A statisztikák szerint az embereknek csupán 8%-a tudja mindig betartani a fogadalmát, 4-ből 3 embernek pedig ez sosem sikerül. Nem kérdés, hogy a fogyókúrával kapcsolatos szilárd elhatározásunkat nehéz meghozni, de még nehezebb tartani is magunkat hozzá. Azonban, ha megfelelően indítasz, nagyobb sikert érhetsz el.

1. Találj magadnak megfelelő motivációt.

Mi az, ami téged tud motiválni? Elképzeled magad előtt, hogyan néznél ki tökéletes alakkal? Sajnos, a vizsgálatok szerint ez nem jó módszer. Ha nem vesszük számba a hibalehetőségeket és a hátulütőket, hamarabb feladjuk, és nem érjük a kívánt eredményt.

Kövesd az alábbi lépéseket:

  • Gondolj a fogyással járó előnyökre.
  • Elemezd a nehézségeket.

Ezzel a módszerrel pontosabban fogod látni, hogy mit akarsz elérni, és fel tudsz készülni a nehézségekre is. Ha már a fogyókúra megkezdése előtt tisztában vagy azzal, milyen kihívások várhatnak rád, hosszabb távon motiválhatod magad.

2. Vizsgáld meg, miért fulladtak kudarcba a korábbi fogyókúráid.

Feltehetően nem ez az első alkalom, hogy fogyni próbálsz. A tapasztalataidat elemezd ki. Kérdezd meg magadtól, korábban miért buktál el. Itt van egy rövid lista azokról a tényezőkről, ami nagy eséllyel a korábbi kudarcaidat okozták:

  • Valószerűtlen célok.
  • Koplalás.
  • Stressz.
  • Táplálkozási és edzésterv hiánya.
  • Túl hamar vártad az eredményt.
  • Rossz étrendet követtél.

Ha rájössz a hiba okára, a jövőben el tudod majd kerülni.

3. Készíts étkezési tervet.

Egy kutatás szerint a jól összeállított étkezési terv és bevásárlólista növelheti az esélyt a cél elérésére. Ne légy lusta. Szánj néhány órát a fogyókúrás étrended összeállítására. Ha úgy érzed, egyedül nem tudod ezt megcsinálni, kérj tanácsot szakembertől.

4. Készíts edzéstervet.

A leghatékonyabb módszert, ha a megfelelő étrendet kombinálod a megfelelő mozgással. Ha az étkezési terved már készen van, láss hozzá az edzésterved elkészítéséhez is. Keress egy olyan mozgásformát, amit érdekesnek találsz. Elégetheted a kalóriákat kardiózással (mint a séta, a futás, az úszás vagy biciklizés) vagy súlyzózással is.

5. Találd meg azt a szokást, ami neked a legtöbbet segít.

Egyes tanulmányok szerint segíti a fogyást, ha tojást eszel reggelire, és napi 1500 ml-rel iszol több vizet a napi átlagos folyadékbevitelednél.

De a kísértések mindig megtalálnak. Nehezen állsz ellen az irodában az asztalodon lévő édességnek? Kutatások szerint, ha az édesség kevésbé látható és kevésbé közeli helyen van, akkor átlagosan napi 3,1 szem cukorkát eszünk, ha viszont ott az orrunk előtt, akkor 7,7 szemet eszünk meg belőle. Ezzel a régi szokásoddal jobb, ha felhagysz.

6. Fogyókúrázz online.

A fogyókúrát mindig nehéz elkezdeni. De ha a kezdetektől online vagy, akkor könnyebbé és izgalmasabbá teheted. Oszd meg az eredményeidet, és szerezz olyan ismerősöket, akik szintén belevágtak a fogyásba. Kutatások szerint, aki így tesz, az 6 hónap alatt akár a testsúlyának 8%-ától is megszabadulhat. Minél kevesebbet kommunikálsz, annál rosszabbak lesznek az eredményeid.

7. Készülj fel a kudarcra is.

Egy tanulmány szerint a hibák jelentik a kulcsot a tanuláshoz. Legközelebb jól gondold át, mi a fontosabb ahhoz, hogy elérd a célodat: az edzés vagy hogy egy újabb részt megnézz a sorozatodból? Ne félj attól, hogy néha elmegy a kedved az egésztől, mert ez teljesen természetes. Ez is növelheti a kitartásodat, hogy legközelebb ne edd meg azt a pizzát hirtelen vágytól vezérelve.

8. Jutalmazd meg magad.

Tudósok szerint még egy apró jutalom is óriási motivációt jelenthet, hogy tovább küzdjünk. Ha úgy érzed, a motivációd egyre fogy, az eddigi kitartásodért jutalmazd meg magad, és lazíts egy rövid időre. Ajándékozd meg magad valamivel, amiről álmodoztál, gondold végig, hogy meddig jutottál az úton, és ha kell, vizsgáld át a fogyókúrás tervedet. Majd újult erővel térj vissza hozzá.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here