Felnevelni egy gyereket életünk legörömtelibb időszaka lehet. A legfontosabb feladatunk, hogy a gyermek számára biztonságossá és boldoggá tegyük az életet. Egyes termékek azonban bizonyítottan növelik a gyermekkori sérülések és halálesetek számát. Ahogy a élet bármely területén, így a vásárlás során is gondoskodnunk kell arról, hogy minimálisra csökkentsük a veszély kockázatát.
Hogy a gyermekedet a legnagyobb biztonságban tudhasd, most összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amit jobb, ha nem szerzel be, míg kicsi a gyermeked!

1. Mosókapszulák

Lenyelve a mosókapszulák mérgezést és égési sérülést okoznak a szájban, a torokban és a gyomorban. Nem is kell lenyelni őket ahhoz, hogy baj legyen. Ha a kapszula megsérül vagy szivárog, súlyos bőr- és szemirritációt válthat ki, valamint égési sérülést okozhat. Ha a gyermek belélegzi, a tüdeje is károsodhat tőle.

Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermekednél valamelyik eset fennáll, azonnal vidd orvoshoz!

2. Lufik és más apró tárgyak

A lufik feldobhatják a szülinapi bulit, de valójában több halálesetet okoznak, mint bármely gyerekjáték. A lufik – elsősorban a latexből készültek – felveszik a gyermek keskeny légcsövének alakját, és fulladáshoz vezetnek. Más apró tárgyak, mint az elemek, mágnesek, golyók, kupakok, szintén elzárhatják a légcsövet.

Ha a gyermek fuldoklik, üss rá erősen néhányszor a háta felső részére, miközben előre döntöd a testét, majd hívd a mentőket!

3. Állateledel

Az állateledelek többnyire nem mérgezőek az ember számára, de előfordultak már olyan esetek, hogy a gyerekek megbetegedtek a kutya- és macskatáp megevése után. A legnagyobb veszélyt a nagytestű kutyák számára készült száraz tápok jelentik, melyektől a gyermek megfulladhat.

4. Propelleres játékok

A drónok népszerűsége egyre nő, ezzel viszont növekszik a sérülések kockázata is, hiszen a gyermeknek akár a szemét is megsértheti a propeller. Ha betartjátok a megfelelő óvintézkedéseket, ezekkel a játékokkal jó móka lesz elütni az időt.

5. Trambulinok

A ház udvarában nagyon jó játék a trambulin, de természetesen nem veszélytelen. Egy európai kimutatás szerint évente 51.000 0-14 éves korú gyermeket kell a sürgősségire vinni azért, mert trambulinon megsérült. Amerikában ez a szám megközelíti a 250.000-et.

6. Játéktároló ládák

Ha a gyerekjátékokat olyan ládában tartjuk, melynek nehéz a teteje, ideje változtatni ezen! Válasszunk nyitott dobozokat, vagy ne használjuk a láda tetejét! A gyermek könnyen beszorulhat a láda teteje alá, előfordult már olyan is, hogy egy gyermek így fulladt meg.

Szerencsére a modern játéktárolókat már biztonsági megoldásokkal látják el, hogy megelőzzék a baleseteket.

7. Egyes szobanövények

A házban és a kertben is nagyon kellemes látványt nyújtanak az élő növények, de egyes fajták nagyon mérgezőek, akár halálosak is lehetnek, ha a gyermek eszik belőlük. A filodendron, a leander, a vitorlavirág is a mérgező növények közé tartoznak.

8. Cukorkák és jelmezek

A gyerekek ünnepeken vagy egyéb eseményeken általában cukorkát is a szokottnál nagyobb mennyiségben esznek. Az esemény édességekkel megspékelve nagyon jó móka tud lenni, de csak akkor, ha az édességeket alaposan ellenőrizzük, mielőtt a gyerekeknek adjuk őket. Bármi, amiről úgy gondoljuk, hogy fulladást okozhat vagy méreganyagot tartalmazhat (ilyen is előfordult már), landoljon inkább a kukában!

A gyerekek nagyon szeretnek jelmezekbe bújni, de e tekintetben sem árt az óvatosság, hiszen egyes jelmezek is növelhetik a fulladás esélyét, és könnyen beakadhatnak, lángra kaphatnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here