A testünk sokféleképpen szól hozzánk, de nem mindig hallgatjuk meg. Valójában nemcsak kommunikálni tud velünk, de trükköket is bevet. Vészhelyzetben sokféle változással üzen: a szemünk színe hirtelen megváltozhat vagy dudorok jelennek meg a bőrünkön. Ezekre oda kell figyelnünk és mielőbb reagálnunk kell rájuk.
Segítünk lefordítani a test üzeneteit.

1. Sárgás bőr

A sárgás bőrt általában májproblémák idézik elő. Az epe festékanyagának, a bilirubinnak a szintje megnő, a test pedig nem tud tőle megszabadulni. Ennek következtében a bőr és a szemfehérje sárgásra színeződik.

2. Fehér pöttyök a körmön

Megjelenhetnek a körmöt ért sérülés vagy körömrágás következtében is. Ha egyikre sincs esély, akkor valószínű, hogy a fehér pöttyöket a háttérben megbúvó egészségi probléma okozza. Legtöbbször kalcium-, cink- vagy proteinhiányra vezethetők vissza.

3. A szájszeglet berepedezése

A száj szegletében többféle ok miatt is megjelenhetnek repedések. Lehet, hogy dehidratált vagy vagy túl sok napfény ért. De okozhatja a rendszeresen használt fogkrémed és rúzsod is.

4. Dobverőujj

Krónikus tüdőproblémák esetén figyelhető meg, de emésztőszervi problémák is okozhatják. Ha nem kezelik időben, a körmök egyre szélesebbé válnak és lefelé hajolnak az ujjakra.

5. Duzzanat a szájban

A hormonális változások és a stressz is okozhat fekélyszerű dudorokat a száj nyálkahártyáján. Előfordulhat, hogy genetikailag vagy hajlamos a kialakulásukra. A B12-vitamin hiánya szintén előidézheti.

6. Duzzanat a szemhéjon

Árpának nevezik a szemhéjon kialakuló kis duzzanatot. Általában a szempillák tövéhez nő, fájdalmassá teszi a pislogást, és viszkethet is. A túl száraz bőrön és cukorbetegségben szenvedőknél fordul elő leginkább. Jelezheti, hogy cserélni kell a kontaktlencsédet vagy a sminkeléshez használt ecsetedet.

7. Gyűrű a szaruhártya körül

Ha közelebbről megnézed a szemed, és egy kékes, szürkés vagy fehéres színű kört veszel észre a szaruhártya körül, akkor az arcus senilis nevű állapottal állsz szemben. A magas koleszterinszint miatt jelenik meg. Idősebb korban a kialakulása természetes, ha fiatalon tapasztalod, fordulj orvoshoz.

8. Élénk színű nyelv

A piros nyelv nemcsak fertőzést jelezhet, de vitaminhiányt is. A skarlátnak is ez az egyik tünete, de ebben az esetben a nyelv halvány színű lesz, rajta élénk piros pöttyökkel. Herpesz szintén okozhatja a nyelv elszíneződését.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét