkentheti az esélyét annak, hogy a gyermeke majd mogyoróallergiás lesz. Az allergia tünetei a bőrpír, csalánkiütés, duzzanat, emésztési problémák, légszomj és orrfolyás lehetnek. Ha a baba már korán megismerkedik a mogyoróval, az allergia nagyobb valószínűséggel lesz elkerülhető.

6. A levegő minősége

A szennyezett levegő is hatással lehet a baba születési súlyára. A kutatók szerint minden 10 mikrogramm szennyeződés (a levegő köbméterére számolva) 8,9 grammal csökkenti a születési súlyt. A várandós nők a légszennyezettség káros hatásai ellen sokat tehetnek az egészséges táplálkozással, a sok vitaminnal és antioxidánssal.

7. Fehérjében gazdag ételek a dúsabb hajért

A baba haja a méhben a 14-15. héten kezd el nőni. A fehérje jót tesz a hajnövekedésnek, a tojás pedig nemcsak ezt az értékes összetevőt tartalmazza, de biotint is, ami szintén hasznos a haj számára.

Amivel még elő tudod segíteni a baba hajának sűrűsödését, az a spenót (sok benne a folsav, a vas, az A- és C-vitamin, ami egészségesen és hidratáltan tartja a fejbőrt), illetve az avokádó és a diófélék, amelyek meggátolják a hajhullást. A zsíros halak kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos halak fogyasztása terhesség alatt veszélyes lehet.

8. Késleltetett köldökzsinór-elvágás

Hogy a köldökzsinórt mikor vágják el, annak a baba színére lehet hatása közvetlenül a születés után. Egy anyuka mesélte el a tapasztalatát arról, hogy mikor a második gyermeke megszületett és a köldökzsinórt rögtön elvágták, a baba először kék, majd fokozatosan rózsaszín lett. Az első gyermeke születésénél úgy döntöttek, a köldökzsinórt nem vágják el addig, amíg pulzál (körülbelül 11 perc volt), a baba pedig nagyon-nagyon rózsaszín volt.

A tudománynak van magyarázata erre. Ha a köldökzsinórt csak 5 perc várakozás után vágják el, akkor több vas tud a csecsemő testébe jutni, ennek pedig az agyára lesznek pozitív hatásai. Persze vannak esetek, amikor a köldökzsinór elvágásával nem lehet várni, például ha a babának sürgős orvosi ellátásra van szüksége.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here