Annyira belemerültünk a tökéletességért folyó versenybe, hogy képesek vagyunk vastag rétegnyi kencékkel elfedni az egyediségünket. Kiderült, hogy a smink úgy irányítja az agyunkat, mint ujjak a bábot. Vannak bizonyos előnyei – nem csak a bőrünk számára –, ha abbahagyjuk a sminkelést.

1. Az agyad nem fogja többé azt gondolni, hogy idegen vagy, mikor smink nélkül nézel a tükörbe.

Egy kozmetikai cég tudósokkal együttműködve végzett kísérletet. Rájöttek, hogy azokban a pillanatokban, mielőtt egy nő felteszi a sminkjét, úgy érzi, mintha egy másik ember arcát alkotná meg.

Ha a sminkje már a helyén van, akkor viszont ezt a teljesen új arcot a sajátjának érzi. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a nők a kisminkelt arcukban látják a valódi énjüket megjelenni.

2. A bőröd ellenállóbb lesz a káros napsugarakkal szemben.

Egyes kozmetikumok olyan összetevőket tartalmaznak, melyektől a bőr felső rétege száraz, hámló lesz. Például a retinolt csak éjszakára ajánlott használni, hogy a napsugárzás kevésbé károsítsa miatta bőrt. A hidrokinon, amit az arcszérumok tartalmaznak, egyenletesebbé teszi a bőrtónust. Viszont hatására a bőr fogékonyabb lesz az UV-sugárzásra.

Ha abbahagyod a sminkelést, mindig használj fényvédőt.

3. Erőfeszítések nélkül is fiatalabbnak fogsz látszani.

Ha smink nélkül mész el, könnyen lehet, hogy a rendőr megkér, hogy igazold a korodat, mert annyira fiatalnak nézel ki. De lehet, hogy vannak még emlékeid arról, hogy kamaszkorodban éppen azért kezdtél sminkelni, hogy idősebbnek tűnj.

Egy tanulmány szerint a smink egy középkorú nőt valóban fiatalít, de a fiatal nők csak idősebbnek tűnnek, ha smink fedi az arcukat. A sminkelést az emberek eleve a felnőttséggel kapcsolják össze, ezért tudat alatt is idősebbnek hisznek, ha sminkben vagy.

4. Viselkedhetsz természetesen, nem kell azon aggódnod, hogy elkened a sminkedet.

Mikor kint forróság van vagy sokat mozogsz, többet fogsz izzadni. Ha ki vagy sminkelve, nagyon nehéz lesz egész nap mindent a helyén tartanod az arcodon. Ha viszont nem viselsz sminket, egy természetes mozdulattal letörölheted az izzadságot az arcodról, és nem kell minden mozdulatodra odafigyelni.

5. Az emberek inkább a személyiségedre fognak figyelni, nem arra, mit kentél az arcodra.

Online kérdőívekre adott válaszokból kiderült, hogy sok nő úgy érzi, másként viselkednek vele, ha sminkben van. Sokszor az a benyomásuk, hogy alattomosnak hiszik őket, és olyannak, aki elcsábítja a férfit másoktól. Mikor pedig kiderül az igazi személyiségük, az emberek meg vannak döbbenve.

Ha te is érezted már úgy, hogy sminkben teljesen másként bánnak veled az emberek, akkor ha természetes arccal jelensz meg, elejét veheted az előítéleteknek és a sztereotípiáknak.

6. Természetes arccal sokkal barátságosabbnak tűnsz mások szemében.

A kutatások szerint egy smink nélküli arcot az emberek jóval megbízhatóbbnak találnak, mint egy teljesen kisminkeltet. Ha bizalmat akarsz ébreszteni és jó kapcsolatot szeretnél kialakítani másokkal, a smink inkább az ellenséged lesz, mintsem a barátod.

7. Hosszabb távon nagyobb lesz a magabiztosságod.

Pszichológusok szerint a smink egyáltalán nem egy önbizalom növelő varázseszköz. Jobban érezzük magunkat tőle, de nem kifejezetten a smink miatt, hanem mert azt hisszük, mások szemében így menőbbek vagyunk. Kiderült, hogy a korrektor és a rúzs ad ugyan némi önbizalmat, de ez a hatás nem tart sokáig.

8. Olcsóbb és könnyebb lesz a bőrödet jó állapotban tartani.

Mindegy, hogy olcsó vagy minőségi termékeket használsz, a smink eltömíti a pórusaidat. Ilyen esetben pedig a bőr már másfajta ápolást igényel. Ha viszont alig-alig használsz sminket, a bőrödnek nem lesz szüksége különleges kezelésre, a legtöbb esetben elég a víz és az arclemosó.

Ha abbahagyod a sminkelést, azzal jót teszel a bőröd állapotának és a pénztárcádnak is, hiszen nem kell extra bőrápolókra költeni a pénzedet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét