Elsőre a hajmosás pofonegyszerű dolognak tűnik. De elkövethetsz benne olyan hibákat, melyekről nem is tudsz, mégis a haj kiszáradásához, töredezéséhez vagy akár a fejbőr fertőződéséhez vezetnek. A következő trükkökkel viszont ezeket elkerülheted, és minden hajmosás után úgy fogsz kinézni, mintha a szalonból libbentél volna ki.

1. Túl gyakran samponozod a hajad.

A szakértők szerint nem szükséges minden hajmosáshoz sampont használnod. Ha hetente néhányszor sima vízzel megmosod, az is elég ahhoz, hogy a látható szennyeződéseket eltávolítsd róla. A sampon alkalmazásának pusztán kozmetikai okai vannak, az általa létrehozott hab pedig eltávolítja az olajat a hajszálakból. Az olaj viszont létfontosságú a haj számára, ez tartja hidratáltan és védi a károsodástól.

2. Nem vizezed be eléggé a hajad, és túl sok sampont használsz.

Legalább 1 percen át vizezd a hajad, mielőtt besamponozod. Ezzel eltávolíthatod róla a korábban használt hajápolók maradványait. A hajad teljesen legyen vizes, mielőtt sampont teszel rá, mert csak így lehet hatékony a hajmosás. A sampon jobban fog habzani és egyenletesebben tud eloszlani a hajadon. Így kevesebb samponra lesz szükséged.

3. Sampon után használod a hajkondicionálót.

Először samponozni szoktuk a hajunkat és utána használjuk a kondicionálót. De egyes hajtípusoknál ez fordítva sokkal jobban működik. Ha először a kondicionálót viszed fel, a haj tömörebb lesz. Vékony szálú hajnál így csináld, mert ennek a hajtípusnak több hidratálásra van szüksége, viszont a kondicionáló csak elnehezíti és zsírosnak láttatja.

4. A hajad végét is samponozod.

Ha sampont teszel a hajtövekre, majd egy újabb adagot oszlatsz szét a hajad hosszán és a hajvégeken, azzal károsíthatod a hajszálakat. A hajtő a legzsírosabb, sampont csak ide kell tenned, a hajvégekre nem. A hajvégek szárazabbak, ha samponnal mosod őket, még szárazabbnak fognak tűnni.

5. A körmeiddel dörzsölöd a fejbőrödet.

Ha a körmeiddel erősen dörzsölöd a fejbőrödet, megkarcolhatod, horzsolásokat okozhatsz, melyekből fertőzések indulhatnak ki. A haj nedvesen sokkal törékenyebb, az agresszív dörzsölés gubancokat, töredezést, a hajhagymák gyengülését okozhatja. A legjobb, ha a hajtöveket az ujjaiddal és a tenyereiddel finoman masszírozod.

6. Forró vízzel mosol hajat.

A legjobb a haj számára a langyos víz. Ha forró vizet használsz, könnyebben fog törni, és a hajgyökerek is meggyengülnek. A langyos víz megnyitja a haj kutikuláját, így a haj jobban magába tudja szívni a kondicionálóban lévő olajokat és nedvességet. A legjobb, ha hajmosás végén hideg vízzel öblíted le a sampont, így a kutikula bezáródik és a haj nem fog kócolódni.

7. A fejbőrre is teszel kondicionálót.

A kondicionálótól a hajtövek csak még zsírosabbak lesznek. A legtöbb hidratálásra a hajvégeknek van szükségük. Ha a hajtövekre teszel belőle, lezárhatod a hajhagymákat, lassítva ezzel a haj növekedését és fokozva a faggyútermelést.

8. Nedvesen fésülöd a hajad.

A nedves hajat nem lehet úgy fésülni, hogy közben ne tegyél benne kárt. Mikor a haj nedves, akkor a legsérülékenyebb. Ugyanígy ártasz neki, amikor törölközővel dörzsölöd. A legjobb, ha csak felitatod róla a nedvességet és hagyod szabadon megszáradni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A 3ast komolyan gondolta a kedves író?!
    Tegyuk mar tisztaba a dolgokat a sampon minimalisan is de megnyitja a hajat a balzsam pedig lezarja forditva maximum kapunk egy fenytelen dehidratalt hajat ami szepen letorik… 🤦‍♀️

  2. Írtad, h külön használjuk a kondicionálót (balzsamot). Mi van, ha a termék egymen tartalmazza a kettőt?
    A másik kérdés, az hogyan kivitelezhető, h ne samponozzuk a hajvégeket?? Öblítsük le a hajtőtől a közepéig, majd a végeit külön samponozzuk, vagy hagyjuk ki?? 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here