A nők teste folyamatosan változik, ezért sokszor nehéz időben felismerni a problémákat. Egy nő átlagosan 13 hetet vár a tünetek észlelésétől számítva, mielőtt orvoshoz fordul. Ha nagyobb figyelmet szentelsz a legapróbb változásoknak is, megelőzheted a jövőbeli problémákat.
Cikkünkben 8 olyan tünetet ismerhetsz meg, amire érdemes odafigyelni.

8. Puffadást tapasztalsz.

Egyes nőknél a ciklus természetes része a puffadás. De ha nem vagy erre hajlamos, viszont több mint 2 hete tapasztalod a puffadást, az annak a jele lehet, hogy valami nincs egyensúlyban a szervezetedben.

Endometriózis esetén a has a ciklustól függetlenül bármelyik nap puffadhat, és napközben ez egyre fokozottabbá válik. A puffadás ilyenkor elég kiszámíthatatlan, tarthat néhány napig, néhány hétig, de lehet, hogy pár óra alatt megszűnik. A folyamatos puffadás mell- és petefészekrák tünete is lehet.

7. Pattanások vannak az álladon.

Körülbelül 2 héttel menstruáció előtt a szervezetben megnő az ösztrogén és a progeszteron mennyisége. Emiatt jelenhetnek meg pattanások az állon, amik idővel eltűnnek.

Ha viszont folyamatosan pattanásos az állad, az azt jelenti, hogy a hormonháztartásod nincs egyensúlyban, ezért jobb, ha felkeresed az orvost.

6. Fájdalmat érzel edzés közben.

Ha a kismedence környékén rendszeresen fájdalmat érzel futás, séta közben vagy mikor hosszabb ideig állsz, az jelezheti, hogy az endometrium, a méhet bélelő szövet nem ott nő, ahol kellene. Ebben az esetben az idegen endometrium sejtek és a hegek összekapcsolják a belső szerveket. A fájdalom ezért jelentkezhet mozgás közben.

5. Derékfájást és lábfájást veszel észre.

Menstruáció idején elég gyakori a derékfájás a nőknél, ilyenkor normálisnak is tekinthető. De ha fájdalmat érzel a derekadban és a vállaidban menstruáció előtt, alatt és után is, amihez ráadásul izomfeszülés is társul ezeken a területeken, akkor lehet, hogy endometriózisod van.

Az endometriózisnak ezenkívül gyakori tünete a zsibbadás és a lábfájás is. Kisugározhat csak az egyik vagy akár mindkét lábba, és menstruáció előtt súlyosbodik.

4. Darabos vérzést észlelsz.

Mindenkinél más a menstruáció. A vér lehet világosabb, sötétebb, a vérzés lehet erősebb, gyengébb. Ha például 1 vagy 2 vérrögöt észreveszel hébe-hóba, azzal még nincs gond. De ha a vér sötét színű lesz, és folyamatosan nagyméretű rögöket fedezel fel benne, az miómára utalhat. Ezek nem rákos kinövések a méhben, melyek abnormális vérzést és hólyagproblémákat okoznak.

3. Már nem szereted az egykori kedvenc ételed.

Állandóan jóllakottnak érzed magad, és még egy kis adag ételt is nehezedre esik megenni? Vagy egyáltalán nincs étvágyad? Ha az étkezési szokásaidon nem változtattál, mégis ilyen tüneteket tapasztalsz, az lehet akár a petefészekrák tünete is, főleg, ha hozzá alhasi fájdalom és székletürítésben bekövetkezett változások társulnak.

2. Hullik a hajad.

A tesztoszteronhiány egyik leginkább kézzel fogható tünete a hajhullás. Ez a hormon támogatja a hajnövekedést és a haj egészséges fejlődését. Biztos jele ennek, ha egy foltban kihullik a hajad. Ez idővel kopasz folttá is válhat.

A változás a szőrzeten is látható, de ezt rendszeres szőrtelenítés mellett nehezebb észrevenni.

1. Mindig vagy nagyon meleged van vagy nagyon fázol.

Ha ezt tapasztalod, valószínűleg a hormonháztartás egyensúlyának felborulása áll a háttérben. Az egyik oka lehet az ösztrogénszint megváltozása. Normál esetben ennek a hormonnak a szintje az élet során és a menstruációs ciklus alatt is változik, de néha bajok lehetnek a termelődésével.

Az ösztrogénszint befolyásolja a testhőmérsékletet. Az alacsony ösztrogénszint hőhullámokat okoz, ezzel szemben a hormon magas szintje miatt folyton hideg lehet a lábad és a kezed.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here